Premier League v kostce (6. kolo)

23.09.2015, 11:53
Názory a komentáře
I po šestém kole anglické nejvyšší soutěže zůstává na čele Manchester City, který však senzačně podlehl na domácí půdě West Hamu a nechtíc ukončil svou vítěznou sérii. Krizi naopak pomalu přechází obhájce titulu Chelsea, která porazila Arsenal a zároveň se postarala o nejkontroverznější situaci celého kola.

Diego Costa nejprve rukama atakoval obličej Koscielnyho, posléze se vůči němu obořil Gabriel a kohouti se rozešli se žlutými kartami. Stoper Arsenalu však vzápětí úmyslně Costu nakopl a pochopitelně šel pod sprchy. Naturalizovaný Španěl nakonec od FA inkasoval třízápasový trest a na trávníky se vrátí až 17. října. Zaslouženě. Že však vedení soutěže zrušilo červenou kartu Gabrielovi je rozhodnutí přinejmenším pochybné.

Nebyl však jediným červeným hříšníkem. Vyloučeni byli i Cazorla, Kaboul a především Mirallas, nad jehož úmyslným šlápnutím do Barrowa lze jen kroutit hlavou. K vidění však byly i krásné momenty, mezi všemi jednoznačně čněl překrásný gól Matta Ritchieho, který bude bezpochyby patřit k nejlepším z celé sezóny.

Leicester opět neprohrál a zůstává jediným neporaženým celkem ligy. Na první výhru naopak čekají Stoke a dva severovýchodní kluby - Newcastle a Sunderland. Dařilo se naopak Londýňanům - s výjimkou zákonitých porážek Arsenalu a Crystalu Palace shodně uspěly Chelsea, Tottenham, West Ham i Watford. West Midlands derby na hřišti Aston Villy vyhrál West Brom, a to díky gólu kontroverzního navrátilce Saida Berahina.

Zápas 6. kola: Southampton vs. Manchester United

Úplně poslední zápas programu šestého kola byl zároveň tím nejatraktivnějším. V Southamptonu se na hodinu a půl zabydlel Manchester United, který strhující duel vyhrál 3:2. Zápasu toho moc nechybělo; k vidění byla spousta branek, vynikající zákroky, fatální chyby, zvrat v ději a pokus o další obrat.

Zápas také naplnil jeden příběh. Teprve devatenáctiletý Anthony Martial přestoupil do Machesteru United za neskutečných 50 milionů liber z Monaka a většina fotbalových fanoušků si klepala na čelo. Mladík však ve dvou utkáních Premier League vstřelil tři branky a chátrajícího Wayna Rooneyho zatím plnohodnotně nahrazuje.



Gólové sestřihy i prodloužený záznam utkání je případně ke zhlédnuti i zde.

Gól 6. kola: Matt Ritchie

Bournemouth rozhodl o vítězství nad Sunderlandem už v prvních minutách zápasu - po Wilsonově trefě přidal druhý zásah Matt Ritchie, jenž na svoji pumelici dlouho nezapomene. A fanoušci Cherries rovněž. Po rohovém kopu jako vždy čekal za vápnem, a když k němu zalétl odražený míč, neváhal. Zpracoval jej na prsa a fenomenálně ze vzduchu poslal do šibenice Pantilimonovi branky. Báječný fotbalový moment.



Zákrok 6. kola: David De Gea

David De Gea ještě před třemi týdny kroutil hlavou, když jeho vysněný přestup do Realu Madrid groteskně ztroskotal. V neděli však nastoupil ke druhému ligovému utkání sezóny za Manchester United a výraznou měrou se podílel na vítězství v Southamptonu. Úžasný byl především jeho zákrok proti hlavičce Fonteho, při němž musel využít sto procent ze svých reflexů.



Hráč 6. kola: Odion Ighalo

Ne snad že by Newcastle patřil k tvrdým oříškům mezi kluby Premier League, to tedy rozhodně ne. Pro Watford je však vítězství z jeho půdy nesmírně cenným skalpem, dost možná i s ohledem na potenciální budoucí souboj o prvoligovou příslušnost. Hornets šokovali na přestupovém trhu, když přivedli hned několik útočníků, přičemž ve svém kádru měli tři prvotřídní kanonýry z druhé ligy.

Matěj Vydra sice už kope za Reading, ale zbylí dva forvardi jasně potvrzují, že nové posily přišly zcela zbytečně. Kapitán Troy Deeney se proměnil v dvorního nahrávače, zatímco Odion Ighalo pokračuje ve střeleckých hodech. Magpies zničil dvěma trefami, celkem pak ve své první sezóně v Premier League skóroval už čtyřikrát. Obranu Newcastlu navíc terorizoval nejen přesnými střelami, nutno podotknout, že těžkopádné Colocciniho s Mbembou musí z jeho věčných náběhů ještě teď bolet za krkem.



Břídil 6. kola: Younes Kaboul

Každý si někdy vybere den blbec. Obránce Sunderlandu Younes Kaboul se jistě připravoval na ďábelsky rychlého Calluma Wilsona už dlouhé dny před utkání s Bournemouthem, ale bylo mu to k ničemu. Nejlepší střelec ligy z něj třikrát udělal školáka a výsledkem byl jeden gól a dvě žluté karty (a logicky i červená). Kaboul se navíc podepsal i pod druhý gól Cherries, když právě jeho hlavičku z vápna zachytil geniálně zakončující Ritchie.

Za zmínku stojí i to, že cíl našly jen zhruba tři čtvrtiny z jeho 41 přihrávek, což je na stopera číslo vskutku nevalné. V tom jej nepodpořil ani kolega Coates, jenž dokonce zkompletoval necelé dvě třetiny z 35 pasů.

Sestava 6. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy děkuji Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Mezi brankáři byl nejlepší David De Gea, který už svůj druhý start v základní sestavě Manchesteru United proměnil v nominaci do ideální jedenáctky. Šesti zásahy, z nichž dva byly famózní, se výrazně zasloužil o těsné vítězství. Na stoperu byl skvělý Kurt Zouma z Chelsea, která mladému Francouzi vděčí za vítězný gól proti Arsenalu i výbornou práci dozadu. V té exceloval i Winston Reid, který se snad ještě větší měrou vynikající defenzivy podílel na senzační výhře Hammers na hřišti Manchesteru City.

Na pravém kraji obrany o víkendu nebyla příliš velká konkurence, a tak se do sestavy kola už podruhé podívá Simon Francis z Bournemouthu. O čisté konto Cherries a výhru nad Sunderlandem se postaral mimo jiné i výbornou prací při neproměněném samostatném úniku Jermaina Defoea. Na opačném pólu defenzivy zářil Alberto Moreno, o parník nejlepší hráč Liverpoolu v remízovém utkání s Norwichem, jenž byl neúnavný především v ofenzivě. Však taky zařídil pro Ingse jediný gól Reds.

Už poněkud stereotypní je nominace Riyada Mahreze z Leicesteru. Tento geniální záložník mi však opět nedal na výběr, když remízu se Stoke zařídil proměněnou penaltou, jejíž předcházející akci založil, a asistencí u druhé branky Vardyho. Naopak poprvé zahrál letos dobrý zápas Cesc Fábregas z Chelsea, který byl suverénním režisérem výhry proti Arsenalu. Totéž se nepodařilo Sadiovi Manému. Ten sice zahrál ještě lépe než Fábregas, ale k bodům to Southamptonu nestačilo.

Největší konkurence byl v útoku, kde se hned tři střelci zapsali do gólové listiny hned dvakrát. A všichni tři tvoří údernou letku v sestavě 6. kola. Nejpříjemnějším překvapením byl výkon Anthonyho Martiala, který v zakončení projevil (skutečně Henryovskou) fascinující chladnokrevnost. Nezastavitelným králem vzdušného prostoru byl v témže utkání Graziano Pellé. Ještě o fous nad nimi však ční výkon Odiona Ighala z Watfordu (čtěte výše).

Statistické okénko 6. kola

- Manchester United porazil Southampton 3:2 a potvrdil svoji neskutečnou efektivitu; z posledních šesti střel na branku v Premier League nastříleli Rudí ďáblové šest gólů

- West Ham vyhrál na hřišti Manchesteru City a dovršil senzační venkovní hattrick (Arsenal a Liverpool); v jediné sezóně se totéž v historii Premier League podařilo jen třem týmům - Evertonu, Manchesteru United a Chelsea

- Sunderland prohrál i v Bournemouthu a potvrdil, že úvody sezón v posledních letech absolutně nezvládá; sérií šesti zápasů bez vítězství načal i sezónu 2014/15 a 2013/14

- Arsenal přišel v derby s Chelsea o dva vyloučené hráče; pouze Everton (80) v historii Premier League dostal více červených karet jako právě Gunners (79)

- není proto divu, že se Wengerovým svěřencům nepovedlo přerušit úděsnou střeleckou formu proti Chelsea; gól jí Arsenal nevstřelil už 482 minut (pět ligových utkání)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (980)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele