Premier League - souhrn 5. kola: Burnley získalo první bod

16.09.2023, 15:31, aktualizováno 18.09.2023, 22:44
Komentáře a souhrny
Cody Gakpo (© AFP)

Liverpoolu hrozila ztráta, po změně stran ale otočil utkání ve Wolverhamptonu a vyhrál 3:1, odměnou mu byl dočasný posun do čela tabulky. Na to se každopádně ve finále po sobotním odpoledni dostal Manchester City, který venku skolil West Ham, nadále vítězí i Arsenal a Tottenham. Burnley získalo premiérový bod za remízu s Nottinghamem...

Nottingham Forest - Burnley FC 1:1

18.09.2023 20:45

Góly: 63. Callum Hudson-Odoi - 41. Zeki Amdouni

Nottingham Forest remizoval v pátém kole Premier League před domácím publikem s Burnley 1:1. Do vedení šel chvíli před koncem prvního poločasu nováček ligy, a to zásluhou Zekiho Amdouniho. Po změně stran ovšem přišel fantastický moment Calluma Hudsona-Odoie, jenž skvostnou střelou na zadní tyč vyrovnal. Svěřenci Vincenta Kompanyho tak alespoň vybojovali první bod v letošní sezoně. Forest naopak potvrdili, že se jim proti The Clarets nedaří, jelikož je neporazili od roku 2012.

Nottingham měl před sebou možnost zisku druhého vítězství v řadě. Poté, co si naposledy na Stamford Bridge vyšlápl na Chelsea, proti němu tentokrát stál celek z úplného dna tabulky. Bylo jím Burnley, které při hrozivém skóre 3:11 prohrálo všechna dosavadní utkání v nové sezoně.

K první střele zápasu se dostali hosté již ve čtvrté minutě, konkrétně Lyle Forster, nicméně jeho slabý pokus mířený doprostřed branky měl ke gólu daleko. O poznání blíže ke změně skóre byl v 16. minutě Hudson-Odoi, ale jeho přízemní ránu letící k levé tyči dokázal James Trafford zneškodnit. Ve 29. minutě se pak hezkým pokusem prezentoval Amdouni, jehož střelu však Matt Turner vyrazil na roh. Pár minut před koncem prvního dějství to již Švýcarovi vyšlo, když si na hranici vápna našel přihrávku a trefil se přesně do levého dolního rohu.

Po změně stran to zkoušel jako první v 51. minutě Charlie Taylor, který po rohovém kopu pálil z voleje vedle levé tyče. Po hodině hry se blýskl Hudson-Odoi, když se jeho krásná střela dostala o levou tyč až za záda Trafforda. V 76. minutě se hosté radovali z druhé branky. Jejich nadšení jim však po chvíli vzal videorozhodčí, který v gólové šanci objevil provinění v podobě hry rukou. Tři minuty před koncem mohl rozhodnout Ibrahim Sangaré, který však z hranice pokutového území branku o několik metrů přestřelil.

Utkání tedy skončilo remízou a Burnley bralo vůbec první bod v letošní sezoně. Příště nastoupí 23. září doma proti Manchesteru United, Nottingham se představí na hřišti úřadujícího mistra City.

Více informací k zápasu

Everton FC - Arsenal FC 0:1

17.09.2023 17:30

Góly: 69. Leandro Trossard

Fotbalisté Arsenalu se v pátém kole Premier League proti Evertonu dlouho trápili, nakonec si však z Goodison Parku odvezli vítězství 1:0. Londýňané svého soupeře od úvodních minut přehrávali, jenže Gabriela Martinelliho obral o gólovou radost v první půli ofsajd, aby Brazilec o několik minut později hřiště z důvodu zranění předčasně opustil. Vynucené střídání však nakonec vicemistra tolik nemrzelo, jelikož náhradník Leandro Trossard duel v 69. minutě rozhodl. Karamelky tedy i třetí domácí střetnutí prohrály totožným výsledkem.

Everton zatím poměrně věrně kopíroval svůj loňský vstup do ročníku. Prohrál úvodní tři zápasy, v dalším remizoval a se ziskem jediného bodu okupoval první sestupovou příčku. Naproti tomu Arsenal dával znovu najevo, že i letos se nehodlá držet zpátky v boji o titul. Ve čtyřech zápasech získal 10 bodů a od úplného čela tabulky jej dělily pouhé dva, v posledním kole si navíc smlsnul na Manchesteru United v poměru 3:1.

Do duelu na Goodison Parku vstoupili Kanonýři aktivně a v 10. minutě si připsali úvodní střelecké zakončení. Fábio Vieira však mířidla neseřídil a z dobré pozice vypálil několik metrů nad branku Jordana Pickforda. Tým z Liverpoolu se na polovinu Londýňanů až na výjimky nedostával a většinu času trávil zformovaný v obranném bloku v blízkosti vlastního pokutového území. Blízko potrestání defenzivního přístupu Toffees byl v závěru druhé desetiminutovky Martinelli, trefa brazilského útočníka ale neplatila, neboť jí předcházel ofsajd. Domácí fotbalisté Davida Rayu poprvé výrazněji zaměstnali až po uplynutí půlhodiny hry, přízemní rána Idrissy Gueyeho ale španělskému gólmanovi problémy nenadělala.

Arsenal pokračoval v obléhání pokutového území soupeře i po změně stran, nebezpečnou ránu Martina Ödegaarda vyrazil brankář Pickford. Hosté se i nadále tlačili do zakončení, obětavě hrající Karamelky ale většinu pokusů Kanonýrů zablokovaly. Diváci v Liverpoolu čekali na další příležitost až do 67. minuty, kdy se k projektilu z hranice vápna dostal Arnaut Danjuma. Domácí útočník čekání na gól neukončil, neboť branku Raye o kousek přestřelil. A tak se vedení přece jen o chvilku později ujali Londýňané, když ranou o tyč otevřel skóre Trossard. Everton následně hru více otevřel, čehož mohli Gunners vzápětí využít. Naději domácích na bodový zisk ale udržel Pickford, jenž ránu Ödegaarda po rychlém přečíslení pohotově zneškodnil. Body to ale týmu z Merseyside nepřineslo, neboť příležitosti k vyrovnání si Toffees již nevytvořili.

Arsenal tak na půdě Karamelek nezaváhal a bral letošní čtvrtou výhru. V příštím kole vyzve 24. září doma ve velkém derby Tottenham, Everton se o den dříve představí v Brentfordu.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Chelsea FC 0:0

17.09.2023 15:00

Góly: -

Hráči Bournemouthu remizovali v utkání pátého kola Premier League na domácí půdě s favorizovanou Chelsea 0:0 a opět se nemohli radovat z vítězství. Zápas nabídl mnoho příležitostí, Nicolas Jackson a Raheem Sterling dokonce rozezvučeli brankovou konstrukci, gólu se však ani oni nedočkali. The Blues tak i kvůli skvěle chytajícímu Netovi již počtvrté v ročníku ztratili body a čelo tabulky se jim notně vzdaluje.

Milionové posily Chelsea společně s Mauriciem Pochettinem na lavičce zatím nedělaly svým fanouškům příliš radosti, o čemž svědčila pouhá jedna výhra, a to s Lutonem. V posledním kole navíc Blues nestačili na Nottingham, se kterým prohráli 0:1. Argentinský trenér tedy ve dvoutýdenní pauze mohl přemýšlet nad tím, jak vylepšit výsledky papírově silného týmu. K lepším zítřkům se chtěli Londýnané vydat v Bournemouthu, jenž dosud nepoznal chuť vítězství.

The Blues začali na Vitality Stadium téměř ideálně, když po pár minutách mohl skórovat kapitán Conor Gallagher, to by ovšem nesměl po pasu Mychajla Mudryka poslat míč stehnem z malého vápna mimo bránu. Mladý Ukrajinec poté ve 14. minutě rozjel akci pro Jacksona, jeho přízemní pokus z hranice šestnáctky ale orazítkoval pouze levou tyč. Na druhé straně hřiště se pak heroickým zákrokem proti Dangu Ouattarovi zaskvěl hostující brankář Robert Sánchez. Oba týmy i po zbytek první půle hýřily aktivitou, skóre se však do pauzy nezměnilo.

Druhá půle začala přesně tam, kde první skončila. Sterling totiž v 51. minutě trefil z přímého kopu břevno. Balon poté zatančil na brankové čáře a šťastně se odrazil k Levimu Colwillovi, jeho dorážka ale neplatila kvůli ofsajdu. O čtvrt hodiny později po rohovém kopu doslova čaroval Neto, kterému ve skrumáži těl a odrazů míče pomohla i trocha štěstí. Hosty z Londýna pak opět podržel Sánchez reflexním zákrokem nohou po střele Dominica Solankeho. Ve festivalu brankářských zásahů se pokračovalo i na konci utkání, v hlavní roli byl opět Neto s důležitým zákrokem jak proti hlavičce Jacksona, tak střele Cola Palmera.

Chelsea se ani po reprezentační pauze nezvedla a z Bournemouthu si odvezla pouze bod. Další zápas bude oba celky čekat 24. září. Blues změří síly s Aston Villou, The Cherries se poté střetnou s Brightonem.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Brentford FC 1:0

16.09.2023 18:30

Góly: 64. Callum Wilson (pen.)

Newcastle v pátém kole Premier League potvrdil roli favorita a na domácí půdě porazil Brentford 1:0. O jedinou trefu se ve druhém poločase postaral z penalty Callum Wilson. Anglický útočník se k exekuci pokutového kopu postavil v dresu Strak po desáté a dosud se ani jednou nemýlil. Vstřelením rozhodující branky se tak odvděčil vedení klubu za novou smlouvu, kterou držitel devíti startů za národní tým podepsal jen několik dní před utkáním. Oba soupeři se tak s celkovým ziskem šesti bodů srovnali ve středu tabulky, pro Včely se jednalo o první porážku v sezoně.

Newcastle provázela vysoká předsezonní očekávání, ale ačkoliv mu zahajovací klání s Aston Villou vyšlo na výbornou, další jeho představení byla výrazně horší. Jako malá berlička mu mohla sloužit síla všech tří soupeřů, zejména tragický výkon ze hřiště Brightonu byl však neomluvitelný. Na druhé straně Brentford zatím neprohrál, dvě po sobě jdoucí domácí remízy s Crystal Palace a Bournemouthem ovšem rovněž nebyly tím, po čem fanoušci toužili.

Vzhledem k nadcházejícímu duelu v milionářské soutěži se trenér Strak Eddie Howe rozhodl změnit sestavu a nechal na lavičce tahouny jako Sandra Tonaliho a Alexandera Isaka. Úvodní příležitost patřila Včelám, Yoane Wissa se ocitl ve skvělé pozici, nedokázal však dosáhnout na míč. Na opačné straně se ve 28. minutě divil i sám Bruno Guimaraes, že se mu nepodařilo prolomit bezbrankový stav. Po rohovém kopu se ocitl tváří v tvář proti Marku Flekkenovi a dokázal nasměrovat hlavou míč pouze do nohy hostujícího gólmana. Ještě před úprkem do šaten zahrozil Brentford. Z rohového kopu zakončoval hráč Včel vysoko nad břevno a celky odcházely do poločasové přestávky smírně.

Wilson v týdnu podepsal novou smlouvu s týmem ze severovýchodní Anglie a v 57. minutě slavil i prolomení bezbrankového stavu. Na začátku velkého zmatku v pokutovém území Včel se však útočník provinil i faulem na Flekkena a zásah tedy neplatil. O pár minut později se právě hostující brankář dopustil naprosto zbytečného porušení pravidel a zapříčinil pokutový kop. Příležitosti z 11 metrů se ujal Wilson a tentokrát ho v oslavách trefy už nikdo nezastavil. Včely se ve druhém dějství téměř naprosto odmlčely a nedokázaly si vytvořit vyloženou příležitost. Hlavní sudí dokonce přisoudil další penaltu pro domácí, po konzultaci s videorozhodčím ji ale zrušil.

Straky se tak vymanily z výsledkové krize a získaly všechny body. V příštím kole se 24. září představí na půdě Sheffieldu, Brentford o den dříve přivítá Everton.

Více informací k zápasu

West Ham United - Manchester City 1:3

16.09.2023 16:00

Góly: 36. James Ward-Prowse - 46. Jérémy Doku, 76. Bernardo Silva, 86. Erling Haaland

Manchester City v pátém kole Premier League navázal na vítěznou vlnu a porazil West Ham 3:1, čímž si v přímém souboji o špici tabulky upevnil první příčku. Hosté po úvodním tlaku působili vlažně, což potrestal od startu ročníku skvěle hrající James Ward-Prowse po přesném centru Vladimíra Coufala. Ihned po změně stran ovšem zaúřadovala letní posila Jérémy Doku a k dokonání obratu pak hostům v 76. minutě pomohla velká chyba domácí obrany. Coufal s Tomášem Součkem opustili trávník těsně před závěrečným hvizdem.

Citizens byli jediným týmem, který měl v anglické nejvyšší soutěži po čtyřech odehraných kolech plný počet bodů. Stoprocentní bilanci si chtěli udržet i proti West Hamu, jenž ovšem zůstával stále neporažen a v případě výhry by dokonce tým z Manchesteru přeskočil. Hosté ale byli obrovským favoritem, a navíc se opět mohli spolehnout na Erlinga Haalanda. Ten s šesti góly vládl tabulce střelců a například loni při svém debutu na London Stadium zapsal hned dva přesné zářezy.

Hned v šesté minutě nikým nehlídaný Rodri hlavičkoval po rohovém kopu jen do Alphonse Areoly. Španěl se okamžitě dostal hned ke dvěma dorážkám, z nichž první byla zblokována klubkem hráčů ve vápně, zatímco druhou vytěsnil ramenem z brankové čáry Souček. Po čtvrthodině hry měl stoprocentní šanci Haaland, na kterého na zadní tyči zívala prázdná brána. Norská megastar však trestuhodně minula. Kladiváři překvapivě šli do vedení ve 36. minutě, kdy po pravé straně prchnul Coufal a nacentroval do vápna. Tam už čekal nový miláček fanoušků Ward-Prowse a rybičkou se nemýlil. West Ham měl namále před pauzou, ale Haalandův míč z brankové čáry odehrál Nayef Aguerd.

Vedení domácích ale mělo ve druhé půli jen jepičí život. Doku oklamal Coufala a obstřelem na zadní tyč vrátil po 43 vteřinách City zpět do hry. The Sky Blues nadále tlačili a po tyčce Juliána Alváreze z přímého kopu a akrobatickém zakončení Haalanda už gól skutečně visel ve vzduchu. Překvapivě ho mohl dát Michail Antonio, který utekl obraně hostů, avšak míč si příliš předkopl a Ederson jeho únik zlikvidoval. Z dalšího protiútoku pak zahrozil i Emerson a zaplněný stadion bouřil. Kurt Zouma měl vzápětí na hlavě gól, ale jeho hlavičku tygřím skokem vyškrábl Ederson. Nakonec se ale stejně radovali Citizens, když Aguerd v 76. minutě podskočil míč a daroval gól Bernardu Silvovi. Jakékoliv naděje na body sebral Kladivářům o 10 minut později Haaland.

West Ham tak na body proti lídrovi nedosáhl. V dalším kole jej čeká 24. září zápas s Liverpoolem, Citizens se o den dříve utkají s Nottinghamem.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Sheffield United 2:1

16.09.2023 16:00

Góly: 90+8. Richarlison, 90+10. Dejan Kulusevski - 74. Gustavo Hamer

Hráči Tottenhamu v pátém kole Premier League zažili neuvěřitelný závěr utkání, díky kterému porazili na vlastní půdě Sheffield United 2:1. Nováček soutěže měl k premiérovému vítězství nakročeno po gólu Gustava Hamera ze 74. minuty. Favorit se v koncovce dlouho trápil, nakonec však mezi jeho fanoušky vypukla erupce radosti v dlouhém nastavení, když na teprve druhou ligovou trefu Richarlisona v dresu Spurs okamžitě navázal Dejan Kuluševski. I díky příspěvku brazilského útočníka, který neprožíval v poslední době psychicky dobré časy, tak Kohouti zvítězili počtvrté v řadě.

Nováček z Sheffieldu zatím bohužel pro něj potvrzoval předsezonní predikce a i přes nepříliš těžký los zatím marně čekal na výhru. Velmi blízko k ní měl při posledním duelu s Evertonem, tam byl ale proti v úplném závěru skvěle chytající Jordan Pickford. Další pokus měli United na hřišti rozjetých Spurs, který kromě úvodního kola pokaždé bodoval naplno a svým fanouškům po letech utrpení konečně nabízel oku lahodící fotbal. Z toho naposledy těžil také Heung-Min Son, jenž do sítě Burnley nasázel hattrick.

Úvodní minuty duelu ovšem obdobnou gólovou podívanou nenapovídaly. Fotbalisté Tottenhamu sice jasně vládli hře s balonem, velkou většinu času si však nahrávali kolem poloviny hřiště. První velkou šanci si tak vytvořil až v 19. minutě Yves Bissouma, který využil volné cesty před sebou a dostal se až k zakončení z hranice malého vápna, odkud ale mířil přesně do gólmana Wese Foderinghama. Krátce nato páli na druhé straně nebezpečně James McAtee, jeho pokus se ale kvůli předcházejícímu těsnému ofsajdu do statistik nezapočítal. Během první půle dokázal domácí tým hrozit už pouze ze střel z hranice velkého vápna, gólman Foderingham si však s pokusy Papa Matar Sarra, Heung-Min Sona i Jamese Maddisona poradil.

Po změně stran byl domácí tlak ještě znatelnější, do vápna hostů začalo létat více centrů, ovšem obrana Sheffieldu v čele s gólmanem Foderinghamem byla stále neomylná. Celé utkání navíc provázelo i značné napětí, se kterým si příliš nevěděl rady rozhodčí Peter Bankes. Situaci eskalovali i domácí příznivci, kteří vhozením druhého míče na hrací plochu dvakrát zarazili slibnou šanci vlastního týmu. Nakonec tak následovala pro fanoušky Kohoutů katastrofa, když po rohu v 74. minutě propadl míč na Hamera a ten ho s pomocí odrazu od zadní tyče dostal za gólmanova záda. Krátkou radost z vyrovnání zažehnul v ochozech tři minuty před koncem Brennan Johnson, chvíli před vstřelením branky si ovšem nepohlídal ofsajdovou linii. Nakonec se ale domácí dočkali vyrovnání v 98. minutě zásluhou hlavičkujícího Richarlison a fantastický obrat dokonal o dvě minuty později Kuluševski, který pálil z prostoru pro penaltu.

Tottenham tedy sice příliš nenavázal na dobré výkony z úvodu ročníku, ale přesto si připsal již čtvrté po sobě jdoucí vítězství. Další duel bude pro Kohouty jedním z nejdůležitějších, neboť 24. září vyzvou v severolondýnském derby Arsenal. Sheffield ve stejný den zkusí najít recept na výhru proti Newcastlu.

Více informací k zápasu

Manchester United - Brighton & Hove Albion 1:3

16.09.2023 16:00

Góly: 73. Hannibal Mejbri - 20. Danny Welbeck, 53. Pascal Groß, 71. João Pedro

Brighton si v rámci pátého kola Premier League vyšlápl na Manchester United, když na slavném Old Trafford zvítězil 3:1. Pro tým z pobřežního města se jednalo jíž o čtvrtý ligový úspěch v řadě proti Red Devils. O úvodní přesný zásah se postaral Danny Welbeck, který proti svému bývalému zaměstnavateli skóroval již popáté od léta 2014, kdy se rozhodl posílit londýnský Arsenal. V dalším průběhu zápasu zazářil dvěma asistencemi Tariq Lamptey, a domácí se tak po třetí porážce z posledních čtyř duelů nachází se záporným celkovým skóre ve spodní polovině tabulky.

Ačkoli si kouč United Erik ten Hag všemi možnými způsoby stěžoval na nepřízeň rozhodčího, body z Emirates Stadium mu to nevrátilo. Nizozemský trenér obecně neprožíval klidné časy, když se dostal do křížku s křídelníkem Jadonem Sanchem a navíc nemohl spoléhat na služby Antonyho, jenž byl vyšetřován brazilskými úřady, a kádr Rudých ďáblů tak na nějakou dobu opustil. Manchester si pro turbulentní období nemohl přát horšího soupeře než v dobré formě hrající Brighton, který ovládl tři poslední vzájemná ligová střetnutí.

Na úvodní příležitost nečekali diváci příliš dlouho, ale jelikož se Marcus Rashford dostal k zakončení z poněkud ostrého úhlu, tak Jason Steele s ní neměl žádné potíže. Tým z Manchesteru několikrát riskoval konstruktivní rozehrávkou od brankáře a mohl být rád, že na tohle rozhodnutí nedoplatil. Přesto Red Devils inkasovali jako první, když se k míči na úrovni pokutového puntíku se dostal nejdřív Welbeck a neomylně jej uklidil do sítě domácího celku. Ve 34. minutě skončil tečovaný pokus Rashforda na spojnici. Ještě před odchodem do šaten se přece jen Rudí ďáblové prosadili, když si dočasně střelecký účet otevřel Rasmus Höjlund. Po konzultaci s videorozhodčím bylo očividné, že míč opustil hrací plochu, ještě než jej Rashford přihrál dánskému útočníkovi.

Racci vyletěli z šaten a zdvojnásobili svůj náskok. Obrana Manchesteru United zaplatila nejvyšší cenu za nepozornost, když se k zakončení z úrovně pokutového kopu dostal Pascal Gross a rozvlnil síť za zády bezmocného Andrého Onany. Chvíli po uplynutí hodiny hry se dočkal prvních minut v novém působišti Ansu Fati. Po třetím zásahu Brightonu v 71. minutě z kopačky Joaa Pedra se rozhodli příznivci Red Devils opouštět tribuny. O minutu později však překvapil Steelea pěknou střelou zpoza hranice pokutového území Hannibal Mejbri. Kromě kontaktní trefy si připsal i premiérovou trefu v nejvyšší anglické soutěži. Právě Fati byl v nastaveném čase velice blízko k navýšení náskoku, v situaci jeden na jednoho s Onanou se však nechal vychytat.

Manchester United tak doma poprvé ztratil body a v rámci ligové soutěže prohrál čtvrté vzájemné utkání v řadě. V příštím kole se 23. září představí na půdě Burnley, Brighton o den později přivítá Bournemouth.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Crystal Palace 3:1

16.09.2023 16:00

Góly: 88. Jhon Durán, 90+8. Douglas Luiz (pen.), 90+10. Leon Bailey - 48. Odsonne Édouard

Aston Villa v pátém kole Premier League přehrála na domácí půdě Crystal Palace v poměru 3:1. První poločas sice fanouškům góly nenabídl, ihned po změně stran se ale dokázal prosadit hostující kanonýr Odsonne Édouard, jenž se z posledních tří duelů prosadil již čtyřikrát. Dlouho to vypadalo, že Orli i bez Roye Hodgsona, který nemohl být na zápase kvůli zdravotním potížím, dotáhnou utkání do vítězného konce. V úplném závěru ovšem nejprve srovnal 19letý kolumbijský mladík Jhon Duran a v následném nastavení z penalty rozhodl o triumfu Villans Douglas Luiz.

Přestože se Orlům před startem nového ročníku anglické nejvyšší soutěže i kvůli odchodu Wilfrieda Zahy příliš nevěřilo, s jejich výsledky mohla uvnitř klubu panovat spokojenost. Mezi fanoušky navíc vzbuzovalo nadšení udržení dvou jiných ofenzivních tahounů, Eberechiho Ezeho a Michaela Oliseho, o které měly vehementní zájem kluby z nejlepší šestky. Obecná spokojenost mohla panovat v Birminghamu, domácí sice měli na kontě nepříliš lichotivou bilanci dvou výher a dvou porážek, ty však přišly proti silnému Liverpoolu a Newcastlu.

Úvodní čtvrthodina nenabídla příliš atraktivní fotbal, oba celky spíše vyčkávaly a nevyprodukovaly ani jednu střelu na branku. Do obrovské příležitosti se však v 19. minutě po nedorozumění v obraně dostal útočník celku z Birminghamu Ollie Watkins, pokusu z hranice šestnáctky vystavil stopku skvělým zákrokem gólman Sam Johnstone. Aktivnější Aston Villa rozvlnila síť ve 35. minutě poté, co si perfektní přihrávku Paua Torrese skvěle zpracoval Moussa Diaby a pálil k pravé tyči. Gól však Darren England po konzultaci s videorozhodčím odvolal.

Do druhého dějství skvěle vstoupili hosté, když se ve 48. minutě prosadil Édouard, kterého parádní přihrávkou našel Jean-Philippe Mateta. I přes inkasovanou branku Aston Villa dominovala a držela míč více na svých kopačkách. Kýženého vyrovnání se domácí nakonec dočkali v 88. minutě, kdy si přihrávku Lucase Digneho zkušeně zpracoval Duran, který pak zakončil pod břevno. V závěru sudí England nařídil po nedovoleném zákroku Chrise Richardse pokutový kop a z bílého bodu obrat dokonal Douglas Luiz. O pár minut později ještě navýšil vedení střelou do odkryté branky Leon Bailey.

Aston Villa tedy na domácím hřišti podle očekávání uspěla a připsala si třetí vítězství v sezoně. Jejím dalším soupeřem bude 24. září londýnská Chelsea, zatímco Crystal Palace o den dříve přivítá v městském derby Fulham.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Luton Town 1:0

16.09.2023 16:00

Góly: 65. Carlos Vinícius

Hráči Fulhamu vyhráli v pátém kole Premier League nad Lutonem 1:0. Jedinou přesnou trefu v utkání zaznamenal po hodině hry Carlos Vinícius, jenž si našel odražený míč v pokutovém území. Hráči v oranžových dresech sice měli po dobu celého klání řadu nadějných šancí, avšak ani z té největší v podání Jacoba Browna gól nevytěžili, a tak jsou i nadále potopení na posledním místě anglické nejvyšší soutěže bez jediného bodu.

Chalupáři, kteří v létě opět nezaháleli a přivedli do svého týmu několik zvučných jmen, zřejmě nebyli spokojeni se svou dosavadní bilancí čtyř zápasů a čtyř bodů. K dobru jim však bylo potřeba přičíst fakt, že si již odbyli venkovní duely s Manchesterem City a Arsenalem, po kterých se navíc právem mohli cítit poškozeni některými verdikty rozhodčího. Náladu si chtěli spravit proti hostům z Lutonu, kteří do puntíku potvrzovali předsezonní predikce o roli otloukánka celé soutěže. Skóre 2:9 a nula bodů na kontě hovořily za vše.

Domácí dle očekávání jasně dominovali s míčem na noze, avšak jediná pořádná šance v úvodu utkání přišla z kopačky lutonského Tahitha Chonga, jenž to z úhlu poslal do náruče Bernda Lena. Ve 22. minutě se musel poprvé činit i hostující brankář, a to proti přímému kopu Andrease Pereiry. Brazilský záložník ale mířil doprostřed branky, takže si s tím Thomas Kaminski hravě poradil. Na druhé straně měl gól na hlavě Brown, nicméně orazítkoval tyč Lenovy brány.

V druhé půli už ale skálopevnou defenzivu Lutonu domácí prolomili. Centr Williana z levé strany Kaminski vyrazil přímo ke Carlosi Viníciusovi, jenž jednoduchý úkol poslat míč do sítě splnil na jedničku. O chvíli později to zkusil technickou střelou na zadní tyč bývalý hráč londýnských gigantů Willian, ovšem bránu minul. V závěru zápasu se blýskl brilantní prací s míčem Alex Iwobi, nicméně jeho zakončení mířilo mezi diváky.

Fulham tedy odpor outsidera zvládl překonat a připsal si druhé letošní vítězství. To třetí se pokusí přidat 23. září, kdy se představí v městském derby na hřišti Crystal Palace. Luton ve stejný den přivítá Wolves.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Liverpool FC 1:3

16.09.2023 13:30

Góly: 7. Hee-chan Hwang - 55. Cody Gakpo, 85. Andrew Robertson, 90+1. Harvey Elliott

Wolves podlehli v pátém kole Premier League doma Liverpoolu 1:3. Už před výkopem si Jürgen Klopp stěžoval na brzký start utkání, když Reds těchto klání, a to zejména po reprezentačních přestávkách, hráli v posledních sezonách s přehledem nejvíce. Hostům se v nich navíc dlouhodobě nedařilo a i tentokrát už v sedmé minutě inkasovali. O přestávce však Němec sáhl k ofenzivnímu střídání, díky němuž hosté výrazně zlepšili svůj výkon a nakonec dosáhli na obrat skóre. U dvou branek si připsal asistenci Mohamed Salah, jenž celkovým počtem 63 gólových nahrávek překonal africký rekord nejvyšší anglické soutěže.

Kloppovi svěřenci věřili, že po loňské nevydařené sezoně se jim podaří vrátit do přímého boje o titul. Úvodní čtyři kola napověděla tomu, že by se to klidně mohlo podařit, protože Reds kromě remízy s Chelsea pokaždé zvítězili. Nadějně to s jejich vyhlídkami vypadalo i ve Wolverhamptonu, odkud z posledních sedmi ligových návštěv šestkrát odjížděli s tříbodovým ziskem. V minulém ročníku tam však padli rozdílem třídy, tentokrát navíc měli problém s obsazením defenzivních řad, v nichž se musel objevit mladík Jarell Quansah.

Právě oslabená obrana Reds nezmohla nic s rychlým protiútokem Vlků, který vedl Pedro Neto v sedmé minutě. Šikovný Portugalec proběhl s míčem skrz pokutové území a naservíroval jej přímo na nohu Hee-Chana Hwanga, na nějž čekala odkrytá brána. Hostům se nedařilo prokombinovat se až k zakončení, a tak opět zahrozil Neto. Znovu si navedl balon do vápna, ale tentokrát místo přihrávky zvolil střelu, ta prosvištěla vedle levé tyče. Portugalský křídelník si během první půle dělal z protihráčů cvičné kužely, nicméně k druhé brance žádná z jeho povedených akcí nevedla. Ve velké šanci Liverpoolu se objevil Coady Gakpo, avšak z penaltového puntíku zamířil vedle. V samém závěru poločasu pálil Salah a dorážel Dominik Szoboszlai, ovšem přes oranžový blok žádná rána neprošla.

Nepříznivý výsledek se trenéru Kloppovi nezamlouval, a tak hned zpočátku druhé půle do hry vyslal Luise Díaze, jenž mohl okamžitě po svém příchodu skórovat. Jeho prudká hlavička jen těsně minula pravou tyč. V 55. minutě byl útok Reds efektivnější, když Salah našel přesnou přihrávkou Gakpa před prázdnou bránou a ten bez problému vyrovnal. Liverpool ve druhé půli dominoval, ale zvrátit průběh utkání se nedařilo. Důkazem toho byla i promarněná šance Darwina Núňeze, který se ocitl sám před gólmanem. José Sá však předvedl skvělý zákrok. Tlak hostů se přesto vyplatil, neboť v závěrečných minutách se prosadil Andrew Robertson, jehož před bránou našel opět Salah. Aby krutých ran pro Wolves nebylo málo, Egypťan pak ještě vybídl k zakončení Harveyho Elliotta a jeho střelu tečoval do sítě Hugo Bueno.

Vlci nenavázali na únorové vítězství a s věhlasným soupeřem padli. Druhou výhru v sezoně tak budou moci přidat přesně za týden v Lutonu, Liverpool příští neděli přivítá West Ham.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
5
5
0
0
14 : 3
15
2
Tottenham Hotspur
5
4
1
0
13 : 5
13
3
Liverpool FC
5
4
1
0
12 : 4
13
4
Arsenal FC
5
4
1
0
9 : 4
13
5
Brighton & Hove Albion
5
4
0
1
15 : 7
12
6
West Ham United
5
3
1
1
10 : 7
10
7
Aston Villa
5
3
0
2
11 : 10
9
8
Nottingham Forest
5
2
1
2
7 : 7
7
9
Crystal Palace
5
2
1
2
6 : 7
7
10
Fulham FC
5
2
1
2
5 : 10
7
11
Brentford FC
5
1
3
1
8 : 6
6
12
Newcastle United
5
2
0
3
8 : 7
6
13
Manchester United
5
2
0
3
6 : 10
6
14
Chelsea FC
5
1
2
2
5 : 5
5
15
AFC Bournemouth
5
0
3
2
4 : 8
3
16
Wolverhampton Wanderers
5
1
0
4
5 : 11
3
17
Sheffield United
5
0
1
4
5 : 9
1
18
Everton FC
5
0
1
4
2 : 9
1
19
Burnley FC
4
0
1
3
4 : 12
1
20
Luton Town
4
0
0
4
2 : 10
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (722)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele