Představení účastníků Copy América 2021 - Chile

14.06.2021, 13:10
Profily, historie
Období zlaté chilské generace se pomalu chýlí ke konci. Bohužel nikdo nemládne a parta bojovníků kolem Vidala, Sáncheze, Medela nebo Brava už má pár let třicítku na krku. Zároveň však stále ještě tato generace má co nabídnout, to se vsaďte.

Bohužel před zahájením postihla Chile nepříjemná zpráva, když si Alexis Sánchez na tréninku poranil sval a minimálně do prvních zápasů na turnaji nebude schopen zasáhnout. Zároveň však Chile spíše než na individuality spoléhá na důvěru v herní systém a pořádnou dávku bojovnosti. Individuální kvalita nejlepšího střelce historie chilského národního týmu však bude chybět znatelně. Naopak do sestavy se vrátí Arturo Vidal, který poslední zápasy národního týmu musel vynechat kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Trenér - Martín Lasarte


Stejně jako José Peseiro z Venezuely, uruguayský rodák Lasarte prošel egyptským hegemonem Al Ahly, se kterým získal jeden z jeho mnoha titulů. Na rozdíl od svého portugalského kolegy a konkurenta se však 60letý rodák z Montevidea může pochlubit i mnoha dalšími úspěchy. Jako trenér dokázal s Universidadem de Chile získat vítězství v domácí lize, poháru i chilském superpoháru, s uruguayským Nacionalem třikrát získat domácí titul a také například vrátit nyní úspěšný španělský Real Sociedad z druhé ligy zpět do nejvyšší.

K reprezentaci Chile přišel po sérii nepřesvědčivých výsledků pod taktovkou nynějšího kouče Kolumbie Reinalda Ruedy. Jako přípravu na Copu dostal dva zápasy v kvalifikaci na MS, ve kterých nejprve dokázala "La Roja" remizovat v Argentině, aby následně tento výsledek degradovala domácí remízou s Bolívií. A přesně to byl důvod, proč Rueda lavičku Chile opustil. Jakoby Chilané nebyli schopní zdánlivě jednoduché zápasy dotáhnout do konce. Pomalu se z nich stávají druzí remízoví králové zóny CONMEBOL (ačkoliv Paraguay je v tomto mnohem stabilnější). Na obranu Chile je však fér říct, že zápas proti Bolívii pochopí nejlépe ti, kteří mají zkušenosti s herní sérií FIFA. Nejlépe to dokumentovala šance stopera Sierralty, který snad z metru před prázdnou bránou dokázal nastřelit jen břevno. Chile zkrátka pálilo i nemožné. Turnajový systém však je pro remizující týmy milosrdnější než "ligová" kvalifikace na MS, kde může každá ztráta bodu mrzet. Chile navíc už mnohokrát ukázalo, že penalty jsou jejich silnou stránkou. Bodejť by ne, když se do základní sestavy Chile dá počítat s až osmi! zkušenými třicátníky.

Tahoun týmu - Charles Aránguiz


V reprezentačním dresu odehrál 32letý střední záložník už 82 zápasů, což v dlouhou dobu neměnné nominaci Chile stačí až na 7. místo mezi současnými reprezentanty. Letošní Copa pro zkušeného borce bude už pátým závěrečným turnajem. V reprezentaci prozatím vstřelil 7 gólů, což není sice nijak oslnivá bilance, v reprezentačním dresu má však Aránguiz jinou roli než střílení gólů. Ty jsou pro něj jen nadstavbou.

Dlouholetý hráč Leverkusenu Charles Aránguiz předvádí v reprezentaci stabilně výborné výkony. V týmu spoléhajícím zejména na atletickou a agresivní hru je on tím hráčem, který dodává hře myšlenku. Je prostě tvůrcem hry, který rozehrává standardní situace a posílá finální přihrávky spoluhráčům. Zároveň je také výborný v defenzivní činnosti, napadání a odebírání míčů, což je pro chilský systém důležitá činnost. Se zvyšujícím se věkem přestává být produktivní, na první pohled viditelná čísla však pro Aránguize nejsou tolik důležitá. Zatímco Vidal bude dodávat hře důraz, Aránguiz bude celou ofenzivní hru Chile dirigovat.

Osobnost týmu - Arturo Vidal


Zatímco Aránguiz je mozkem týmu, Vidal je jeho srdcem a duší. I v pokročilém fotbalovém věku stále neztratil téměř nic ze svého mladšího agresivního obrazu. Vidal nejen že běhá celý zápas neúnavně jako motorová myš, zároveň je také skvělým technikem, který se velice často navíc dostává do zakončení. Jako nadstavbu pak přidává mnohdy až surovou hru vůči soupeři, kterému tak nahlodává sebevědomí. Téměř žádný zápas neodehraje bez žluté karty, ty červené však sbírá jen výjimečně.

Letos svými službami pomohl k zisku titulu pro Inter Milán, ačkoliv už nebyl stabilním členem základní sestavy. Čím dál častěji také začínají stárnoucího bojovníka trápit zranění. Na Copu Américu však zdá se přijel fit, což chilský národní tým muselo určitě povzbudit. Chilané jsou typicky turnajovým mužstvem. Jako jeden z důvodů bych viděl právě chilský agresivní styl, který je pro týmy z Jižní Ameriky poněkud netypický (nutno podotknout, že spíš v moderní éře). A symbolem chilského napadání a bojovnosti je jednoznačně právě Arturo Vidal.

Na prahu slávy - Carlos Palacios.


Jeden z většího počtu mladíků v nominaci, který nebýt zranění Sáncheze, asi by dostal pouze pár minut na zápas. Takto ovšem může působit jako jedna z prvních voleb trenéra Lasarteho z lavičky. Jde totiž o hráče, který je typologicky Alexisi Sánchezovi podobný. Samozřejmě zatím mu několik věcí chybí do Sánchezových kvalit, vyniká však skvělým driblinkem a schopností vypracovat si šanci a sám ji v rychlosti zakončit. Absence téměř jakýchkoliv zkušeností s mezinárodním fotbalem jej na začátku turnaje odsoudí ke startu pouze na lavičce, osobně bych si však troufnul odhadnout, že na konci základních skupin jej už uvidíme v základní sestavě na pravém křídle. Jestli bude můj odhad správný, se už brzy ukáže.

Taktický profil týmu




Trenér Lasarte pravděpodobně uvede do oficiálního zápisu formaci 4-3-3. Mnohem více než pro jiné jihoamerické týmy je tento zápis však pouhou formalitou. Chilští záložníci často rotují, různě si vyměňují pozice s křídelními útočníky, a také oba krajní beci často podporují útok, čímž se formace mění podle potřeby na diamant či neortodoxní 3-4-3. Právě v posledním zmíněném rozestavení odehráli Chilané výsledkově nepovedený zápas s Bolívií, to však bylo dáno absencí Artura Vidala, duše záložní řady.

Místo v bráně po několika letech opět obsadil bývalý gólman Barcelony a Manchesteru City Claudio Bravo, který v současnosti hájí barvy španělského Betisu. Ten působí stále jako velice klidná síla, skvěle organizující obranu. Pravda, mrštnost už ve 38 letech není taková, jaká bývala za mlada, přesto tento nedostatek vynahrazuje obrovskými zkušenostmi, dobrou poziční hrou a také nadstandardní hrou nohama. Záda mu budou krýt Gabriel Arias, který byl volbou číslo jedna na Copě 2019, a Gabriel Castellón z chilského Huachipata.

Obranná řada bude čítat další tři třicátníky. Stoper Guillermo Maripán ale ve 27 letech (pravděpodobně mu tento věk bude stačit na roli nejmladšího hráče základní sestavy) také už má mnohé za sebou. Ten bude mít za úkol spíše silový způsob defenzivy, ke kterému se jeho jen 171 cm vysoký parťák Gary Medel nehodí. Ten sice bude patřit určitě mezi nejmenší stopery historie fotbalu, nedostatek výšky však kompenzuje excelentním výskokem a buldočí povahou. Snad svůj temperament ale popustí jen natolik, aby svůj tým zbytečně neoslabil. Nejen na hřišti má totiž občas problémy se zvládáním své agresivní povahy. Pozice pravého krajního obránce je už od MS 2010 v Jižní Africe pravidelným působištěm Mauricia Isly, který poměrně nenápadným způsobem nastřádal už 120 reprezentačních startů (pokud se vůbec takový počet startů dá střádat nenápadně...). Na levém kraji obrany by měl turnaj odehrát další velezkušený borec - Eugenio Mena.

Role záložní řady už byla do velké míry rozebrána v kapitolách o tahounovi a osobnosti. K Vidalovi a Aránguizovi bude třetím do party Erick Pulgar. Ten bude mít ze zmíněné trojice na starosti prostor před stopery a bude vypomáhat obraně s vysokými nákopy soupeře. Zároveň také bude ve vápně soupeře nebezpečnou zbraní svého týmu. Opravdu si ho na hřišti nelze s nikým splést. Zaprvé je o hlavu vyšší než většina spoluhráčů a zadruhé je od brady dolů vyzdoben neuvěřitelným množstvím tetování, že snad i Vidal může jen závidět.

Ofenzivní trojzubec by za ideální konstelace obsahoval i jméno Alexise Sáncheze, ten se však bude muset rychle zotavit, aby byl svému týmu připraven pomoct alespoň ve vyřazovacích bojích. Na levém křídle tak nastoupí Jean Meneses, fotbalista kapesní velikosti, který je však na křídle velmi nebezpečný. Je to skvělý driblér s neustálou chutí útočit a nabízet se pro přihrávku. Díru po Sánchezovi pak podle mého názoru zalepí César Pinares, který bude Aránguizovi pomáhat s výstavbou hry a na svá bedra si nejspíš vezme finální přihrávky do vápna pro své spoluhráče, zejména dlouholetého hrotového útočníka Eduarda Vargase, který však v posledních letech už trochu ztrácí glanc. Dostat se do šance tak pro Chile bude rozhodně mnohem menší problém než šance proměnit. To ostatně ukázal už zmíněný zápas s Bolívií.

Tip na umístění: 4. místo


Program zápasů - skupina A

14.06.2021
23:00
Argentina
1:1
Chile
Rio de Janeiro
18.06.2021
23:00
Chile
1:0
Bolívie
Cuiabá
21.06.2021
23:00
Uruguay
1:1
Chile
Cuiabá
25.06.2021
02:00
Chile
0:2
Paraguay
Brasília

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Gabriel Arias
13.09.1987
Racing Club
Claudio Bravo
13.04.1983
Real Betis
Gabriel Castellón
08.09.1993
CD Huachipato
Obránci
Datum nar.
Klub
Daniel Gónzalez
20.02.2002
Santiago Wanderers
Mauricio Isla
12.06.1988
CR Flamengo
Guillermo Maripán
06.05.1994
AS Monaco
Gary Medel
03.08.1987
Bologna FC
Eugenio Mena
18.07.1988
Racing Club
Enzo Roco
16.08.1992
Fatih Karagümrük
Francisco Sierralta
06.05.1997
Watford FC
Sebastián Vegas
04.12.1996
CF Monterrey
Záložníci
Datum nar.
Klub
Tomás Alarcón
19.01.1999
CD O'Higgins
Charles Aránguiz
17.04.1989
Bayer Leverkusen
Pablo Aránguiz
17.03.1997
Universidad de Chile
Claudio Baeza
23.12.1993
Deportivo Toluca
Pablo Galdames
30.12.1996
Vélez Sarsfield
Marcelino Nuñez
01.03.2000
Universidad Católica
César Pinares
23.05.1991
Grêmio FBPA
Erick Pulgar
15.01.1994
ACF Fiorentina
Arturo Vidal
22.05.1987
Inter Milán
Útočníci
Datum nar.
Klub
Luciano Arriagada
20.04.2002
Colo Colo
Ben Brereton
18.04.1999
Blackburn Rovers
Jean David Meneses
16.03.1993
Club León
Clemente Montes
25.04.2001
Universidad Católica
Felipe Mora
02.08.1993
Portland Timbers
Carlos Palacios
20.07.2000
SC Internacional
Alexis Sánchez
19.12.1988
Inter Milán
Diego Valencia
14.01.2000
Universidad Católica
Eduardo Vargas
20.11.1989
Atlético Mineiro

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org

Komentáře (25)

Přidat komentář
Freedo

Krapet nevděčný úkol, pokrývat Copu v době Eura. Díky za články, zatím jsem přečetl vše, i když asi budu sledovat jen sestřihy z turnaje. Případně dám finále, kdyby to bylo v křesťanském čase. ¨

Líbí se mi, že Jihoameričani hrajou normální formace a ne to k smrti nudný 5-3-2, který na Euru praktikuje každej druhej tým. Snad se těhle trendů nechytnou.

To mě přivádí k myšlence, jestli 5-3-2 je nejlepší counter na 4-3-3 - v obecné rovině, jinak samozřejmě záleží na konkrétním složení týmu. Ale to už je docela OT.

Reagovat
veikko

Tak vybral jsem si to sám. Jsem vděčný za každého čtenáře. Ta rozestavení jsi myslím vystihl docela přesně. Teoreticky by zvýšení počtu obránců proti 4-3-3 mělo platit, jenže pak hodně záleží, jak se ten tým v rozestavení chová. Speciálně Chile je v tomto docela nečitelné, protože hráči neustále rotují a jak jsou menší a rychlí, tak by to brali spíš středem a přihrávkami za obranu než po křídlech.

Reagovat
Freedo

Máš to hezký, ale jen takový náměť - speciálně u zemí jako Ekvádor či Venezuela by mě dost zajímala část "fotbal v zemi", jako je u představení Euro týmů. To mě dost interesovalo, už když jsme kdysi debatovali, který z hráčů by měl jít do české ligy - to byl tuším také tvůj článek. Snad skauti Slávie turnaj budou sledovat.

Určitě, tam záleží na mnoha faktorech. Ono i 5-3-2 může být fajn na pohled, třeba včera v podání Nizozemců.

Každopádně, pokud jsem nestranný divák, který tým je podle tebe nejvíc oku lahodící? Ještě nebyly představeny všechny, ale ten Ekvádor zněl docela přitažlivě, pak třeba právě Chile.

Reagovat
veikko

Já bych rád, ale k "fotbalu v zemi" se bohužel dostanu asi až k MS, jestli budu osloven. Na to představení je fakt extrémně málo času a poslední dva dny jsem ani skoro nespal, furt píšu, aby se to stihlo. Ale uvažoval jsem, že až bude trochu víc času, zaměřil bych se na mládež a celkové zhodnocení fotbalu v těch méně známých zemích CONMEBOL.

Cose týče nejlíbivějšího herního projevu, to je těžké. Oproti třeba evropskému fotbaku je to zpravidla živelnější a líbivější skoro všechno, ale třeba Ekvádor mě včera právě hrozně zklamal. Bylo vidět, že klíčoví hráči přišli o formu v nejhorší čas. Chile určitě koukatelné bude, to jsou bojovníci. Naopak asi moc k pokoukání nebudou zápasy Argentiny a Kolumbie, si myslím. Naopak taková Bolívie, ta baví vždycky. Oni totiž i když betonují, tak jim to vůbec nejde a stejně nakonec budou muset útočit, aby dorovnávali skóre.

Reagovat
Messiáš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

, souhlasím s tebou co se týče předváděné hry tak u některých týmů to může být fakt hrůza , ale dle mého to přijde ,až ve čtvrtfinále , v té skupině by to nikdo nemusel řešit , jelikož nepostupuje jen jeden

Reagovat
smazaný uživatel

Máš nějak nasledovanou mládež Chile? Do pěti let skončej všichni tahouni a nějak to nevypadá, že by byly adekvátní náhrady.. Jsem zvědavej jak to bude vypadat do budoucna

Reagovat
veikko

Letos na podzim by se mělo v JA konat mládežnické mistrovství do 20 let. Původní plán byl, že o tom zkusím psát taky reportáže, ale bojím se, že pro jednoho člověka už by to byl fakt masochismus toho nejtěžšího kalibru, BDSM hadr. O mládeži Chile vím prozatím jen to, že se jim moc nedaří, na druhou stranu chilská hra je víc o systému než o individualitách. Přijde mi, že v tomto se pořád hledá ten Ekvádor. Oni budou mít za 2-3 roky excelentní individuality, ale v konfrontaci s Chile nebudou mít žádnou výhodu, protože Chilani naprosto přesně vědí, co chtějí hrát.

Ten úpadek herní kvality tam ale přijde. Momentálně třeba Meneses, co hraje na křídle, je fakt dobrý fotbalista, ale taky už je to ročník 1993. Z těch mladších vypadá nejnadějněji asi ten Palacios. Žádný nový Vidal, Sánchez nebo Aránguiz se tam asi ale neprofiluje.

Reagovat
smazaný uživatel

Já právě koukal na výsledky z posledních mládežnických Copa America a nic moc to nebylo, tak jsem byl zvědavej, jestli tam neroste aspoň jedna/dvě individuality Navíc moc nejsem schopnej ocenit kluby z JA/Mexika, takže jsem vždycky bral i Marcela Diaze z Basileje jako něco lepšího a teď do budoucna tam z evropy nebude snad nikdo, kromě Maripana a Sierralty.

Každopádně díky stylu co hrajou to bude vždycky zábava sledovat, tak snad ještě teďka naposled urvou MS a pak zbyde holt jen Copa

Reagovat
veikko

No s těmi kluby to máš těžko. Špička mexické ligy by se určitě neztratila ani třeba v Bundeslize. Jde ale o naprosto odlišné styly, které se nedají porovnat tím, co jsem právě udělal , jak by ten a ten hráli v té a té lize. Fotbal v Latinské Americe obecně klade mnohem větší důraz na individuální techniku a líbivost než evropský, kde je důraz taky na jiné věci. I proto se prosadit v Evropě pro většinu těch hráčů není žádný problém, pokud ustojí kulturní šok. Právě třeba Maripán ani Sierralta nejsou nijak výjimeční hráči, ačkoliv jsem četl, že Maripán byl snad nejgólovějším stoperem Evropy v minulé sezóně. Třeba takový Meneses je mnohem lepší fotbalista než Vargas, který má za sebou spoustu let v Evropě. Jinak z té mládeže by měl být nejlepší právě tady zmíněný Palacios. U Chilanů ale předpokládám něco jako u nás v mládežnickém hokeji, ti hráči dozrajou později.

Reagovat
Freedo

Tenhle systém fakt nechápu. To vždycky postupovalo 8/10 týmů do playoff?

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, tradičně se pozvou dva týmy mimo JA a hrají se tři skupiny po čtyřech, kdy postupují první dva + dva nejlepší týmy ze tří míst. 2016 bylo stoletý výročí, tam se pozvalo dokonce šest týmů, hrály se čtyři skupiny a postupovalo opět osm týmů, takže pouze první dvě místa.

Tohle je kvůli covidu, kdy jim myslím pozvaný reprezentace nakonec odmítly účast - Austrálie a ještě někdo..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Freedo

To by bylo super, snad se k tomu zhodnocení dostaneš. Menší státy mě zajímají nejvíc. Mimo JA by mě velmi zajímalo třeba porovnání fotbalu v oblasti Karibiku, ke každému ostrovnímu státu něco - ale to už by člověk musel být fakt magor, chtělo by to asi hodně rešerše.

A řekl bys, že ta líbivost na úkor taktiky pak způsobuje, že hráči nejsou dostatečně nachystaní na angažmá v Evropě? Nebo ty propadáky bývají spíše kvůli mentalitě? Protože když se nad tím zamyslím, tak docela dost Jihoameričanů chodí do Serie A, o které panuje stereotyp, že je hodně takticky náročná a stejně se tam výrazně prosazují, viz Argentinci či Kolumbijci.

Reagovat
veikko

S Karibikem tě bohužel zklamu, to neplánuju.

To je dobrá otázka. Popravdě si nemyslím, že by individuality měly až takový problém prosadit se v Evropě. Tam je to čistě otázka, jak kterému hráči to sedne mentálně. To není o tom, že by neměli na to se prosadit, ale ta společnost v JA funguje úplně jinak, rodina je nade vše. I proto si myslím, že jim tolik sedí Itálie (ačkoliv u Uruguayců a Argentinců je to proto, že ty země jsou kulturně napůl italské, ta imigrace tam byla obrovská), kde je na rodinné vztahy kladen podobný důraz a ti lidé je chápou lépe. Zároveň velkou roli hraje katolická víra, ti hráči jsou zpravidla silně věřící a u spousty z nich bys někde našel vyjádření, že v tom obrovském kulturním šoku je právě víra držela.

Co se týče týmových neúspěchů na MS, tak to bude kombinace faktorů. Třeba Brazílie přechází ze Joga bonito na evropský taktický styl fotbalu s tím, že jim to ale evidentně moc nesedí. Navíc pro jihoamerické státy je fotbal mnohem důležitější pro Evropana. Přijde mi, že ti hráči v důležitých momentech doslova cítí tíhu toho, že je sleduje doslova celý národ. Takticky ty jejich ligy nejsou zdaleka tak mimo, jak jsem si třeba já osobně představoval, než jsem to začal víc sledovat. Jinak obecně se dá říct, že ta jižní část JA je taková evropštější a takticky vyspělejší. Svým způsobem tam platí to, co v Evropě, kde Skandinávci jsou víc přes taktiku než jižní národy. U nich je to geograficky obráceně.

Reagovat
smazaný uživatel

Je výhoda, že ty Jihoamerické země mají minimum top stoperů, takže to pomalu ani nemůžou hrát

Reagovat
smazaný uživatel

Supr

Reagovat
smazaný uživatel

Na Chile jsem moc zvědavý. Argentinu dnes mohli porazit, líbila se mi jejich efektivita a bojovnost. Škoda neproměněné penalty.

Reagovat
Pharrell

Však z penalty co nedali padl gól. Pak byla následná dorážka Vargase.

Reagovat
Pharrell

** pak padl gól

Reagovat
Y.N.W.A

aneb když si na livesportu všimneš "neproměněná penalta", ale nedáš si věci do kontextu

Reagovat
smazaný uživatel

Věci jsem si do kontextu dal a vím o tom, ale doufal jsem, že úspěšná penalta by mohla Vidala nakopnout k ještě lepšímu výkonu, asi jsem se špatně vyjádřil.

Reagovat
Y.N.W.A

rozumím

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, viz níže

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele