Slavia podle komise zahrávala penaltu správně, při dorážce Jurečky o faul nešlo

28.08.2023, 17:50
Aktuality
VAR (© AFP)

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR se shodla, že sudí Dalibor Černý neudělal v klíčových verdiktech nedělního ligového utkání mezi Jabloncem a Slavie (1:1) chybu. Za ruku podle pravidel nařídil v první půli pokutový kop pro červenobílé, při následné dorážce správně usoudil, že nešlo o faul na hostujícího Václava Jurečku a v závěru správně neuznal pro ofsajd branku Pražanů. Komise o tom informovala v komuniké.

Nedělní zápas 6. ligového kola nabídl několik sporných momentů. Za bezbrankového stavu Jurečka opakovanou střelou po přímém kopu zblízka lehce trefil do ruky domácího Vachtanga Čanturišviliho a Černý po dlouhé konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil penaltu.

Podle komise šlo o správný verdikt. "Hráč domácího družstva zahrál ve vlastním pokutovém území míč rukou, kterou měl nad úrovní ramene v nepřirozené pozici," vysvětlila v komuniké komise.

Jablonecký brankář Jan Hanuš střelu z penalty zlikvidoval, dobíhající Jurečka chtěl dorážet, po souboji s Nemanjou Tekijaškim ale upadl. O faul podle komise nešlo. "Ve snaze zahrát míč se bránící hráč dostal před útočícího hráče a tím mu znemožnil zakončit útočnou akci. Jednalo se o dovolený způsob hry ze strany bránícího hráče," podotkla komise.

V 87. minutě za stavu 1:1 Jurečka po rohu zblízka dotlačil míč do sítě, gól ale neplatil kvůli tomu, že v ofsajdu stojící Jan Bořil ovlivnil jabloneckého brankáře. "Hráč hostujícího družstva stál v ofsajdovém postavení v blízkosti gólmana domácího družstva. Svým postavením bránil brankáři ve výhledu, čímž ho ovlivnil," uvedla komise.

Rozhodčí neuznali pro ofsajd Slavii ani gól v nastavení prvního poločasu. K tomuto momentu se ale komise nevyjádřila, neboť podle manuálu veřejně hodnotí od nové sezony vždy jen čtyři situace z jednoho kola, které vyberou média.

Sudí správně nařídil penaltu za ruku i v zápase Olomouce s Libercem. V 53. minutě zahrál podle hlavního arbitra Petra Hocka nedovoleně ve vápně Ivan Varfolomejev a z následného pokutového kopu dal Lukáš Juliš vítězný gól při výhře 2:0. "Rozhodčí správně nařídil pokutový kop. Ruka obránce byla nad úrovní ramene v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu jeho těla," uvedla komise.

Chybu podle ní neudělali ani sudí na Letné, když v 57. minutě hlavní Jan Machálek po zásahu videorozhodčího Dominika Starého a přezkoumání situace u monitoru vyloučil sparťana Adama Karabce za úder loktem.

"Domácí hráč se proti soupeři ohnal paží a udeřil ho předloktím do hlavy mimo souboj o míč. Jednalo se o hrubé nesportovní chování," prohlásila komise po utkání, v němž Sparta navzdory oslabení porazila Karvinou 3:1.

Autor: ČTK

Komentáře (56)

Přidat komentář
Kocour Klapuška

Reagovat
Kocour Klapuška

Já bych byl tak rád, kdyby se furt psalo o něčem jiným než o tom, jak jaký rozhodčí pískal zápas. Třeba teď po víkendu, diskuze o tom, že penalta Slavie vůbec být neměla (za mě teda jasná ruka), potom zase diskuze o faulu na Jurečku a stěžování si, že to ovlivnilo zápas Kdyby Slavia dala o tři góly víc, což měla, tak by se tohle vůbec nemuselo řešit. A dementi, co mají furt potřebu dokola spekulovat, co měl a neměl rozhodčí písknout, jsou mor

Reagovat
Pablos

Taky mě to nebaví číst... a hlavně někdo se v tom úplně vyžívá a snad vyhledává jenom tohle. Nutno ale podotknout, že ta úroveň pískání v lize prostě valná není a dost to tomu napomáhá. Zaseto - sklizeno.

Reagovat
Kocour Klapuška

Jako asi nedovedu porovnat kvalitu rozhodčích v naší lize se zahraničím, ale spíš mi i přijde, že kdyby stejnou situaci vyhodnotil stejně rozhodčí u nás a v Premier League, tak místní fanoušci budou nadávat jen na to české rozhodnutí - a tím nic a nikoho neobhajuji, rozdíl tam asi je. Ale taková obecná předpojatost, že je tady prostě všechno podplacený nebo že se rozhoduje tendenčně, je podle mě všudy přítomná.

Za všechno příklad zápasu Sparty v Kodani. Spoustu hatu na rozhodčího, že písma proti Spartě, podpora "západních týmů" a pořád dokola. Prostě vždycky za všechno může někdo jiný, nějaká vyšší struktura, nějací lidé, co to všechno řídí.

Reagovat
kilobyte

Tak se někdy koukni tady do anglické sekce. Tam se na rozhodčí píčuje ještě víc.

Reagovat
Kocour Klapuška

Tak to se schválně podívám

Reagovat
kilobyte

Na vlastní nebezpečí. Už v prvním kole se nejvíce řešil rozhodčí.

Reagovat
Pablos

Tam je všechno na vlastní nebezpečí

Reagovat
Pablos

Ty důležitější zápasy ani nezapínám EF... jen mi to kazí dojem z fotbalu... max v práci, když se stejnak nemůžu maximálně soustředit. Takže to je hustý třeba s tou Spartou v Kodani... páč to jsem sem zrovna nelezl nic číst a ani ve snu by mě nenapadlo, že by rozhodčí něco na nějákou stranu připískával

Reagovat
Kocour Klapuška

Sorry, teď jsem se díval a tyhle bizáry, které jsem měl na mysli, byli při odvetě. Ale to na věci nic nemění.

Reagovat
Pablos

Já myslel tu odvetu právě taky ...a teď jsem koukal, že píšu já i ty v Kodani

Reagovat
Kocour Klapuška

ratusek

15.08.2023

20:22

To je vykurvenec ten rozhodčí

lampas

15.08.2023

20:22

Západní spravedlnost, jak jinak... Tohle je marný boj

jen namátkou

Reagovat
Pablos

Tak ale tohle mohla být jedna konkrétní situace… jasny je to brečení, ale někdy tě nasrat k reakci může.

Reagovat
ratusek

počkej při čem to bylo? jo jak si borec zakopne o vlastní nohu a neuznal gol Krejčího

Reagovat
Pablos

Tam bylo držení za dres tak, že ho měl úplně napnutej ...to nešlo po VARu už jinak než neuznat. Ale to se rozklíčovalo až dýl tenhle záběr... v tu dobu si každej myslel, že šlo o to vlastní zakopnutí a to vysvětluje i ty reakce nakonec tedy

Reagovat
inferno08

Já bych byl zase rád, kdyby se neschopnost rozhodčího neodbývala slovy: Měli dát šance, co měli a byl by klid. To je taky poměrně běžná záležitost.

Reagovat
verv

Reagovat
Pablos

Když si chrání hráč obličej takhle tak bych to nikdy nepískl... ale je fakt, že když jsem ,,zkoumal" po té ruce Cedidly pravidla... tak vše kde je ruka nad ramenem je bez pardónu a vyjímek penalta. Podle pravidel to asi jinak nešlo posoudit no. Ale jak slušně říkám... je to vypíčený no

Reagovat
Losinho

To si chránil druhou rukou, míč trefil tu "zadní".

Reagovat
Pablos

Aha tak to jsem vůbec nepostřehl

Reagovat
Pablos

Počkat, ale on měl i tu zadní zdviženou nad ramenem ?

Reagovat
Losinho

Jo.. skákal jak postiženej

Reagovat
Lemond Laws

Já jako známej objektivní fanoušek říkám, že to penalta byla. Obličej si chránil tou přední rukou. Míč ho trefil do té druhé, kterou měl danou špatně a nepřirozeně a viditelně to změnilo směr míče...

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Mne to prislo prave naopak no ty dve situace v Jablonci Hledat pet minut v nejakejch zaberech, jestli to bylo rameno, zada nebo ruka a pritom zadny zaber nebyl prukazny, nevim jestli k tomuhle je urcen uplne VAR.

Ale tak je asi podle tech vyroku ochranit megahvezdu Cerneho, ktery i svym vykonem vyznamne prispel k ty bramboracce, co se vcera odehrala.

Reagovat
verv

pokud na to musí 5 minut čumět, aby zjistili, jak to bylo, tak to asi není ta zjevná chyba rozhodčího, který by měl VAR řešit

Reagovat
MirdaLerionACS

Samozřejmě. To se ví. Pro Slávii vše, ale nejvíc vždy brečej anti Sparťanský prasátka.

Reagovat
naheCZ

Když už to teda nebyla penalta, ale dovolený způsob bránění, tak se penalta měla opakovat za brzké vběhnutí tohoto hráče do pokutového území Ale to je celkem jedno, protože dle mého se vůbec ta penalta kopat neměla, protože si prostě kryl obličej. Ale v pravidlech, aby se fakt čer vyznal...

Reagovat
doshcz

tam vbehl driv i Buren nebo kdo to byl

Reagovat
jackinho10

Ale ten nedorazel mic nebo nebranil protihraci

Reagovat
jackinho10

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Lemond Laws

Nekryl si obličej tou druhou rukou, kterou mu to lízlo

Reagovat
Salfovic

Nezklamali

Reagovat
kilobyte

Z těch záběrů, co mají na stránkách FAČR bych si nebyl 100% jistý, že to tu ruku trefilo. Je někde nějaký kvalitní záběr, kde by to bylo opravdu vidět?

Reagovat
Losinho

Na O2 přímo během zápasu to vidět bylo.

Reagovat
kilobyte

Tak to je mi záhadou proč nezveřejňuje komise průkazný záběry.

Reagovat
Losinho

Tam to na web hází nějakej brigádník..

Reagovat
Nuno čomes

To bys od nich vážně chtěl? To je nadlidský úkol.

Reagovat
Kang & Kodos

Penalta minimálně hodně přísná, já bych spíš řekl, že totální píčovina. Bez ní by nebyl ani ten zákrok na Jurečku, kterej se ale měl jednoznačně pískat, to nemělo s čistým zákrokem společnýho nic. Ale okecat jde evidentně všechno

Reagovat
Rarášek

Reagovat
mistr129

Reagovat
ratusek

ty vole ta dorážka je jasná kosa zezadu při snaze utočníka dorazit míč do brány a ono to bylo v pořádku. Sakra, vyserte se i na ty 4 situace, které vyberou média a spokojení budeme všichni

Reagovat
smazaný uživatel

Ať se komise rovnou zruší a titul dají tomu, kdo zaplatí nejvíc, jako to bylo v sezónách 2014/15 - 2021/22.

Reagovat
Remt

Spletl jsi roky ale jinak souhlasím

Reagovat
Pablos

no jo, ale pak někdo slíbí a nezaplatí ...to už tu bylo

Reagovat
doshcz

Reagovat
PavlíčeQ

psal jsem ti to uz pod souhrn - z pohledu kamery za branou jde jasne videt ze se dokazal tekijaski dostat pred jurecku a ciste mu to zblokovat, zadna kosa zezadu

Reagovat
jackinho10

Psal jsem to i pod souhrn, Tekijaski byl v 16 drive nez Jurecka kopl do mice, tudiz se mela opakovat. Ale to je jedno, meli jsme hrat lip a ne spolehat na neco takoveho.

Reagovat
PavlíčeQ

Reagovat
ratusek

Ne fakt ne. Podívej se pořádně. Není před ním a už vůbec nezahrál čistě. Ukázková kosa. Ani balonu se nedotkl

Reagovat
PavlíčeQ

ja to videl nekolikrat a kosa zezadu to proste nebyla, ale to uz je fuk, za me se penalta za tu ruku nemela vubec kopat

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Losinho

Za mě výjimečně souhlas. Ruka v nepřirozený poloze (ksicht si chránil tou druhou), střela by teda nejspíš šla do 10. řady.

U dorážky trefil obránce míč, dostal se tam dobře. Jinak by to byla další penalta + červená.

Ale nepochybuju o tom, že Jurečka by tu 10. řadu trefil i odsud.

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Lemond Laws

Tvl co se to na X rozjelo za sračky, na to že byl rozhodčí Klíma na Spartě se podívat

Těm lidem už opravdu jebe

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby byl aspoň v dresu a s šálou v kotli, tak neřeknu. Ale chudák Klíma má flastr, tak chodí ve volnu na ligu, aby se přiučil od zkušenějších kolegů, jak se má pískat, a hned se za tím hledají postranní úmysly.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele