Těžká algebra play-off o EURO 2024: Irsko musí prohrát, bude mít větší šanci na postup

18.10.2023, 12:27
Aktuality
Stephen Kenny (© AFP)

Euro 2024 bude hrát v příštím roce 24 týmů. Vedle pořadatelského Německa si postup zajistí 20 celků z kvalifikace a také tři týmy, které vzejdou z play off, jehož složení určí výsledky posledního ročníku Ligy národů. A právě díky specifickým pravidlům se dostalo do bizarní situace Irsko. Tomu paradoxně může pomoci napravit zpackanou kvalifikaci následná prohra.

Když organizace UEFA vymýšlela postupové rovnice pro účast na turnaji Euro 2024, zjevně nepředvídala, jak zamotané mohou být kvalifikační boje. Kromě 10 základních skupin kvalifikací je pro neúspěšné týmy za závěsem jako poslední instance připraveno dodatečné play off - to však vychází z posledního ročníku Ligy národů.

Právě v nasazení týmů je ale situace natolik nepřehledná, že se množí různé kalkuly, jak se v jednotlivých divizích dostat na místa, zaručující vyřazovací boje.

Porážka, která pomůže?

Irský národní tým prožívá jednu z nejhorších kvalifikací historie. Ve své skupině získal zatím pouhých šest bodů po povinném vítězství nad Gibraltarem. Po zmaru 0:2 s Řeckem už Irové věděli, že cesta z kvalifikace je zavřená. Nepomohlo by jim, ani kdyby vyhráli zbylá utkání.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Francie
6
6
0
0
13 : 1
18
2
Řecko
7
4
0
3
12 : 6
12
3
Nizozemsko
6
4
0
2
10 : 7
12
4
Irsko
7
2
0
5
9 : 9
6
5
Gibraltar
6
0
0
6
0 : 21
0

Naopak. Prospělo by jim, kdyby si na místo zajišťující přímý postup na Euro 2024 zajistili Nizozemci, kteří jsou na hraně druhého a třetího místa a nárokují si místo ve zmíněné baráži. Kdyby postoupili přímo, zmenšil by se počet týmů, které by do vyřazovacích bojů zasáhly, a tím by stouply akcie Irska. Pokud by totiž ze společnosti Ligy národů A zůstaly mimo postupové příčky z kvalifikace méně než čtyři týmy, doplní se barážové pozice týmy z nižších úrovní Ligy národů, přičemž nejdříve dostane místo nejlepší tým z úrovně D, tedy Estonsko.

A právě ve vzájemném zápase s Nizozemskem se tento scénář může naplnit. Tím, že Irové se svým soupeřem prohrají.

Na případný bizarní scénář už dříve upozorňoval twitterový účet DB Absur. A nyní, jen pár zápasů před koncem kvalifikace, tuto situaci připomíná. "Přichází to, před čím jsme varovali. Aby Irsko zvýšilo své šance, zahrát si play off, musí prohrát s Nizozemskem. Naopak vítězství nad Nizozemskem vezme Irům téměř jistě šance na postup."

Zmínku potvrdil i irský sportovní redaktor Gavin Cooney. "Je to opravdu šílené. Klesající naděje Irska na účast v play off může zachránit prohra Nizozemskem..."

Teoretická varianta

Pokud Nizozemci nakonec opravdu skončí v tabulce před týmem Řecka a odsunou jej na nepostupové třetí místo, Řekové budou mít dodatečnou šanci v play off, s týmy Ligy národů úrovně C, kde jsou za Gruzií druhým nejlepším týmem.

Aktuální situace týmů v bojích o postup na Euro 2024 (©©Wikipedia)

Irové naštěstí nemají vše ve svých rukou. Jsou vydáni na milost a nemilost i výsledkům v ostatních skupinách.

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz / George Vila, Tomáš Rambousek

Komentáře (81)

Přidat komentář
Pablos

Chybička se vloudila

Reagovat
fabec1222

Však Nizozemsko a Dánsko by postoupili normálně z druhého místa, tak proč by měli hrát baráž?

Kdo by teda hrál aktuálně tu baráž? Ty modré týmy?

Reagovat
Greny

Nizozemsko ne ?protoze jsou zatím třetí a kdyby prohráli s Irskem...

Reagovat
0:1

Tak porazí Gibraltar a budou mít lepší vzájemný zápasy s Řeky i kdyby Řecko vyhrálo s Francií 11:0.

Reagovat
Shevchenko

Buď jsem totálně mimo já a nebo tenhle článek, ale taky mi to tak vychází.

Reagovat
Y.N.W.A

Jako jo, to je tak, když se pletou dohromady dvě soutěže. Ale je na místě zmínit, že tato absurdní situace byla víc zajímavá před zápasem Řecko - Nizozemsko. Tak Oranjes vyhráli a stačí jim k postupu porazit Gibraltar. Dobře... jestli tomu Irové nevěří, daj Nizozemcům tři body...

Reagovat
kilobyte

Řecko by muselo získat ze zápasu s Francií víc bodů než Nizozemsko s Irskem a Gibraltarem. Gibraltar prohrál všechny zápasy a má více než 3 inkasované góly na zápas a ještě nevstřelil branku. Irsko dokázalo porazit jen Gibraltar.

Bylo by velké překvapení, kdyby Nizozemsko neudělalo 6 bodů, i kdyby Irsko dalo do zápasu všechno.

Reagovat
Seydou Doumbia

Dělá se z toho zbytečný rozruch když vlastně jen marné Irsko by tak či tak mělo na půdě favorita Holandska prohrát.

Reagovat
Seydou Doumbia

To zas takový problém pro Iry nebude ne? Prohrát v Nizozemsku aniž by zápas museli nějak úmyslně vypustit by neměl byt nereálný cíl.

Reagovat
ACSeRw!n

genialni system

Reagovat
Lemond Laws

Takže Irsko půjde do baráže s dvěma výhrama nad Gibraltarem?

Reagovat
kilobyte

Estonsko má jednu remízu a má jistotu baráže.

Reagovat
Salfovic

Nemá, teoreticky můžou jít do baráže všechny čtyři týmy z A.

Reagovat
kilobyte

Ok. Ale to není moc reálné. Mají větší šanci než Irsko.

Reagovat
Modroočko

Systém je dobrý, clickbaity na twitteri nie sú relevantný názor. A pri súčasnom stave írskeho futbalu mi príde úsmevné, keď niekto hovorí, že "nesmú vyhrať."

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten článek je postavený tak jako by doma museli prohrát se San Marinem no

Reagovat
lampas

Já tomu vůbec nerozumím... Takže když nepůjdou z ligy A na EURO do čtyř týmů (včetně třeba nás), hrajeme baráž s ostatními s áčka (Chorvatsko, Itálie a spol.) a případně doplní pátý v pořadí z ligy B? Čtyři nejlepší z B, co nejdou na EURO, pak hrají spolu?

A vítězové C skupin hrají spolu + Estonsko? Takže hrát ligu A bylo z pohledu baráže nejméně výhodné, naopak bylo nejvýhodnější hrát ligu C a vyhrát svojí skupinu?

Reagovat
Zaschrona

Ano, standardně vždy hraješ baráž s týmy ze své ligy. Pokud není dostatek týmů, tak baráž doplní nejprve vítěz ligy D a pak následně případně další týmy v pořadí z dalších lig, co nemají jistotu kvalifikace, ale až poté, co naplní playoff svojí ligy - 3 ligy, 3x playoff 4 týmů o 3 místa + 20 týmů z kvalifikace + pořadatel.

Zní to tedy, že je výhodnější hrát nižší ligy, nicméně za účast ve vyšší lize má svaz víc peněz (tím pádem i samotní hráči) a hlavně pořadí v lize národů je rozhodující pro nasazení týmů do košů při losu kvalifikace, takže čím lepší máš postavení, tím lehčí máš tu samotnou kvalifikaci. I proto letos máme tak papírově jednoduchou skupinu.

Tenhle případ je tedy dohromady asi jediná nevýhoda toho současného systému.

Reagovat
PJ

Reagovat
PJ

Estonsko půjde do baráže nejvyšší ligy, která nebude mít čtyři vlastní týmy. Takže pravděpodobně do A, možná do B. Jinak jo, z pohledu baráže je nejvýhodnější hrát ligu C a vyhrát skupinu.

Reagovat
andkoo

Preto Slovaci ostavaju v Cecku

Reagovat
Cotton

A takticky jste tam počkali i pro další ročník, který bude spojený s kvalifikací na MS

Reagovat
Salfovic

To mi neříkej, že se z téhle mrdky bude postupovat i na MS:

Reagovat
Cotton

Minule to tak bylo

Reagovat
FC-RUBRIKA

u MS spolehat na postup z Cecka je celkem risk. Do Kataru madarum nestacilo vyhrat ani becko(sli jen 2 vitezove skupin ted pujdou 4). Bude sice vic mist ale i tak pokud budou chtit jit z cecka budou muset mit vic bodu nez ostatni vitezove cecka. Podle rankingu Slovensko bude ve 3 kosi takze dostane nekoho z ctverice Svedsko, Rumunsko,Armenie, Rusko(Lucembursko).

Reagovat
FC-RUBRIKA

My bychom teoreticky mohli mit skupinu Cesko, Finsko, Irsko, Kazachstan. A z becka pujde vitez urcite takze si muzem dovolit ztratit body hlavne vyhrat skupinu.

Reagovat
Cotton

LN je hodně důležitá

Reagovat
andkoo

no ale to si ma teraz moc nepotesil

Reagovat
celeb

*cecku

Reagovat
Gelu28

Tady máte tu Vaší debilní ligu národů,kzerý i blbouni na FAČR v čele s Fouskem tleskají ......já už dávno věděl že ta liga národů bude k hovnu a ještě kvůli ní vznikle takováto skopičina

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Y.N.W.A

ale vůbec ne... to,ž e tomu nerozumíš, ještě neznamená, že je to hovadina

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cotton

Reagovat
Hafna

Reagovat
fenixLFC

Aj ked tomu nerozumie tak to nemeni nic na fakte ze liga nadorov je proste nezmyselna sracka. Sranda turnaj namiesto priatelakov ktory len dalej rozosiera kalendar a brzdi podstatnejsie a zaujimavejsie ligove sutaze

Reagovat
Y.N.W.A

...že jsou lepší ligový víkendy než repre pauzy, to je věc jiná... a je to l ogický... ale když už repre pauza je, tak za mě lepší nějaká soutěž, než totálně zbytečný přáteláky, kterejch dřív bylo hodně... ostatně přátelsky na vyzkoušení hráčů se dá pojmout i Liga národů... a že to má nějakej soutěžní náboj je jenom plus, za mě dobrej projekt ...jo, trochu složitej, kor s tím doplněním při kvalifikacích na šampionáty, ale o to větší to aspoň má náboj

Reagovat
Kucka

Reagovat
icemike

Liga národů je hovadina z jakékoliv strany.

Reagovat
Y.N.W.A

Není

Reagovat
Acrocephalus

No ale to není úplně nový, že se může mužstvo pokusit o prohru, pokud mu to v konečném důsledku pomůže, viz EURO a nalosování do případně lehčí části pavouka. Vlastně jsme s tím koketovali my už na EURO 2020 proti Anglii, pač kdybychom s ní vyhráli, půjdeme do výrazně silnější části pavouka, proto se nám vyplatilo zůstat na druhém místě a nechat Anglii před sebou.

Toto se úplně nedá ošetřit.

Reagovat
m.sali

takže mam jít vsadit barák na nizozemce?

Reagovat
Kucka

Reagovat
Y.N.W.A

ne... protože toto extra super senzační odhalení je z doby před zápasem Nizozemska v Řecku... kdyby tam prohráli, dalo by se s tou myšlenkou koketovat, protože ale není tajná, byl by kurz úplně k prdu... jenže Nizozemci v Řecku vyhráli a s Irskem to bude prakticky úplně normální zápas

Reagovat
Seydou Doumbia

Ne, ale hráči Irska můžou teď je to cool

Reagovat
pobody's nerfect

Není nic horšího než neaktuální zprávy. Po výhře nizozemska s Řeckem mají postup takřka jistě v kapse i bez těchto kalkulací. Irsko může uhrát čestnou plichtu, spokojení budou všichni a nemusí se řešit tyto nesmysly. Navíc má Nizozemsko ještě zápas s Gibraltarem takže ani výhra Irska není konečná.

Reagovat
Y.N.W.A

přesně tak

Reagovat
Pony Slaystation

Nizozemci budou před Řeky tak jako tak, článek hledající senzaci od kokotů z twitteru

Reagovat
Jason_

Pohár národov je debilina jediný zmysel že má Ronaldo o jednu novú trofej viac

Reagovat
Salfovic

Tak tehdy tou trofejí a porážkou Nizozemců pomohl získat Messimu zlatou mičudu, protože by ji jinak vyhrál asi VvD

Reagovat
Shevchenko

Pardon ale co je tohle za hovadinu, potřeboval bych vysvětlit kde dělám chybu.

Dejme tomu že Irsko Nizozemce porazí, Nizozemci ale na 99,9 % porazí Gibraltar a Řecku by k druhému místu nepomohla ani výhra nad Francii, se kterou na 90 % prohrají.

Nebo je zádrhel někde jinde a já ho nevidím?

Reagovat
Usty

Nedelas chybu nikde, je to cele prakticky bezpredmetne.

Reagovat
Cotton

No ale Irsko právě chce, aby Nizozemsko šlo přímo místo Řecka, protože Nizozemsko by jim v opačném případě sebralo místo v baráži.

Reagovat
Pablos

No a to právě jde na 99,9%

Reagovat
Shevchenko

Takže celý článek je založený na tweetu starém 4 dny, kde se počítala výhra Řecka nad Nizozemskem

Reagovat
Shevchenko

Další opravdu brilantní článek od Livesportu, kde si týpek neumí dát 1 a 1 dohromady

Reagovat
pobody's nerfect

Jestli se nepletu, na livesportu byl ještě před vzájemným zápasem. Tehdy byl relevantní. Tady pouze vložili aktuální tabulku a mají splněno, každý vydaný článek.

Reagovat
Shevchenko

tak to je snad ještě horší

Reagovat
Usty

To neni pravda, na EF clanek vysel asi 4 hodiny pote, co ho vydal Livesport.

Reagovat
pobody's nerfect
Reagovat
Salfovic

Až tak hluboko EF klesl, že si ho pletou s novou

Reagovat
Seydou Doumbia

To mají za ten nový web, kde polovina stránek nejde načíst to už vlastně je kvalitativně stejný

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Pablos

nový progresivní eurofotbal

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Mass

Není nic staršího než včerejší noviny.

Reagovat
Coutinho10

ještě, že jsem ten článek nečetl a přečetl si nejdřív komentáře, které to uvádějí na pravou míru...ach jo

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak článek bys správně neměl číst tak či onak...číst článek aby ses dozvěděl informace by tě neměl omlouvat v tom ho fakt číst

Reagovat
Coutinho10

no, podle nadpisu jsem čekal něco zajímavýho, takže jsem byl otevřenej tomu udělat výjimku, ale dobře jsem udělal

Reagovat
Seydou Doumbia

chápu taky jsem něco čekal, ale nejdřív jdu do diskuze a když tu není hromada palcu nahorů jako pří článcích veikka k kvalifikaci JA tak to nemá smysl číst

Reagovat
Tominko

Z môjho pohľadu, tu sa ukazuje zbytočnosť ligy národov. Pre mnohé tímy nemá význam a nedáva zmysel ani v spojení s kvalifikáciou

Reagovat
Cotton

Ono to propojení smysl dává, jinak by se na LN skoro všichni mohli vykašlat. Tohle je ale bizár, vůbec jsem nevěděl, že by se něco takového mohlo stát. Snad to do příště ošetří.

Reagovat
pobody's nerfect
Reagovat
Pablos

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Seydou Doumbia

Karibik je hodně popředu oproti zaostale Evropě máme se co učit

Reagovat
Lemond Laws

To je výborný

A já znám to video jak si přihrávají s tim golmanem a pak si dá vlastnaka a nikdy jsem neznal kontext

Reagovat
krisa

skvělé

Reagovat
Čenda

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za nic.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele