Události Bundesligy: Frankfurt se rozloučil s miláčkem tribun, Gnabry nastřílel hattrick

11.11.2022, 18:58
Názory a komentáře
Blížící se mistrovství světa tlačí národní soutěže k brzkému finiši podzimní fáze. Aby Bundesliga odehrála před zimní pauzou co nejvíce zápasů, přišlo 14. kolo na program uprostřed pracovního týdne. "Englische Woche" přinesl dojemnou rozlučku ve Frankfurtu, hattrick křídelníka Bayernu i parádní trefu v porýnském derby.

Ta zpráva udeřila jako blesk z čistého nebe. Martin Hinteregger sice za sebou i vinou zranění neměl nejlepší sezonu. Pořád byl ale nedílnou součástí týmu, jenž k překvapení celého starého kontinentu dokráčel až k trofeji pro vítěze Evropské ligy. Po bujarých oslavách se ve Frankfurtu čekalo, že se oblíbený "Hinti" dá zdravotně zcela do kupy a v novém ročníku bude opět stálicí ve středu obrany SGE.

Všichni se ale zcela přepočítali. Hinteregger totiž na konci června zničehonic oznámil, že jeho kopačky už visí na hřebíku. Kariéru profesionálního fotbalisty ukončil v pouhých 29 letech.

Bez znalosti kontextu musela tato zpráva skutečně šokovat. Vždyť Hinteregger před sebou pořád mohl mít několik plodných roků. Počítali s ním ve Frankfurtu i rakouské reprezentaci. A aby těch důvodů k divení nebylo málo, patřil kvalitní stoper k miláčkům publika. Příznivci frankfurtského Eintrachtu dokonce obohatili známou píseň kapely Status Quo novým textem s přiléhavým názvem "Hinti Army Now".

Rozlučkové video Martina Hintereggera je ke shlédnutí zde.

Kontroverzní spojení s politikem Sicklem

Už několik dnů před překvapivým sdělením však fotbalová veřejnost v Rakousku i Německu řešila kauzu, jejímž protagonistou byl právě Hinteregger. Podle zjištění rakouského novináře Michaela Bonvalota pořádal "Hinti" ve své domovské vesnici Sirnitz charitativní turnaj. Na tom samotném by nebylo nic špatného. Do organizace "Hinti Cupu" byl ale zapojen také Heinrich Sickl, regionální politik a člen populistické svobodné strany (FPÖ), který měl navíc v minulosti kontakty s rakouskou neonacistickou scénou.

Hinteregger se pod tlakem veřejnosti od Sickla nakonec distancoval, nějakou dobu to ale trvalo. Ještě předtím stihl Bonvalota označit za extrémního levičáka. Jen pár dnů nato oznámil odchod do fotbalového důchodu.

Celá kauza proti sobě postavila dva tábory. Na jedné straně stáli obhájci Hintiho stěžující si na přehnanou korektnost a zvrácené liberální "novum" dnešní doby, které jej ke konci kariéry donutilo. Proti nim se ostře vymezovala skupina, podle níž Hinteregger v prostředí malé vesnice musel dobře vědět, co je Sickl zač, přičemž "zbabělým" odchodem do důchodu jen potvrdil svůj prohřešek v podobě vztahu s kontroverzním politikem.

Zkušenosti s alkoholem a hazardem

Ve skutečnosti se však za Hintiho koncem zřejmě schovává příběh sahající do bohatší historie než jeden lokální turnaj. Rakouský stoper totiž loni vydal autobiografii, v níž bez obalu popisuje těžkosti profesionálního fotbalisty. Ve svých úvahách se zamýšlí nad tlakem na sportovce i vlivem mobilů a sociálních sítí. Přiznal také osobní koketování s alkoholem a hazardními hrami. V knize též uvádí, že už dříve přemýšlel o konci kariéry.

Hintereggerovo červnové rozhodnutí tedy pravděpodobně neuzrálo ze dne na den pod vlivem Bonvalotovy investigace. Možná k decizi pomohlo, kořeny svého přemítání už ale Hinti odhalil dřív. Na rozdíl od jiných fotbalistů zkrátka působil mnohem citlivěji, nad určitými věcmi zase hlouběji přemýšlel.

Byla by však velká škoda, kdyby se Frankfurt s Hintim pořádně nerozloučil. Za čtyři roky zanechal v Hesensku výraznou stopu. Eintracht tedy neváhal a svou někdejší oporu pozval na poslední podzimní zápas na domácím Waldstadionu. A ačkoliv si Hinteregger jistě nepotrpí na manýry, předzápasové ovace si očividně užil.


Nebylo to poprvé, co Frankfurt podobným způsobem vyprovodil svou oporu. Nedávno se milého gesta dočkal také bývalý kapitán týmu, argentinský obránce David Abraham. Eintracht zkrátka ví, jak se chovat k věrným a zároveň kvalitním hráčům.

A zároveň ví, jak dělat fotbal. Hinteregger si ve středu užil kanonádu svých bývalých spoluhráčů proti Hoffenheimu. Frankfurt se s protivníkem opravdu nemazal a do půlhodiny vedl o tři branky. Nakonec uspěl po výsledku 4:2 a díky zaváhání Dortmundu poskočil v tabulce na čtvrté místo.

Hráč kola

Do sestavy kola magazínu Kicker se dostali hned tři hráči Eintrachtu. Řádil především Jesper Lindstrøm, jenž tak jaksepatří oslavil nominaci do dánské reprezentace. Na mistrovství světa se naopak nepodívá Francouz Randal Kolo Muani, přestože i on proti Hoffenheimu potvrdil vynikající formu.

Mezi pušky SGE se však zvládl vklínit také Serge Gnabry. Ten odpor Brém, které si po povedeném podzimu brousily zuby také na Bayern, rázně zlomil hattrickem.


Smeknutí pomyslným kloboukem si zasloužila především Gnabryho první trefa v utkání. Křídelník se sedmičkou na zádech dostal před pokutovým územím prostor, jehož využil k vyvedenému obstřelu na zadní tyč. Gnabryho zásah byl pro osud duelu zásadní. Jednak se později ukázal být vítězným, jednal přišel jen chvíli poté, co Eric Maxim Choupo-Moting pohrdl penaltou.

Po gólu na 2:1 se Bayern rozhodl soupeře definitivně zadupat. Gnabry k tomu přesnou trefou znovu přispěl těsně před půlhodinou hry, kdy mu radost po brejku udělal nahrávají Sané. V 82. minutě si pak hlavní hvězda došla pro hattrick driblinkem ve vápně a překonáním gólmana Brém Jiřího Pavlenky střelou mezi nohy.

Gól kola

Benno Schmitz patřil mezi loňská zjevení v dresu Kölnu. Zprvu podceňovaný celek odehrál skvělou sezónu, za což mohl též především na podzim skvělý pravý obránce.

V aktuálním ročníku to Schmitz nemá lehké. I kvůli zraněním nenastupuje pravidelně a o svůj post v základní sestavě musí tvrdě bojovat. Jak? Třeba tak jako proti Leverkusenu.

Právě Schmitz v první půli otevřel skóre porýnského derby. Centr Sargise Adamjana si zpracoval na prsa a následný volej poslal k tyči. Leverkusen nakonec derby otočil, avšak Schmitz se alespoň povzbudil do dalších měsíců. Snad už na marodce tolik času trávit nebude.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
14
9
4
1
47 : 13
31
2
Union Berlín
14
8
3
3
23 : 16
27
3
SC Freiburg
14
8
3
3
21 : 16
27
4
Eintracht Frankfurt
14
8
2
4
31 : 23
26
5
RB Lipsko
14
7
4
3
28 : 20
25
6
Borussia Dortmund
14
8
1
5
23 : 17
25
7
Werder Brémy
14
6
3
5
24 : 25
21
8
VfL Wolfsburg
14
5
5
4
22 : 19
20
9
Borussia Mönchengladbach
14
5
4
5
24 : 22
19
10
TSG Hoffenheim
14
5
3
6
21 : 20
18
11
1. FSV Mainz 05
14
5
3
6
18 : 23
18
12
1. FC Köln
14
4
5
5
21 : 27
17
13
Bayer Leverkusen
14
4
3
7
23 : 26
15
14
FC Augsburg
14
4
3
7
18 : 25
15
15
VfB Stuttgart
14
3
5
6
18 : 25
14
16
Hertha BSC
14
2
5
7
17 : 22
11
17
VfL Bochum
14
3
1
10
13 : 36
10
18
Schalke 04
14
2
3
9
13 : 30
9

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele