Preview zápasů Ligy národů - čtvrtek 22.9.

22.09.2022, 08:35
Previews
Memphis Depay (© AFP)
Po více než třech měsících se opět hlásí Liga národů a během nadcházejících dní budou dohrány základní skupiny. Už dnes si postup na závěrečný turnaj může zajistit Dánsko, které k tomu potřebuje vyhrát v Chorvatsku. Slavit mohou i Nizozemci, ti potřebují uhrát v Polsku více bodů než Belgie doma proti Walesu...
Liga A - skupina 1
Chorvatsko - Dánsko  (čtvrtek 20:45)
Poněvadž obhájce prvenství Ligy národů z Francie během červnových čtyř střetnutí absolutně selhal, a již se nemůže kvalifikovat na závěrečný, finálový turnaj, otevírá se velká šance urvat první příčku v tabulce vedoucímu Dánsku i druhému Chorvatsku. A právě jejich vzájemný souboj může dost napovědět, kdo se nakonec mezi čtyřkou nejlepších v tomto ročníku objeví.

Oba celky dělí v průběžném pořadí dva body. Dánové, jichž se už matematicky nemůže týkat sestup, mohou definitivně stvrdit výsostné postavení. Musejí každopádně v Záhřebu zvítězit. Přitom Chorvaté jsou těmi, kdo De Röd-Hvide připravil onu jedinou porážku v této soutěži. A výběr kouče Kaspera Hjulmanda tak má svému sokovi rozhodně co vracet. Navíc musí myslet na onen poslední mač, který je na něj nachystaný a v němž honit něco na poslední chvíli může být vlastně ještě složitější než na chorvatské půdě. Doma totiž vyzve Les Bleus, jež v tu chvíli budou usilovat stále o záchranu áčkové úrovně, jakkoli si povedou ve čtvrtek proti Rakousku.

Nezdar s Chorvatskem přišel na řadu pro hosty hodně nečekaně. Zatímco Dánsko do té doby vyhrálo ve Francii i na půdě Rakouska, soubor trenéra Zlatka Daliče uhrál jen bod po nepříliš přesvědčivých výkonech jak s Rakušany, tak proti Francouzům. "Chorvatsko je nesmírně silné, když drží balón. Má řadu kvalitních hráčů, k jeho reprezentaci chovám velký respekt," povídal dánský obránce Simon Kjaer. "Chceme ale vyhrát, i když víme, že nás nečeká vůbec nic jednoduchého. Fanoušci poženou Chorvatsko dopředu. Já si však takové zápasy užívám."

I když na úvod Vatreni zklamali a zdálo se, že budou rádi hlavně za udržení nejvyššího levelu na tomto poli, následně se rozehráli do slušné formy. A aktuálně jsou reálně v boji o titul. Je nicméně pravda, že musejí ve dvou zbývajících kolech stáhnout manko na Dánsko, remíza by přitom jejich situaci nevyřešila. Lépe řečeno by neměli svou situaci před posledním utkáním v Rakousku ve svých rukou. "Rozhodně jsme v Lize národů nepůsobili vždy nejlépe," přiznal domácí kapitán Luka Modrič. "Po nezdaru s Rakouskem jsme se ovšem navrátili do normálu. A ukázali jsme, jak skvělým týmem jsme, a že je pro nás každý duel důležitý, ať už se jedná o Ligu národů nebo přátelák. Máme možnost proklouznout do Final Four a samozřejmě se tam chceme dostat. Důležité je, že jsme všichni zdraví, nikdo nemá žádné větší problémy. Dánsku je jedno, jestli hraje doma nebo venku, v posledních letech je jedním z nejlepších v Evropě."
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Stanišič, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrič, Brozovič, Kovačič - Pašalič, Kramarič, Perišič
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Andersen, Kjaer, A. Christensen - Kristensen, Höjbjerg, Delaney, Maehle - Eriksen - Skov Olsen, Braithwaite
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.27 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Francie - Rakousko  (čtvrtek 20:45)
Francie měla být jedním z hlavních favoritů na vítězství ve skupině, jenže její účinkování znamená pravý opak. Francie nemá daleko k pádu o jeden level níž a stále okupuje poslední místo ve skupině. Dočká se hvězdný tým prvních tří bodů v duelu s Rakušany?

Obhájce titulu z Francie si v tomto ročníku Ligy národů vede naprosto katastrofálně. Je až s podivem, jak moc může klesnout tým, který ještě před rokem dokázal ve finále porazit Španěly a vyhrát Ligu národů. Stačil rok a Francie je na kolenou. Zkušený trenér Didier Deschamps asi nemá moc klidné spaní, protože je kritizován skoro za vše, co udělá. Ať je to předváděná hra, výsledky nebo výběr hráčů.

První dva duely po zmíněném finále se Španělskem, které Francie dokázala ve druhé půli otočit, přitom dopadly výborně. Proti Kazachstánu s Finskem Francie v rámci kvalifikace na MS brala vždy tři body a to s celkovým skóre 10:0! Jenže ostré zápasy Ligy národů absolutně nezvládla a nepomohla jí ani ve formě hrající dvojice střelců Karim Benzema a Kylian Mbappé. V červnu sehrála Francie čtyři soutěžní duely a vytěžila z nich jen pouhé dva body za dvě remízy.

Hned na úvod Francie nestačila doma na Dány. V posledním utkání zase Francouzi prohráli s Chorvatskem po brance veterána Luky Modriće a střelecky se ani jednou neprosadili. Na to, jak hvězdnou ofenzivu má Francie k dispozici, jsou tři vstřelené branky ve čtyřech utkáních opravdu žalostnou vizitkou.

Trenér Didier Deschamps se ale nevzdává a doufá, že jeho tým se konečně dočká výhry. V rozhovoru pro časopis L'Équipe prohlásil: "Dokud můžeme, budeme bojovat. Vím, že momentálně není snadné nás sledovat a že si fanoušci po celé zemi zaslouží mnohem víc. Nedaří se nám hrát takový fotbal, jaký chceme. Často nás kosí zranění a nedaří se nám dostat do formy. Ale slibuji jedno - Francie se nikdy nevzdá."

Deschampsovi není co závidět, protože se opět potýká s obrovskou vlnou zranění. Vždyť mimo hru jsou veličiny jako Paul Pogba, Presnel Kimpembe, Ibrahima Konaté, Lucas Hernandez, N'Golo Kanté, Anthony Martial, Kingsley Coman a Karim Benzema. A to není vše - domů se ze srazu už vrátili Digne, Lloris, Kamara nebo Rabiot.

I Rakušané ale museli nechat doma několik opor. Především dlouhodobě zraněné duo Saša Kalajdžić - Konrad Laimer. Zranění jsou ale také Valentino Lazaro, Florian Grillitsch a Stefan Ilsanker.

Pokud by se Rakušanům povedlo vyhrát, definitivně by odsoudili Francouze k pádu do nižší ligy. Ani hosté ale ještě nejsou zachráněni. Mají na kontě jen o dva body víc než jejich soupeř a litovat musí především hodně nepovedeného dvojutkání s Dány, z nějž nevytěžili ani bod.
Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Pavard, Koundé, Varane, Mendy - Guendouzi, Tchouameni, Camavinga - Griezmann - Mbappé, Giroud
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Lindner - Lainer, Trauner, Lienhart, Alaba - Sabitzer, Schlager, Siewald - Baumgartner - Arnautović, Gregoritsch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.71 - 8.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko43016:39
2.Chorvatsko42113:47
3.Rakousko41125:54
4.Francie40223:52
Liga A - skupina 4
Belgie - Wales  (čtvrtek 20:45)
Wales hraje o všechno a pokud nechce mít už po tomto kole jistotu sestupu, tak musí vyhrát. Jeho soupeřem však bude Belgie, která se navíc na domácí půdě nemýlí moc často. I Belgičané mají o co hrát, protože by rádi vytěsnili Nizozemce z prvního místa v tabulce.

Belgičané mají před sebou jasný cíl - pokud chtějí mít i před posledním kolem šanci na finále, musí vyhrát. Ve čtvrté skupině Ligy A je jen jeden tým, který dosud neprohrál. Nizozemci. Za nimi číhá na první zaváhání právě Belgie, které na první příčku schází jen tři body. Belgičané musí děkovat za formu Polska a za to, že s ním už dvakrát hráli.

Je to jejich oblíbený soupeř, což se znovu potvrdilo při posledních dvou duelech. Oba ¨zápasy Belgie vyhrála a ještě si při tom s chutí zastřílela. Do sítě svého soka nasázela celkem sedm branek a inkasovala jen jednou. Při minulém střetu zachránil Belgii tři body Michy Batshuayi, který se prosadil po čtvrthodině utkání a nakonec se stal jediným úspěšným střelcem.

Zkušený útočník by měl nastoupit i nyní a před utkáním s Walesem poznamenal: "Máme v týmu hodně kvalitních hráčů, ale zároveň se nám daří vytvářet příjemnou atmosféru. Jsme jeden tým, táhneme za jeden provaz a nikdo si o sobě nemyslí příliš. Naše umístění nemáme jen ve svých rukách, ale každý z nás je odhodlaný udělat maximum, abychom vyhráli a poprali se o první místo. Wales ale nebude jednoduchý soupeř, hraje hodně vyspělý fotbal."

Wales a Belgie jsou starými známými. Oba týmy se potkaly v rámci soutěžních utkání už čtrnáctkrát jen za posledních 30 let. A Velšané nedokázali v Belgii ještě nikdy vyhrát. Při posledním měření sil ale s Belgičany aspoň remizovali, bod jim Brennan Johnson zařídil čtyři minuty před koncem utkání.

Tým trenéra Roberta Martíneze se musí potýkat s absencí Romelua Lukakua, který je stále zraněný, i když v Miláně začal již trénovat na hřišti. Minule proti Polsku vybral Martínez mnohem slabší kádr, tentokrát se bude opět spoléhat na téměř všechny hvězdy. A nejinak na tom budou i Velšané. Trenér Page opět sází na Garetha Balea nebo mladíka Jamese vedle něj.

Wales se v současné době usídlil na posledním místě, možná i proto, že veškeré své síly soustředil primárně na barážový duel s Ukrajinou. Cíl splnil a parta kolem Balea si proto zahraje na nadcházejícím šampionátu. V Lize národů už to taková sláva není. Wales ještě v tomto ročníku nevyhrál ani jednou, dostal osm branek a povedlo se mu urvat jen jeden bod.
Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Boyata, Vertonghen, Alderweireld - Castagne, Tielemans, Witsel, Carrasco - De Bruyne, Batshuayi, E. Hazard
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Rodon, Ampadu, Davies - N. Williams, Morrell, Smith, Norrington-Davies - James, Bale - Moore
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.41 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Nizozemsko  (čtvrtek 20:45)
Letošní cyklus Ligy národů se pomalu a jistě blíží ke svému konci a favorizované Nizozemsko si již teď ve svém předposledním utkání může zajistit první místo ve skupině 4 a tedy i závěrečné play-off o celkové prvenství. V dosavadních čtyřech duelech ani jednou neprohrálo a s deseti body momentálně drží tříbodový náskok před druhou Belgií. Polsko se naopak bude snažit vyhnout sestupu, o záchranu totiž bojuje s Walesem.

Oranjes ve čtyřech červnových zápasech senzačně ztratili právě jen s polskou družinou, jelikož v Rotterdamu museli dohánět dvoubrankové manko a konečná remíza 2:2 není vzhledem k průběhu k zahození. Jinak si dvakrát po velkém boji poradili s Walesem (3:2, 2:1) a hned na úvod šokovali v Bruselu sousední Belgii po parádním ofenzivním vystoupení (4:1). Svému čtvrtečnímu rivalovi tak rozhodně mají co vracet, jenomže je čeká velmi těžký úkol.

Polsko totiž znovu nastoupí se svým klenotem Robertem Lewandowskim, jenž si po svém letním přesunu z mnichovského Bayernu do Barcelony udržel vynikající formu - v osmi utkáních nastřílel jedenáct branek, a s osmi trefami v La Lize je prozatímním střeleckým králem soutěže. Domácí výběr hned v úvodním střetnutí porazil Wales (2:1), ale s favorizovanou Belgií ani jednou nebodoval.

Nejprve s ní totiž utrpěl málo vídaný debakl 1:6 a pak prohrál před vlastnímu fanoušky nejtěsnějším poměrem 0:1. Pokud teď dokáže s Nizozemskem bodovat a Wales zároveň prohraje s Belgií, tak ho o třetí místo zaručující záchranu už nikdo nepřipraví. "Chtěli jsme bojovat o první místo, ale teď víme, že se to v konkurenci Belgie a Nizozemska nejspíš nepovede. Naším úkolem je, aby nás Wales nepředskočil a rádi bychom získali jistotu před závěrečným vzájemným střetnutím," nastínil své plány kouč Czesław Michniewiz.

Nizozemsko se především v bitvách s ostrovním vyzyvatelem nečekaně trápilo a v obou případech dosáhlo na tři body v samém závěru. Nejprve uspělo v Cardiffu až gólem Woutera Weghorsta ve čtvrté nastavené minutě, o pár dní později v odvetě je po dalším pozdním vyrovnání spasil ve třetí minutě nastavení Memphis Depay. Pokud ve Varšavě vyhraje a Belgie neporazí Wales, tak ve skupině 4 Ligy A jistojistě zvítězí.

Trenér Louis Van Gaal může využít téměř nejsilnější možné složení, chybět bude pouze obránce Alkmaaru Bruno Martins Indi. "Polsko nám v červnu ukázalo, že umí být velmi nebezpečné i bez Lewandowskiho a klidně mohlo zvítězit. Pokud nyní chceme získat důležité tři body, tak je nutné se zlepšit hlavně při bránění jeho rychlých útočných akcí a pozor si musíme dát také na standardní situace," prohlásil jednasedmdesátiletý rodák z Amsterdamu se zdviženým prstem.
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Bereszynski, Bednarek, Glik, Reca - Krychowiak, Linetty - Frankowski, Zielinski, Zalewski - Lewandowski
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Cillessen - de Ligt, van Dijk, de Vrij - Dumfries, Berghuis, Koopmeiners, F. de Jong, Malacia - Gakpo, Depay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.87 - 3.77 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko431011:610
2.Belgie42119:67
3.Polsko41125:104
4.Wales40135:81
Liga C - skupina 1
Litva - Faerské ostrovy  (čtvrtek 20:45)
Velké zklamání prožila v červnu Litva během Ligy národů. Abychom hned na úvod přednesli její dosavadní výsledky ve zkratce, zaznamenala čtyři porážky, dvanáct inkasovaných branek a pouze jedinou vstřelenou. V Pobaltí se rozhodli pro dočasnou změnu trenéra, která má ještě zvrátit celou nepříjemnou situaci. A to právě na úkor nynějšího rivala z Faerských ostrovů.

S trenérem Valdasem Ivanauskasem se Litva rozloučila vlastně logicky. Opravdu reálně hrozí, že se bude muset rvát o udržení céčkové úrovně v baráži, pokud už v tomto měření sil zásadně nezabere. Aby se mohla vymanit z poslední příčky, musí zkrátka a bez dalších velkých příkras Faerské ostrovy doma porazit, jinak nepříjemný deficit na bezpečnou třetí pozici matematicky nebude moci dohnat. Aktuální manko na partu kouče Hakana Ericsona je totiž již čtyřbodové.

Do konce roku převzal povinnosti u litevského nároďáku Reinhold Breu, který je též současně ve funkci technického ředitele litevského svazu. Dvaapadesátiletý Němec dlouhá léta působil v Lucembursku, než se přesunul na východ Evropy, a to v roce 2021. "Již jsme podnikli dost rozhovorů, říkali jsme si, jak dobře působit v obraně i v útoku. Myslím si, že jsme připraveni. Víme, že nás čeká velmi silný soupeř, ale hodláme konečně zvítězit," burcoval kabinu Breu.
Litva - pravděpodobná sestava:
Bartkus - Mikoliunas, L. Klimavičius, Girdvainis, Barauskas - Slivka, Megelaitis - Lasickas, Golubickas, Novikovas - Černych
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Nielsen - Rólantsson, Askham, Nattestad, Davidsen - Bjartalíd, Andreasen, Vatnhamar, M. Olsen - K. Olsen, Johannesen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 2.95 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turecko - Lucembursko  (čtvrtek 20:45)
Turci předvádí v tomto ročníku Ligy národů fantastické výkony a doposud neztratili ani bod. Momentálně jsou sice trochu oslabení, převážně ve středu hrací plochy, ale i tak mají dost kvality, aby si připsali další body v duelu s lucemburským trpaslíkem.

Pokud je nějaký tým, kterému tato Liga národů neskonale sedí, tak je to Turecko. Parta trenéra Stefana Kuntze vyhrála zatím všechny čtyři duely a bylo to celkem přesvědčivé. Hra, kterou Turci předvádí, je rychlá, technická a baví. A především nese výsledky. Turecký celek dosud nasázel 14 branek, ale především ještě nebyl ani jednou překonán!

A trenér Kuntz doufá, že se jeho týmu povede vítězit dál. "Jsem moc rád za to, jakým stylem se prezentujeme a hlavně jaké výsledky to přináší. Naši fanoušci si zaslouží tým, na který budou hrdí. Myslím, že se nám to teď daří. Musíme si ale dát pozor na podcenění, protože Lucembursko možná je až poslední, ale to nic neznamená. Proti každému chceme hrát na maximum. Lucembursko podle mě bude kousat," uzavírá trenér Kuntz.

Turci si nyní budou muset poradit bez Özcana z Borussie Dortmund, kterého trápí zraněné chodidlo. Ani obvyklý kapitán Hakan Çalhanoğlu nebyl povolán. Lucembursko naopak povolalo oproti minulému reprezentačnímu srazu hned šesti nováčků. Fabio Lohei a Alessio Curci jsou jedinými hráči, kteří doufají v premiérový start.

Lucembursko není vyloženě otloukánek a je pravda, že minimálně v posledních pár letech se výrazně zvedlo. Pořád mu ale na důležitých místech sestavy chybí zkušenost a kvalita. Přesto se tým vedený koučem Lucem Holtzem usadil na druhém místě a posbíral už sedm bodů. Mohlo to ale být i lepší, protože Lucembursko musí hodně mrzet poslední remíza 2:2 s Faerskými ostrovy, nad kterými vedlo už o dvě branky.
Turecko - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Celik, Kabak, Ayhan, Kadioglu - Kahveci, Kökcü - Ünder, Dervisoglu, Akturkoglu - Dursun
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Da Graca, Chanot, Carlson, Pinto - Barreiro, Gerson, Thill - Bohnert, Sinani, Rodrigues
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.75 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko440014:012
2.Lucembursko42115:47
3.Faerské ostrovy41124:84
4.Litva40041:120
Liga C - skupina 3
Kazachstán - Bělorusko  (čtvrtek 16:00)
Kazachstán má zatím famózně nakročeno k nečekanému postupu do béčkové ligy. Červnový program pro něj představoval jedno z nejúspěšnějších období v historii, a pokud se mu podaří uzmout tři body v duelu s dosud posledním Běloruskem, z první pozice ho již nikdo nesesadí. Hosté naopak po tomto střetnutí mohou již definitivně stvrdit svou poslední příčku v tabulce.

Tři výhry a jednu remízu urvali Kazaši během úvodních čtyř kol tohoto ročníku Ligy národů. Je opravdu paradoxem, že zrovna oni se stali lídry třetí skupiny, připomeneme-li ten fakt, že ještě v březnu museli s Moldavskem tvrdě bojovat o uchování céčkové úrovně v dodatečném play-off. "Budeme se snažit hrát srdcem. Všichni jsme připraveni," ujišťoval fanoušky Ashat Tagybergen, domácí kapitán. "Nálada v týmu je moc dobrá. Jsme rádi, že jsme zase pospolu."

Bělorusko by bezpochyby mělo být v silách Kazachstánu. Obecně se v červnu neprezentovalo vůbec dobře, za čtyři duely skórovalo pouze jedinkrát a uzmulo pouhé dva body. A pokud by v Astaně prohrálo i potřetí a Ázerbájdžán večer byť jen remizoval na Slovensku, nevymanilo by se z posledního místa. "Přestože je běloruský nároďák velmi nepříjemný, pro nás se jedná o historický okamžik. A my prostě chceme ten sen přetavit v realitu," pokračoval Tagybergen.
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackyj - Malyj, Maročkin, Älip - Astanov, Darabaev, Tagybergen, Dosmagambetov - Orazov, Zajnutdinov - Aimbetov
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Chatkevič - Paljakou, Švjacou, Judzjankou - Šaučénka, Klimovič, Jablonski, Ébong, Pjačénin - Bachar, Savicki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 2.89 - 3.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Ázerbájdžán  (čtvrtek 20:45)
S novými dresy, ale především s novým trenérem Francescem Calzonou vstoupí Slovensko do závěrečné fáze tohoto ročníku Ligy národů. Červnový program představoval pro favorita třetí skupiny céčkové ligy jednu velkou blamáž, a pokud Kazachstán ve čtvrtek odpoledne přehraje doma Bělorusko, nebude moci proti Ázerbájdžánu již bojovat o postup do béčkového levelu.

Když ve druhém střetnutí v rámci této soutěže kouč Štefan Tarkovič přivedl svůj tým jenom k porážce doma proti Kazachstánu, rozhodl se slovenský svaz o jeho odvolání. Jenže dočasné velení Samuela Slováka a Marka Mintála nároďák neprobudilo, odveta v Kazachstánu se totiž nesla ve stejném scénáři jako před několika dny v Trnavě. A konala se jen další prohra. Právě celek z dalekého východu tak má situaci ohledně první příčky ve svých rukou. A aby se ještě Slováci mohli pokusit o jeho předskočení, musejí i díky horší vzájemné bilanci dvakrát vyhrát a doufat, že Kazaši ve zbývajících dvou duelech uzmou maximálně bod. Otázkou nicméně je, v jak velké pohodě vlastně Sokoli jsou. Angažování Calzony se totiž bezpochyby nesetkávalo s úplně pozitivními ohlasy. Třiapadesátiletý Ital je, nepočítáme-li tedy působení Pavla Hapala, opravdu první zahraniční akvizicí u slovenské reprezentace. "Od začátku se s touhle volbou neztotožňuji," uvedl například Ladislav Borbély, bývalý prezident Unie fotbalových trenérů.

Povolaní teď třeba nebyli zkušení Ondrej Duda nebo stoper Denis Vavro, šanci naopak dostali jiní novicové jako Matúš Rusnák či Dávid Ďuriš. "Když neumíme respektovat data ani osobní statistiky, mohli jsme přivést rovnou někoho z Grónska nebo Eskymáka," pokračoval Borbély v rozhovoru pro ŠPORT.sk. "Způsob nominace, jaký předvedl řídící manažment, byl neúctou vůči trenérskému štábu. Upřednostnil no-name trenéra bez jakýchkoli zkušeností v pozici šéfa lavičky, který si jde tuhle funkci zkusit rovnou k národnímu mužstvu. Netvrdím, že nemůže být úspěšný, když byl stále jen asistentem, ale takový fakt představuje zbytečně velké riziko."

V Lize národů opravdu existuje malá příležitost, jak se ještě prokousat do Ligy B. Proti týmu lodivoda Gianniho De Biasiho, který reálně bude usilovat hlavně o nesestup na poslední místo tabulky, aby se vyhnul možné baráži, půjde Slovensku hlavně o jakési znovuobnovení dobré pohody a ozkoušení nových pořádků. Ázerbájdžán v červnu porazilo venku pouze o jeden gól.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Pekarík, Gyömbér, Škriniar, De Marco - Lobotka - Kucka, Hrošovský, Bero, Haraslín - Boženík
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Mähämmädälijev - B. Hüsejnov, Mustafazadä, Hagverdi - A. Hüsejnov, Mahmudov, Israfilov, Almejda, Nurijev - Dadašov, Šejdajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 3.91 - 7.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kazachstán43106:210
2.Slovensko42023:36
3.Ázerbájdžán41122:34
4.Bělorusko40221:42
Liga D - skupina 1
Lotyšsko - Moldavsko  (čtvrtek 18:00)
Lotyšsko zatím skvěle zvládá novou fázi Ligy národů a je jen krůček od toho, aby postoupilo do vyšší výkonnostní kategorie. V dosavadních čtyřech utkáních totiž ještě neztratilo ani bod a s dvanácti body suverénně vévodí tabulce skupiny 1. V lize D má momentálně pětibodový náskok právě před svým čtvrtečním protivníkem, a jestliže s ním neprohraje, tak se bude moci radovat z přesunu do Ligy C.

Výběr z východní Evropy se v uplynulých letech dlouhodobě trápil a zdálo se, že krizi v dohledné době nepřekoná. Nicméně v červnových duelech předvedlo fantastické tažení a inkasovalo jen dvakrát - postupně si poradilo s Andorrou (1:0), Moldavskem (4:2) i dvakrát s Lichtenštejnskem (1:0, 2:0). I kdyby nyní nestačilo na Moldavany o jeden gól, tak na závěr nesmí prohrát s podceňovanou Andorrou a situaci tak má pevně ve svých rukách.

Hosté nestačili pouze na favorita skupiny, když v Kišiněvě tentokráte nebyli precizní v defenzívě a kvůli čtyřem inkasovaným trefám přišli o naději na jakýkoli bodový zisk. Jinak dokázali porazit Lichtenštejnsko (2:0) a Andorru (2:1), avšak poté v odvetě na půdě outsidera skupiny uhráli jen nerozhodný bezbrankový výsledek.

Návrat Moldavska do Ligy C po minulém sestupu tak není příliš pravděpodobný. Trenér Sergej Cleșcenco, který usedl na lavičku reprezentačního týmu začátkem tohoto roku, udělal oproti červnovému cyklu v nominaci hned sedm změn a základní jedenáctka tedy může být odlišná. Na trávníku se určitě neobjeví Vadim Rata, jenž bude odpykávat trest za žluté karty.
Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Steinbors - Savalnieks, Černomordijs, Dubra, Jurkovskis - Ikaunieks, Zjunins, Tobers, Ciganiks - Gutkovskis, Uldrikis
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Railean - Craciun, Bolohan, Armas - Jardan, Ionita, Caimacov, Reabciuk - Motpan, Nicolaescu, Cojocaru
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.35 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lichtenštejnsko - Andorra  (čtvrtek 20:45)
Oba dva čtvrteční soupeři před zbývajícími dvěma koly skupiny 1 Ligy D nemají šanci na první místo zaručující postup do Ligy C a nyní spolu svedou přímou bitvu o třetí místo. O něco lépe je na tom Andorra, která svého protivníka již jednou porazila a se čtyřmi body ji právě patří třetí příčka. Trápící se Lichtenštejnsko je naopak beznadějně poslední bez jediného bodu a naději na lepší postavení mu přinese pouze vítězství.

Celek vedený trenérem Martinem Stocklasou prožívá asi nejhorší časy za poslední roky. Favoritem na přesun do vyšší výkonnostní kategorie sice nebyl, ale aby nezískal jediný bod ze čtyř utkání, to se také nečekalo. Jediný gól vsítil právě v Andoře při porážce 1:2, jinak nenašel recept na Moldavsko (0:2) a dvakrát ani na suverénní Lotyšsko (0:1, 1:2). Pokud teď nevyhraje, tak jistojistě obsadí nelichotivé čtvrté místo.

Andorra je před ním o čtyři body, jelikož doma překvapila také Moldavsko (0:0). Šanci neměla pouze ve svém prvním utkání v Rize po porážce 0:3, i když herně nepředvedlo vůbec špatný výkon. Nyní to ve Vaduzu nebude mít vůbec jednoduché, nicméně k udržení stávajícího postavení ji stačí i remíza a dá se tedy očekávat velmi opatrný průběh.

Hosté ještě mohou zabojovat i o konečné druhé místo, za Moldavskem totiž zaostávají o tři body, avšak tato varianta není příliš pravděpodobná. Stocklasa se do dvou závěrečných duelů rozhodl zařadit třicetiletého útočníka Yanika Fricka i přesto, že ten je momentálně bez klubového angažmá. Premiéru v reprezentačním týmu by si mohl odbýt Jonas Hilti, naopak karetní trest si musí odpykat Niklas Beck i Aron Sele. Do národního výběru Andorry se vrací rekordman v počtu reprezentačních startů - dvaačtyřicetiletý zkušený obránce Ildefons Lima.
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Buchel - Malin, Grunenfelder, M. Wolfinger - Brandle, Meier, Luchinger, Netzer - N. Frick, Hasler - Y. Frick
Andorra - pravděpodobná sestava:
Gomes - Rubio, Alavedra, Llovera, Cervos - Alaez, X. Vieira, Clemente, Reyes - Rosas, Fernandez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.23 - 2.90 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lotyšsko440010:212
2.Moldavsko42116:57
3.Andorra41123:64
4.Lichtenštejnsko40041:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak snad někde padnou alespoň 2 góly

Reagovat
Kejza

mě ten Mbappé tak sere.. 1 úchvatnou akci vyváží 10 píčovinama

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele