Představení stadionů mistrovství světa 2022

20.11.2022, 12:35
Profily, historie
Stadion Al Bayt v Al Chúru (© AFP)
Už jen pár hodin nás dělí od zahájení kontroverzního mistrovství světa v Kataru, přičemž jedním z hlavních terčů kritiky byly stadiony. Pořadatelská země při přidělení pořadatelství prakticky žádnými vhodnými nedisponovala a vše se tedy muselo vybudovat na zelené louce, což pochopitelně není zrovna ekonomicky zodpovědné - vždyť také náklady na letošní šampionát více než desetkrát převýšily dosud nejdražší turnaj v Brazílii před osmi lety.

Nad tím by ještě spousta fanoušků mávla rukou, přeci jenom jde především o katarské peníze. Jenže i tamní vláda se rozhodla na výstavbě ušetřit, co jen to bude možné, a v otrockých podmínkách tak pracovali migranti z východnějších zemí, jichž minimálně 6 500 při přípravách zemřelo. A to už nelze tak snadno přehlížet...

Přes všechno omezování zmíněných lidských práv - nebo spíše právě díky němu - se Kataru povedlo přichystat supermoderní pozlátko pro návštěvníky země i ty, kdo budou šampionát sledovat v televizi. Šest kompletně nových stánků, k tomu jeden postavený na místě zbouraného předchůdce a zbylý kompletně zrekonstruovaný, přičemž samozřejmostí u všech je šetrnost k životnímu prostředí či klimatizace, která bude divákům zmírňovat jejich utrpení v horkých podmínkách.

Mít zelené a udržitelné stadiony je samozřejmě pěkné, otázkou však bylo, zda najdou využití i po skončení turnaje. To se Kataru také podařilo vyřešit, nebo to tedy alespoň tvrdí. Většině z nich bude snížena kapacita, přičemž by některé měly zároveň sloužit i jako určitá centra občanské vybavenosti. Jak konkrétně? I to si můžete přečíst na následujících řádcích spolu s dalšími základními údaji o všech osmi dějištích šampionátu.

Lusail Stadium, Lusail


© qatar2022.qa

Druhé největší katarské město Lusail je spíše známé závody MotoGP, jejichž velká cena se zde koná již bezmála dvě dekády. V roce 2021 k ní přibylo i klání ve formuli 1, která se na okruhu bude od roku 2023 konat pravidelně. Pyšní se však zároveň největším stadionem turnaje, kterému se za svou velikost dostane odměny v podobě celé řady atraktivních zápasů.

Už během skupin zde dojde k očekávané bitvě mezi Portugalskem a Uruguayí, síly změří i tradiční soupeři Argentina s Mexikem nebo Brazílie se Srbskem. K tomu se tu konají další tři duely úvodní fáze a poté i jedno utkání v každém vyřazovacím kole včetně samotného finále.

Jelikož ke slavnostnímu otevření došlo jen přesně rok před prvním duelem šampionátu, nestihl stadion zatím hostit žádné velké akce. Jakousi generálkou se dá nazvat zářijový saudsko-egyptský superpohár, ve kterém se střetla mužstva Al-Hilálu se Zamalekem.

Mnohem zajímavější však je to, co se s tímto supermoderním stánkem pro 80 000 diváků bude dít po skončení mistrovství světa. Jeho kapacita totiž bude snížena na polovinu, kromě poloviny sedaček zmizí i některé jiné části kolosu, jež se změní na komunitní prostory s obchody a kavárnami, sportovišti, ale i třeba lékařskou klinikou.

Al Bayt Stadium, Al Khor


© qatar2022.qa

Jeden ze dvou největších stánků tohoto mistrovství dostane to privilegium hostit zahajovací utkání mezi domácím výběrem a Ekvádorem, k tomu ještě další souboj Kataru s Nizozemskem nebo bitvu Španělska s Německem.

Umístěn v nenápadném, nikterak okázalém městě Al Khor je Al Bayt Stadium nejsevernějším dějištěm turnaje a také tím nejodlehlejším, dá-li se tedy tak něco v katarských poměrech nazvat. Od Dauhá je totiž vzdálen jen 50 kilometrů, což by například v Rusku, kde se konal předchozí šampionát, znělo jako až směšně málo.

Stadion byl otevřen na konci listopadu 2021 při příležitosti Arabského poháru. Třikrát se na něm představilo domácí mužstvo a pokaždé slavilo úspěch, finále na témže hřišti se však konalo bez katarské účasti a přes 60 000 diváků sledovalo klání mezi Tuniskem a vítězem z Alžírska.

Se svým velmi netradičním a od ostatních stadionů odlišným vzhledem připomíná beduínský stan, ostatně z místního názvu pro toto obydlí bayt al sha’ar také pochází jeho název. Po skončení světového kolotoče se ovšem tento stan podstatně zmenší - rozebrání horního patra způsobí pokles kapacity na něco přes polovinu.

Khalifa International Stadium, Dauhá


© qatar2022.qa

Nejblíže centra Dauhá ze všech dějišť šampionátu se ve velkém sportovním komplexu Doha Sports City nachází suverénně nejstarší stadion turnaje. K jeho otevření došlo již v roce 1976, přičemž od té doby si prošel ještě dvěma renovacemi.

Ta první proběhla v roce 2005 za účelem pořadatelství Asijských her o rok později a znamenala i zvýšení kapacity ze 20 000 na současný dvojnásobek. Právě od té doby se začal Khalifa International Stadium využívat ve větší míře i pro jiné účely než pouze fotbalové, díky čemuž dostal příležitost hostit celou řadu zajímavých akcí.

Tou až dosud největší byl nedlouho po druhé rekonstrukci atletický světový šampionát v roce 2019, vedle toho a zmíněných Asijských her je třeba vzpomenout i na dosud poslední Panarabské hry před jedenácti lety. Mezi fotbalovými dějstvími najdeme dvě vydání Gulf Cupu, šest zápasů Asijského poháru 2011 včetně finále a také mistrovství světa klubů 2019.

I proto, že je ze všech stadionů nejblíže centru katarské metropole, se po rozhodnutí o pořadatelství turnaje uvažovalo o dalším výrazném navýšení kapacity, avšak z tohoto plánu nakonec sešlo. Na šest zápasů základních skupin, jedno osmifinále a také duel o třetí místo se tak podívá maximálně 40 000 zájemců.

Education City Stadium, Al Rayyan


© qatar2022.qa

Jak již název stadionu napovídá, nachází se ve stejnojmenném vzdělávacím komplexu s řadou místních i zahraničních univerzit a výzkumných institutů. Celý tento komplex najdeme v Al Rayyanu, který je sice centrem jedné z osmi samosprávných oblastí země, zároveň však slouží i jako předměstí Dauhá.

Stánek otevřený v létě 2020 hned v následující zimě hostil několik zápasů klubového mistrovství světa včetně finálové výhry Bayernu Mnichov nad mexickými Tigres. Necelý rok před světovým šampionátem se zde konala rovněž pětice duelů Arabského poháru včetně jednoho střetnutí katarského mužstva.

V průběhu základních skupin bude stadion fungovat de facto jako domácí hřiště pro Jižní Koreu, která na něm odehraje všechny tři své zápasy. Na atraktivnější duely si však návštěvníci budou muset počkat na vyřazovací boje, z nichž stadion přivítá jedno osmifinále i čtvrtfinále.

Stejně jako další stadion i Education City čeká po skončení turnaje snížení kapacity zhruba na polovinu ze současných 40 000. Čím se ale liší, to je jeho konstrukce šetrná k životnímu prostředí. S dvaceti procenty zelených materiálů se řadí k těm vůbec nejudržitelnějším na celém světě.

Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan


© qatar2022.qa

Na samý okraj metropolitní oblasti města Dauhá obklopený pouští se na fotbal jezdilo už před skoro dvěma dekádami. Avšak původní stadion pojmenovaný po někdejším katarském emírovi byl v roce 2015 zbourán a na jeho místě postaven zcela nový právě pro účely mistrovství světa.

Jelikož slouží jako domácí hřiště Al Rayyan SC, druhého nejúspěšnějšího celku v zemi, je zde fotbal pravidelnou záležitostí. Sice po skončení šampionátu bude moci dorazit jen 20 000 návštěvníků, tedy polovina současného počtu, ale stále alespoň najde své využití.

Ostatně současná kapacita je stejně pro katarské potřeby, kde fotbal tolik netáhne, až zbytečnou. Vždyť ze čtyř zápasů Arabského poháru a stejného počtu na MS klubů se tu nikdy počet diváků nevyšplhal nad 8 000, nejblíže k této metě byly zápas Al Ahly s Bayernem a Jordánska s Marokem.

Během mistrovství světa dojde zajisté k překonání tohoto rekordu, a to i proto, že hostí všechny skupinové zápasy Walesu včetně britského souboje s Anglií. Za šlágr se dá označit rovněž duel Chorvatska s Belgií, s velkou pravděpodobností se tu o svůj postup do čtvrtfinále popere i Argentina.

Al Janoub Stadium, Al Wakrah


© qatar2022.qa

Na jih od metropole Dauhá se rozkládá přímořské město Al Wakrah a v něm stánek Al Janoub. Ačkoliv to zní bizarně, tak tento stánek, otevřený v květnu 2019, se řadí na šampionátu už mezi ty starší.

Na rozdíl od spousty ostatních dějišť si tak už něco málo zažil. V roce svého otevření na něm Katar prohrál semifinále Gulf Cupu, o rok později se zde korejský Ulsan Hyundai radoval z vítězství v asijské Lize mistrů a v rámci generálky na světový šampionát tady bylo sehráno rovněž šest utkání Arabského poháru.

Stadion se sice pyšní okázalým designem ve stylu perlových rybářských lodí dhow, což dále podporuje i použití dřeva a dalších tradičních materiálů, i přes to všechno mu ale příliš nepřálo štěstí a ve svých útrobách tak neuvidí tolik atraktivní duely jako jeho konkurenti. Důkazem budiž to, že naposledy na něj zraky diváků budou směřovat při osmifinále, boje závěrečné osmičky už tedy nepřivítá.

Navíc jej nečeká zrovna zářný osud ani po skončení mistrovství světa, neboť stejně jako u řady dalších stánků, i v jeho případě dojde k výraznému snížení kapacity. Na druhou stranu by mu do bezprostředního okolí měla přibýt celá řada občanského vybavení, díky které bude alespoň zvenčí před zraky místních i nadále.

Al Thumama Stadium, Dauhá


© qatar2022.qa

Ještě než byl Katar zvolen jako pořadatel světového šampionátu v Kataru, plánovalo se již v roce 2008 přesně na místě, kde teď stojí Stadion Al-Thumama, budování jiného, podzemního se sumární jedenáctitisícovou kapacitou. Mělo se jednat v podstatě jen o jakýsi pilotní pokus o lepší chlazení sportovního prostoru v horkém pouštním klimatu. Plány na tuhle stavbu však byly zastaveny a zrušeny právě s přihláškou země na světový šampionát. A v roce 2015 byly definitivně vybrány poslední dvě lokality pro výstavbu, včetně čtvrti Al Thumama v Dauhá.

Návrh designu vznikl z myšlenek Arabské inženýrské kanceláře. Ta hledala hlavní inspiraci u tradičního klobouku taqiyah, který nosí muži prakticky na celém Blízkém východě. Exteriér stadionu byl vymodelován prvotně v souladu s bílými barvami a s nimi spjatý chladicí systém by měl umožňovat celoročně snížit teplotu stadionu až na 18 stupňů Celsia. Fotbalová aréna má mimochodem spotřebovat také o 40 procent méně vody než jiné stadiony, ta ušetřená totiž bude transformována a znovu použita k zavlažování parku kolem stadionu, jehož rozloha činí 50 tisíc metrů čtverečních. Celkovou stavbu provedlo katarsko-turecké konsorcium Al Jaber Engineering a Tekfen Construction, v roce 2016 začaly přípravné práce, hotovo bylo 22. října roku 2021. Náklady se vyšplhaly na 1,25 miliardy katarských rijálů (zhruba 282 miliónů eur).

Po skončení světového šampionátu se má kapacita snížit až na polovinu, tedy zhruba na 20 tisíc. Demontována mají být horní patra na podélných tribunách, nahradí je VIP boxy a taktéž hotel s 60 pokoji s výhledem na hřiště. Části tribun, jež nebudou potřeba, budou po skončení světového šampionátu darovány rozvojovým zemím, včetně dále již nevyužívaných sedaček. Klub, který by arénu a její všechny možné výhody využíval v budoucnu, se doposud nenašel.

Stadion Al-Thumama, který se nachází v blízkosti Mezinárodního letiště Dauhá Hamad, se poprvé zpřístupnil fandům 22. října roku 2021 při příležitosti finále Katarského poháru mezi as-Sádem a al-Rajjánem. Slavnostní akt si nenechal ujít Gianni Infantino, současný prezident FIFA, ani hlava státu Tamím ibn Hamad Al-Sání, kteří tedy otevřeli šesté dějiště mistrovství.

Stejně jako na ostatních stadiónech se i tady odehraje šest zápasů základních skupin, domácí Katar se zde utká se Senegalem. Ve vyřazovacích bojích zde fanoušci uvidí jedno osmifinále a jedno čtvrtfinále.

Stadium 974, Dauhá


© qatar2022.qa

Ačkoli se česká reprezentace světového šampionátu v Kataru neúčastní, má i Česká republika svou stopu na téhle fotbalové párty. Stadium 974, nacházející se v hlavní katarské metropoli Dauhá, totiž pomohl vybudovat architekt Pavel Hladík. A ten v podcastu pro Českou televizi přirovnal jeho podobu ke stavebnici Merkur. Fakticky se totiž v podstatě jako hračka postavil.

Je tak z Hladíkova pohledu možná trochu škoda, že tenhle stánek nakonec nezůstane na svém místě a po turnaji se po něm doslova slehne zem. Jakmile se na něm sehraje poslední utkání, chtějí pořadatelé ihned demontovat všechny jeho komponenty, a to ještě během probíhajícího šampionátu. Sloužit by nakonec měl jiným, méně vyspělým zemím. A jedná se tak o vůbec první naplánovanou dočasnou lokalitu v historii světových šampionátů, jež poté fotbal opustí.

Název stadionu je odvozený od celkově 974 recyklovatelných přepravních kontejnerů, číslo navíc představuje katarskou mezinárodní telefonní předvolbu. Jeho návrh vypracovala firma Fenwick Iribarren Architects, která potřebovala k tvorbě plochu zabírající 450 tisíc metrů čtverečních a také umělý mys u pobřeží. Znovu sestavit všechny části by nemělo představovat pro dalšího uživatele, čili uruguayské Maldonado, žádný výraznější problém. Každý komponent má totiž vlastní QR kód, podle něhož se pak přes aplikaci bezpečně pozná, kam která součástka patří.

Ocel pro konstrukci pocházela z Číny, svářečské práce probíhaly ve Vietnamu. Výkresy nebo inženýrské činnosti měli na starosti v Německu a Polsku. A až v Kataru se stadion sestavoval dohromady. Aby byl optimálně chlazený a udržovala se příjemná teplota nejen na tribunách, ale i na hrací ploše, objednaný byl speciální nanomateriál, jenž byl vyvinutý NASA. Ten jako nátěr snižuje teplotu o 55 stupňů Celsia. Myslelo se též na vypořádávání se s vlhkostí, neboť celá stavba leží v blízkosti moře, aby jednoduše nedocházelo k brzkému začátku koroze. Od Global Sustainability Assessment System obdržel Stadium 974 čtyřhvězdičkové hodnocení.

V základní část se tu představí i řada z největších favoritů turnaje - Brazilci, Argentinci, Francouzi či Portugalci. A Brazílie pak ještě jednou, v osmifinále, tedy pokud vyhraje svou skupinu.

Autor: Martin Vejdělek, Patrik Sandev

Komentáře (94)

Přidat komentář
Rudnevs

jeden síce vyzerá ako pivný stan a druhý zasa zhora ako piča, ale musím uznať, že nejaka kreativita tam bola. nie su to všetko len tie typické kockové arény na jedno kopyto.

najviac zaujal 974 s tým stabenicovým industriálnym štýlom, zároveň premysleným názvom a recyklovateľnosťou. niet divu, že to robil čech

Reagovat
mimi_united

Al Bayt Stadium

Reagovat
Remt

Zevnějšek vypadá zajímavě. Takovej velkej stan

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Remt

Nebylo by možné ke každému stadionu přidat údaj o tom kolik zemřelo lidí při stavbě toho konkrétního stadionu? To je po kapacitě hned druhý údaj, který by mě zajímal. Nebo zkrátka 6500/8 = 812 a půl člověka na jeden stadion?

Reagovat
TOM HORAK

máš to tam napsaný - 974 ....ber to s humorem:-) Samozřejmě každýho zmařenýho života škoda...

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Salfovic

Dejte už pokoj s těmi dělníky. Kdby nezemřeli při stavbě stadionů, tak by umřeli při stavbě nejvyššího mrakodrapu, kryté sjezdovky nebo nějaké další píčoviny.

Reagovat
lampas

Reagovat
Kepy_FCB

Taky by mě zajímalo kolik zemřelo při výstavbě moderních měst jako Dauhá,Dubaj, Abu Zabí,Kuvajt City,Džidy atd.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
mistr129

Tak to se těžko počítá, vzhledem k tomu, že na Guardianu je příběh pracovníka, který zemřel na hotelovém pokoji, protože ho vyplavila voda a nastal zkrat

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Benfica

Ti ludia nezomreli len pri stavbe stadionov, ale aj inych budov, ciest atd..

Reagovat
Talker

Tak na druhou stranu není jedno, jestli zemřeli při stavbě cesty ke stadionu nebo hotelu? Prostě při přípravě pořadatelství umřely tisíce lidí, kdy se Katar nejspíš vysral na jakoukoliv bezpečnost práce.

Reagovat
Benfica

Neni jedno, lebo vsetko okolo by sa na 90% stavalo aj tak a tie podmienky by boli este horsie a boli by do dnes, lebo by si toho nikto nevsimol..

Reagovat
Talker

Nevím, za mě tohle prostě není OK. Stejně jako že v Číně udělají koncentráky a pošlou tam menšiny, které tam budou dřít bez možnosti odejít.

Chápu, že je to v těch zemích klasikou, ale to neznamená, že to je něco, co by se mělo přehlížet.

Reagovat
Benfica

No ved sa to neprehliada a to je dobre, len niekedy ne to hodne prehnane a vzhladom na to, ze aj staty v Europe maju svoje problemy tak casto aj pokrytecke, ale co cakat od nemeckych nackov v ultras s transparentom bojkot katar

Reagovat
Kiss Me Polka!

ale to cislo neni spojene jen s vystavbou, je pro uplne vsechny umrti imigrantu za dekadu. kde se qatar pak haji, ze je to normalni cislo pro takove mnostvi lidi. coz je, ale taky jde o slozeni tech lidi, ktere je proste odlisne od normalnich statistik.

samozejme otazka taky je nakolik jsou ta cisla pravdiva, nicmene to ti novinari nezjistovali/nedokazali zjistit.

Reagovat
fenixLFC

Problem je ze to nue je kvoli MS pretoze za tu desatrocnicu predtym boli tie cisla velmi podobne. Takze MS mali na umrtnost velmi minimalny vplyv

Reagovat
verv

Reagovat
lampas

Při stavbě všeho možného po celém světě zemře tisíce dělníku. U nás se jistě takové případy také stávají, jen speciálně u tohoto MS se z toho musí dělat něco speciálního. Už mám toho všeho pomalu dost. Když bylo minule MS v Rusku, nebo teď ZOH v Číně, tak všichni pro jistotu drželi huby, ačkoliv jsou to zrůdné režimy, které škodí celému světu. Ale o Katar si každý bude otírat hubu, protože se tam buzeranti nesmí veřejně držet za ruce...

Reagovat
Remt

Bývám v kontaktu denně se stavbami za stovky milionů-až nižší jednotky miliard korun a pamatuji si za poslední 3 roky 1-2 smrťáky. Takže až tak běžné to zřejmě nebude, nedělejme z toho standard.

Reagovat
Remt

A ano, to co píšeš v poslední větě vadí i mě. Nepotřebuji se extrémně vyjadřovat k toleranci homosexuálů, nicméně zakazovat někomu se k tomu vyjadřovat? Ano, pár let zpátky FIFA tuším řekla, že nebude povolovat při zápasech jakákoliv politická gesta. Pak ohnula hřbet pod tíhou všech těch blm, lgbt apod organizací a povolila to, aktuálně se to přehání jak svině, tady to ale úplně zakážou? Ti hráči se k tomu chtějí tímto způsobem vyjádřit proto aby se poukázalo jak moc špatně jsou ty věci v místě konání turnaje. A fifa udělá co? Opět ohne hřbet. Absolutně si nestojí za svýma názorama, to co jsem včera nařídil dnes popřu.

Reagovat
lampas

Katar je absolutně jiná kultura, která prostě takové věci přirozeně odsuzuje a je potřeba to respektovat. Chodit jim tam povýšeně vnucovat naše způsoby je veliká drzost, tohle zkusit Arabové při MS v Evropě, tak se z toho většina lidí posere.

Reagovat
Xavi

Nechápu, že se tohle neřešilo už předtím, než jim dali pořadatelství.

Reagovat
Remt

Nechápu, že takovým magorům dali pořadatelství.

Reagovat
Xavi

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
kilobyte

Kolik dělníků zemřelo třeba při stavbě stadionu v Plzni a Edenu?

Reagovat
lampas

Kdo ví, každopádně, že by tu měl někdo velkou starost o bezpečnost práce a dodržování pracovního práva při stavbách všeho druhu, se mi nezdá. A nemysleme si, že s těmi Ukrajinci, Moldavany a dalšími se u nás nezachází taky jak pomalu s otroky.

Reagovat
smazaný uživatel

To se vůbec nedá srovnávat, zkus si najít nějaký články o jejich pracovních podmínkách v Kataru

Reagovat
lampas

Stejně tak se nedá srovnávat stavba megalomanského stadionu, a té jedné malé tribunky v Plzni.

Reagovat
Remt

Kdo ví.. no kdyby to byly stovky lidí, tak by se o tom asi vědělo

V čem se zachází s Ukrajinci zde špatně? Nevím jaké mají mzdy, jinak nemám pocit, že by tu byli nějak šikanovaní na stavbách.

Reagovat
lampas

Já bych o šikaně asi nemluvil, každopádně značná z nich je zaměstnaná přes agentury práce s ukrajinským majitelem a ty prostě jsou mnohdy napojený na polomafiánský struktury, takže se "musí držet huba". Mzda je minimální, jakože fakt minimální, většinou tedy 18k hrubého za měsíc za dvanáctky šest dní v týdnu (jim to ale stačí, pro ně přesto krásný prachy). Bezpečnost práce a zákoník práce se vojebává jak může, většinou ale umí chodit na hraně, takže jim inspekce dá stejně pokutu 10-20k. No jestli je někdo šikanuje, nebo ne, to nevím (nikdy jsem na stavbě naštěstí nebyl). Ale pokud by někdo tlačil na plnění norem, tak jim v tom u nás nikdo moc nezabrání. Asi to nechci v nejmenším porovnávat s Arábií, ale ty nekvalifikované práce se u nás dělají za mizerných podmínek. Např. v progresivním Alarmu o tom dělali kdysi dost rozsáhlé reprotáže.

Reagovat
ACSeRw!n

taky u nas delnici pracuji jako otroci za dolar denne na 50° slunci bez pridelu jidla a vody ?

Reagovat
Salfovic

Ty kontejnery u toho stadionu 974 vypadají dost hrozně.

Reagovat
Rudnevs

mne to príde práve ako super nápad

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Kepy_FCB

"Sterilita" bez historie

Který si nechají a které rozeberou?

Reagovat
adman72

Aj tak potom prestavaju tie stadiony na mrakodrapy.

Reagovat
smazaný uživatel

A dělníků přitom umře dvakrát tolik.

Reagovat
fabec1222

Zajímalo by mě, jak jsou na tom teď stadiony v takové Jižní Africe. Stojí ještě vůbec nějaký z nich?

Reagovat
adman72

Dobra otazka.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Modroočko

Niektoré z nich hostili APN 2013 a pamätám si, že Nelspruit mal absolútne katastrofálny podklad to bolo jedno veľké pieskovisko. Tento rok sa tam konal vypredaný rugbyový zápas medzi JAR a Novým Zélandom, takže ten asi využitie má, podobne futbalové aj rugybové zápasy hostí Soccer City a na väčšine ostatných je to kombinácia športových a spoločenských podujatí, koncertov a pod. Podľa toho, čo som počul, je neporovnateľne horšia situácia v Brazílii, kde niektoré štadióny chátrajú.

Reagovat
Jakubisko

Jsou na tom relativně dobře, na většině se hrají velké fotbalové a rugbyové zápasy, oboje má slušnou návštěvnost. Plus o kulturní akce v JAR taky není nouze.

Reagovat
adman72

Ten v Al Khore asi projektoval Nemec podla predlohy stankov na Oktoberfeste.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
wesleyborland

Al Janoub Stadium, Al Wakrah = Dámské přirození

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kiss Me Polka!

ja kroutim halvou, jak se to cislo 6500 mrtvych (nebo nekdy 15k) porad drzi v kurzu. to je proste nesmysl vytvoreny guardianem tak ze vzali vsechny mrtve VSECH pristehovalcu za dobu, kdy se stavili stadiony - tzn. z asi 2 milionu lidi v prubehu 10 let a je tam zapoctene uplne vse, nehody infarkty proste vse.

to fakt neexistuje zadna prace se zdroji a jen se opakuje jedna lez porad dokola?

https://www.dw.com/en/fact-check-how-many-people-have-died-for-the-qatar-world-cup/a-63763713

Reagovat
Benfica

Tak Katar dostal MS miesto USA, Anglicko nedostalo MS 2018 a navyse anglicania tam nebudu moct pit alkohol.. tak nejak sa zacat muselo

Reagovat
Benfica

Btw to sa fakt opieraju tieto tvrdenia len o jeden clanok Guardianu a jeden report Amnesty

Reagovat
Kiss Me Polka!

ano ale hlavne oba ty clanky tvrdi neco uplne jineho, nez jak je to prebirano, treba i v tomto clanku. (u guardianu je navic problem, ze meli dost manipulativni nadpis, i kdyz v clanku bylo neco jineho.)

Reagovat
Benfica

tak to je potom tá prehnaná kritika a všetky tie bojkoty ešte viac pokryteckejšie ako som si myslel.. ako jasné, tá krajina nie je dokonalá, je tam kopec vecí na čom musia zamakať.. a treba povedať, že aj zamakali (stačí pozrieť dokumenty na youtube FIFA TV)

ale ako zobrať celé číslo imigrantov v nejakom období a povedať, že zomreli kvôli MS??? ale moja chyba, ja som si o tom zasa toľko nezisťoval do detailov..

Reagovat
Kiss Me Polka!

zase dokumenty fifa bych nebral vubec vazne, to je jen prazdna korporatni propaganda, jak je vse super. navic se staci podivat na vyjadreni toho dementa infantina, necemu takovemu nikdy nebudu verit ani pul slova, ze je uprimny.

ja hlavne nechapu, proc je treba si vymyslet nejaka cisla, kdyz je kopec dukazu a realnych pribehu o tom, jak katar vykoristuje..

Reagovat
Benfica

tak ja som tie dokumenty pozeral, zo zvedavosti.. jasné, že tam ukazovali len tie super dokonalé veci a na tie prečo schytávajú kritiku prehliadalo.. no tento krát sme tu mali silnú antikampaň kde sa riešilo ako je Katar zlý, tak som to mal tak trocha vyvážené..

napríklad stále sa niekto oháňa Kafalou, pritom v Katare je už dávno zrušená (2016)

Reagovat
Tomanatura

Pises, co vypada lip. Za temi fake news casto stoji Saudove, kteri posilaji do sveta vse mozne, aby uskodili Kataru. Fakt, ze lidi jsou lini si cokoliv overit, teto trumpovske dobe jeste vic napomaha.

Zeptej se kohokoliv z Bangladese atd, jak je spokojeny s brigadou v Kataru, pri ktere sice nema prava jak v Evrope (to nemas nikde), zato tim zabezpeci rodinu na delsi dobu dopredu. Jenom temto lidem nikdo to slovo neda, nebo se vezme presne to male procento, ktere je nespokojene.

Reagovat
Freedo

Ale to jsou snad dvě různý roviny. Jedna je ta, že to skutečně pro dělníky z Nepálu, Filipín či Indie je natolik lukrativní v porovnání s jejich zeměmi, že to vezmou a ještě posílají peníze domů. Ale to neznamená, že tohohle mají zaměstnovatelé využívat a nezajistit adekvátní pracovní podmínky. Už jen ta blbá bezpečnost práce asi nebyla nejlepší, navíc ještě ubytování, směny atd. Navíc pokud je to pro MS, tak FIFA mohla projevit aspoň vetší iniciativu a zkusit se něco změnit.

Reagovat
Tomanatura

To je jasny, ze by to mohlo byt daleko lepsi, jenom Katar dela pouze to, co je v tech nerozvinutych krajinach normalni a nedelaji si hlavu s tim, jak vypadaji pro zapad. Protoze ten tu arabskou mentalitu stejne nikdy nepochopi.

Reagovat
Freedo

Takže to není saudská dezinformace, jak píšeš výš?

Reagovat
Tomanatura

Na to jsi predtim nereagoval. Nemyslim si, ze pri stavbe stdionu tam zemrelo tolik cizincu. Divam se na to z pohledu prosteho Nepalce/kohokoliv. Pro ne je to sance a drtiva vetsina z nich doma pracuje(kdyz si najde praci) v jeste horsich podminkach.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si hlavně myslím, že tam bude nepoměr mezi tím, co je Nepálci slíbeno a mezi tím, jaká je tam realita. Vždyť ta minimálka je pořád šílená, i když se zvedla. To bude stejný, jako třeba v Dubaji. Ano, je možný, že část zpráv jsou saúdský fake news, ale taky je další zpráv Katarem zaplacený whataboutismus.

Reagovat
Tomanatura

To je mozne. Vim minimalne o jednom Somalci, jehoz bratr tam pracoval a byl s tim spokojeny. Jasne, ze pokud bys vzal standart pracovnika z EU, tak takove urovne se nedockas. Zijou tam v pro nas smesnych podminkach, vetsine to ale vadit vazne nebude, protoze jsou na to zvykli z domu.

Kdyz to prezenu - za Kaddafiho se taky nadavalo na Lybii, ale zkus se zeptst nejakeho starsiho Kurda/Egyptana/Somalce/whatever, jake byli brigady v Lybii. Ti z toho byli nadseni.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby neumřel žádný, pořád na tom pracovali otroci.

Reagovat
fenixLFC

tak kritizujme otrocku pracu a nie vymyslene cislo mrtvych tvl

Reagovat
Kiss Me Polka!

ano. ale ja se podivuju, jak lehce lze vytvorit totalni lez, ktera je vyracena dokonce v puvodnim zdroji (jen se musi precist cely) a lidi to prijimaji, kdyz jim to portvzuje jejich narativ.

(proste je to jen dalsi dukaz, jak lehce jde vytvorit fake news, kdy je po tom poptavka. jak to delaji rusti dezinfo, tak tady guardian, jen jde po jine mase lidi - prekvapujici pro me je, ze to ma dopad stejny, i inteligentni lidi to prejimaji bez rozpaku)

Reagovat
Salfovic

Tohle jsou ty stadiony, co se mají po MS rozebírat To jsem na to zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemužu najit kod do EF ligy na fantě...vim ze se to už tu řešilo ale zapomněl jsem pod jakým clánkem poslal byste mi nekdo kod diky

Reagovat
PJ

Vždyť tu máš k fantě extra článek, kde ten kód je

Reagovat
John Obi Mikel

Články se nečtou, on hledá diskuzi

Reagovat
smazaný uživatel

A tu těžko najde, pokud je hipster a nečte ani nadpisy.

Reagovat
kilobyte

Titulky

Reagovat
Freedo

Nedokážu si pomoct, ale mě prostě vetšina moderních stadiónů přijde úplně bez duše a ani nezáleží na tom, jestli je to v Kataru. A jestli tam bude atmosféra jako dneska, tak se to jen potvrdí.

Reagovat
Talker

https://www.youtube.com/watch?v=dt_Q03HNbTk&ab_channel=JohnnyHarris

Teď vyšlo video od Harrise. Nevím, nakolik je v tomhle spolehlivý, každopádně to vypadá, že pár týdnů zpátky všechny "imigranty", kteří tam makají vystěhovali z města do "ghetta", aby na ně nebylo vidět.

Prostě pár stovek tisíc luxusně placených Katařanů a pak miliony chudáků v ghettu na okraji na pokojích po 6-8 lidech si pořádá MS.

Reagovat
r.mrazik

znamy delal stavbyvedouciho rezortu pro tyhle župany na nejakym ostrove

byl tam zavreny skoro dva roky...penize nadherny, zivot sileny

obcas tam zaletela na kontrolu banda emiru....s ruskyma slapkama...

tak tyhle delniky zavreli do nejaky budovy a zatloukli vsechny okna a dvere OSB deskama,aby nemohli ven

po dvou,trech dnech je pustili,aby mohli pokracovat, pripadne po nich uklidit bordel

Reagovat
Rothbard

OT: Když by všichni naši hráči byli k dispozici (zranění, forma) a my byli na MS (nebo se nyní konalo ME), koho byste označili za tahouna týmu a koho, že je na prahu slávy?

Reagovat
smazaný uživatel

Trenérem by musel být Franz, aby jsme to někam dotáhli.

Reagovat
Rothbard

Jako ten kandidát na prezidenta?

Reagovat
Uwe háže buly

Hodně těžká otázka tahoun asi Schick a na prahu slávy by asi musel být Hložek.

Reagovat
Remt

Jurasek, Hložka už beru tak že se prosadil

Reagovat
Uwe háže buly

Tak u nás se prosadil, ale takhle kdybych to bral jako cizí repre, tak je to pro me porad noname.

Reagovat
Remt

To ano

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jasnej tahoun Matějů a na prahu slávy Tecl

Reagovat
S-C-O-T-T

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
fabec1222

Tahoun Souček, na prahu slávy Hložek

Reagovat
Freedo

Zarazilo mě, co má být ten letošní maskot, co vypadá jako duch. Tak jsem to googlil a prej si každý má interpretovat, jak chce. Další divná věc.

Reagovat
kilobyte

Prý je to duch mrtvých otroků.

Reagovat
Freedo

Tak to se bude dětem líbit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele