ROYAL LEAGUE NA PRAHU PLAY-OFF

18.02.2006, 11:39
Aktuality
Dvanáct týmů ze Skandinávie mělo tu čest kvalitně se připravit na novou sezonu v severském fotbalovém poháru – Royal League. Nejlepší kluby z Dánska, Švédska a Norska se po bojích v základních skupinách připravují na čtvrtfinále, pro čtyři méně úspěšné vystupování v poháru skončilo.

Čtyři účastníci z každého severského království se rozdělili do tří čtyřčlenných skupin podle speciálního klíče. Do skupin tak byly nasazeny vždy dva nejlepší týmy ze stejné ligy, navíc k nim byl přidán klub umístěný na třetí příčce v další zemi a z posledního účastnického království přibyl čtvrtý do party. Představím vám dění v jednotlivých skupinách.

SKUPINA 1
Zde se střetly dva týmy, které spolu sváděly tuhý boj o prvenství v norské lize – Vålerenga Oslo a Start Kristiansand. Dalšími dvěma zástupci byly švédské Hammarby a dánský Midtjylland. Norské kluby se skupinou více méně protrápily, Kristiansand zaznamenal z šesti zápasů ubohé tři body za tři remízy. Vålerenga bojovala o postup do posledního kola, kdy zvítězila nad Hammarby 2:1 a dotáhla se na něj bodově. Suverénním způsobem postoupil dánský Midtjylland, který ani jednou neprohrál. V jeho dresu nejvíce pozornosti vzbudilo duo Mikkel Thygesen (dánský reprezentant do 21 let) - Klaus Kærgård, nejlepší střelec celého poháru se čtyřmi góly. Postup si mohou užívat tři týmy – Midtjylland, Vålerenga a Hammarby.

Skupina 1

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Midtjylland 6 3 3 0 13:5 12
2. Hammarby 6 2 2 2 12:10 8
3. Vålerenga 6 2 2 2 8:10 8
4. Kristiansand 6 0 3 3 8:16 3


SKUPINA 2
Druhá skupina nabídla stejně jako loni souboj dvou kodaňských celků – FC a Brøndby. A stejně jako loni jejich vzájemná střetnutí přitáhla nejvíce příznivců. Na oba zápasy přišla slušná návštěva, která vysoce překročila celkový průměr. A ještě jedna paralela s loňskem – postupit se podařilo pouze FC Kodaň, Brøndby skončilo třetí, navíc pouze o skóre před švédským Kalmarem. Tato skupina přinesla velký počet nerozhodných výsledků, často padalo i málo gólů.

Skupina 2

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Lillestrøm 6 2 4 0 6:3 10
2. FC Kodaň 6 1 4 1 5:5 7
3. Brøndby 6 1 3 2 7:7 6
4. Kalmar 6 1 3 2 3:6 6


SKUPINA 3
V poslední skupině se podařil postup oběma švédským týmům, IFK Göteborg a Djurgårdenu. Mezi ně se vklínil Lyn Oslo, dánský Aalborg předvedl nevyrovnané výkony, a se soutěží se rozloučil. O střelecké prvenství se v tého skupině podělili Tobias Hysén z Djurgårdenu a Stefan Selakovic z IFK, zlým mužem se stal Abgar Barsom z Djurgårdenu, jenž nasbíral tři žluté karty, a „pomohl“ tak svému týmu ke druhému místu v celkovém pořadí sběratelů napomenutí.

Skupina 3

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Djurgården 6 3 1 2 8:7 10
2. Lyn Oslo 6 2 2 2 7:6 8
3. IFK Göteborg 6 2 2 2 7:7 8
4. Aalborg 6 1 3 2 7:9 6


STATISTIKA


Návštěvnost
Nejvyšší zájem diváků vzbudily výše zmiňované duely FC Kodaň – Brøndby, které přilákaly průměrně bezmála patnáct tisíc diváků. Oba kluby mají i nejvyšší celkovou návštěvnost, solidní divácký zájem jsme zaznamenali i u Hammarby (průměrně 5 439 diváků). Naopak u norských týmů je návštěvnost poznamenaná faktem, že některé z nich (například oba kluby z Oslo) jsou nuceni hrát na náhradních stadionech. Lyn se představil v Tønsbergu, kde zaujal průměrně necelou tisícovku diváků, ještě tristnější je pohled na statistiky Startu Kristiansand. Ten zaznamenal i smutný rekord v (ne)zájmu diváků, když na jeho zápas s Midtjyllandem přišlo pouhých 63 fanoušků.

STŘELCI
Royal League se letos nemůže pochlubit vyloženým kanonýrem. Ale přesto se na čele osamostatnil čtyřgólový Klaus Kærgård z Midtjyllandu, kterého stíhá sedmice hráčů – Aubynn (Hammarby), Berre (Vålerenga), Hysén (Djurgården), Johansson (Hammarby), Jónson (Kristiansand), Selakovic (IFK) a Tessem (Lyn).

BRANKÁŘI
Mezi nejlepší golmany se řadí Heinz Müller z Lillestrømu (jediný obdržený gól z pěti zápasů, úspěšnost zásahů 95%), Petter Wastå z Kalmaru (6/6, 82%) a Jesper Christiansen z FC Kodaň (5/4, 83%). Ale brankářská statistika je silně ovlivněna faktem, že většina týmů prostřídala během základních skupin dva, některé i tři brankáře.

KARTY
Čelní příčky mezi karetními hříšníky zaujímá duo Abgar Barsom z Djurgårdenu a Michael Silberbauer z FC Kodaň, kteří nasbírali shodně 3 žluté karty. Sedm hráčů se může "pochlubit" faktem, že viděli zblízka kartu červené barvy.

Royal League bude pokračovat vyřazovacími boji, nejdříve se týmy představí samozřejmě ve čtvrfinále. Rozdělení dvojic je následující:

Lyn - Midtjylland
Djurgården - Vålerenga
FC Kodaň - Hammarby
IFK Göteborg - Lillestrøm

Trojí zastoupení mají tedy Norsko a Švédsko, dva postupující posílá Dánsko. Loňské prvenství obhajuje FC Kodaň, které dokázalo zvítězit ve finále na stadionu Ullevi nad domácím IFK Göteborg.

Autor: Jan Novotný

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*Deklen

Porazí Midtjylland Kodaň?Nebo se rozejdou každý s bodem.Ja to tipuji na remízu

Reagovat
justcall

já tipuju výhru Kodaně o gól

Reagovat
stas87

Nylander dviha presilovku dost, svedi mali akurat na zaciatku dobre presilovky, inak bieda. Len moc nechapem, ze hra v oboch PP timoch, ale tak je to prvy zapas pre neho a chcu ho dostat do hry. Pri 5vs5 ale bude spatny, ma kotvu v lajne v podobe Nordströma a zatial priemerneho Wallmarka. Fakt nechapem preco s Nylanderom nemoze hrat na centru Peterson, ale ten genius to nikdy neuvidi. Druhe miesto by si ale mali uhrat, co znamena v QF Nemecko, Dansko/Slovensko a s nimi by si mali poradit.

Reagovat
Rothbard

Vážně jsme proti USA takový favorit? Aspoň dle kurzů...

Reagovat
Baronne

Kurzy mi přijdou docela šílený teda no

Reagovat
ACSeRw!n

kdyz se na nas hodne sazi, tak ten kurz klesa ne ?

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Pablos

Reagovat
O.Giroud

pekne ste klesli z 2.1 skoro na 1.8, Pasta asi robi divy

Reagovat
Pablos
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele