Události Bundesligy: Koubek s Augsburgem opět smutnil, Bellingham umlčel kritiky

31.10.2022, 15:52
Komentáře a souhrny
Tomáš Koubek (© AFP)
Po měsících zdánlivě nekonečného vysedávání na lavici náhradníků dostal Tomáš Koubek (30) konečně šanci. Moc dobře s ní ale nezachází. Daří se naopak talentovanému záložníkovi Judeovi Bellinghamovi (19) z Dortmundu. Do formy se dostal též dříve kritizovaný Dayot Upamecano (24) a šikula z Freiburgu Vincenzo Grifo (29) se zase jednou blýskl povedenou trefou.

Už to začíná být k vzteku. Augsburg mohl za poslední dvě kola snadno nasbírat čtyři body. Místo toho bral jediný. Filozofie kouče Enrica Maaßena přitom vychází z pevné defenzivy. Právě tímto přístupem se Maaßen proslavil u rezervy Dortmundu, kterou dotáhl do třetí ligy. Co tedy nyní dělá špatně trenér, který v Bundeslize teprve začíná?

Vyřkli jsme komplexní otázku, nemůžeme tedy očekávat jednoduchou odpověď. Třeba před týdnem proti Lipsku srazila Augsburg na kolena hloupá červená karta pro levého beka Iaga. I bez něj ale určitě bylo v silách FCA udržet tříbrankový náskok až do závěrečného hvizdu. Jenže "Fuggerstädter" nakonec náporu soupeře z různých důvodů neodolali. Před druhou brankou mohl lépe zasáhnout gólman Tomáš Koubek, u vyrovnání na 3:3 zase zaspal Daniel Caligiuri.

Důvodů, proč Augsburg nezvládá koncovky utkání, lze tedy nalézt hned několik. Ve Stuttgartu si černého Petra pro změnu vytáhl Felix Uduokhai. Reprezentant Německa na loňských olympijských hrách nezachytil v nastavení náběh Waldemara Antona, který následně tváří v tvář Koubkovi dokonal obrat domácího VfB.

Nastal čas pro bití na poplach? Augsburgu parádně vyšlo září, během něhož nastřádal tři výhry. Mimo jiné tehdy skolil Bayern. Říjen už ale Fuggerstädter tolik nevychází. Nabízí se korelace se zraněním brankářské jedničky Rafała Gikiewicze, neboť právě po jeho zařazení na marodku se Maaßenovi a spol přestalo dařit.

Náhradník Koubek si mezitím rozhodně nepočíná tak, jak si vysnil během dlouhého sezení na lavičce. Za čtyři bundesligová klání ani jednou neudržel čisté konto, v součtu inkasoval devětkrát a na výhru v nejvyšší německé soutěži dál čeká 34 měsíců. Odskáče současnou herní nepohodu právě český brankář?

Na opačném konci škály fotbalového blaha než Koubek se nachází Jude Bellingham. Ten ve svých 19 letech patří již druhou sezonu mezi opory Dortmundu, přičemž lze s klidem říct, že celé mužstvo stojí a padá právě s výkony anglického mladíka. Naštěstí z pohledu BVB spíš stojí, neboť Bellingham málokdy sleví ze svých nároků.

Odchovanec Birminghamu si na sebe vzal skutečně těžké břímě, avšak nezdá se, že by se mu pod tíhou očekávání podlamovala kolena. Přesto se v posledních týdnech začala objevovat kritika směřující na adresu Bellinghama, a to kvůli nízkému počtu vstřelených branek. V Bundeslize skóroval naposledy v lednu letošního roku, od té doby dlouho nic.

Bellinghamovi obhájci by s klidem mohli říct, že box-to-box záložník má na hřišti i jiné úkoly než ty, které se zpravidla ukládají útočníkům. Tahouna Borussie se ale výtky asi přece jen dotkly. Jak jinak si taky vysvětlit jeho střelecké probuzení?

V probíhajícím ročníku Ligy mistrů už Bellingham několik branek vstřelil, avšak aby zatnul tipec všem šťouralům, rozhodl se góly sbírat také na německých stadionech. Fanoušky Borussie navnadil už v 11. kole, během něhož se do černého trefil dvakrát. Po pohodovém vítězství 5:0 nad Stuttgartem ale čekala Dortmund těžší šichta na půdě rozjetého Frankfurtu, kde by Bellinghamův příspěvek byl ještě víc žádoucí.

Výkon "Schwarzgelben" v Hesensku měl řadu chyb, avšak o to víc přišlo vysvobození z kopačky Bellinghama vhod. Angličan si krátce po změně stran šikovně naběhl za defenzivu Eintrachtu, kde přebral prostrčení od Moukokoa. V závěrečné fázi svého tažení obalamutil Tutu, překonal také brankáře Kevina Trappa a mohl se jít radovat pod kotel výletníků oděných do žluto-černých barev.

Pochybuje tedy ještě někdo o Bellinghamových kvalitách?

Hráč kola

Tomu se říká zadostiučinění. V podstatě celou uplynulou sezonu se Dayot Upamecano potýkal s kritikou. V Bayernu se moc dobře neaklimatizoval, kupil řadu chyb a fanouškům pořádně brnkal na nervy.

V ročníku 2022/23 už ale na trávník vybíhá jiný stoper. Spolu s Matthijsem de Ligtem si očividně sedli a rázem tak Upamecano znovu připomíná zeď, kterou se stal už během angažmá v Lipsku. Ostatně vzpomeňte, jak před několika týdny deptal v šlágru podzimu forvardy Dortmundu.

Příkladně se Francouz prezentoval také v zápase proti Mainzu. Podle webu Fbref měl ze všech hráčů nejvíce dotyků s míčem, zároveň nejčastěji přihrával, a to s více než 92% úspěšností. Zcela jistě si počínal ve vzduchu a na základě dat z oficiálních stránek Bundesligy dokonce vyvinul nejvyšší rychlost: 35,34 kilometrů za hodinu.

Sestřih utkání Bayern - Mainz je ke shlédnutí zde.

Gól kola

O brilantní kopací technice Vincenza Grifa se v Německu dobře ví. Protřelý Ital rád zkouší štěstí ze standardních situací, často je z přímých kopů také úspěšný. Tentokrát mu však pšenka vykvetla rovnou při hře.

Freiburg na Schalke odehrál zdařilou první půli, měla ovšem jednu vadu: dlouho neústila ve vedoucí trefu. A tak se taktovky ujal Grifo. Těsně před odchodem do kabin využil prostoru, který mu dopřála již tradičně zmatená obrana domácích. Na hranici pokutového území pak záložník hostů poslal míč k tyči.

Svého někdejšího spoluhráče z Freiburgu Schwolowa překonal Grifo také v druhé půli. Celkem se v bundesligové sezoně prosadil už šestkrát a má tak lví podíl na skvělém podzimu v podání "Breisgauer".

Sestřih utkání Schalke - Freiburg je ke shlédnutí zde.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Union Berlín1282221:926
2.Bayern Mnichov1274138:1025
3.SC Freiburg1273218:1324
4.Borussia Dortmund1271420:1522
5.Eintracht Frankfurt1262425:2020
6.RB Lipsko1254322:1819
7.TSG Hoffenheim1253418:1318
8.Werder Brémy1253421:1818
9.1. FSV Mainz 051253418:1918
10.1. FC Köln1245320:2317
11.Borussia Mönchengladbach1244420:1916
12.VfL Wolfsburg1235417:1914
13.FC Augsburg1242615:2114
14.Hertha BSC1225514:1711
15.VfB Stuttgart1225515:2111
16.Bayer Leverkusen1223716:259
17.VfL Bochum1221911:327
18.Schalke 041213811:286

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (5)

Přidat komentář
vladino10

Chcelo by to nejaký článok ktorý nám vysvetlí čo sa to deje s čupom. Tam by som prečítal aj viac ako iba nadpis.

Reagovat
Heresy

Reagovat
Rudnevs

Mozno dokaz toho, ze v zabehnutom systeme plnom hviezd dokaze s obrovskou pumpou sebavedomia, kvalitneho treningu a tvrdej prace i podpory od spoluhracov excelovat aj trochu priemernejsi hrac. Ale aj tak si myslim, ze v tych dolezitejsich zapasoch (LM) bude Lewa chybat.

Reagovat
Heresy

jj kde lewa vzdy exkceloval .. .. ja nebyl fanda cupa ale ten frajer je opravdu skvelej ,, nerikam ze je lepsi nez lewa to ani nahodou .. ale goly davat umi .. a prijde mi ze i tymum kde by lewa byl opet nevidelny .. ..

Reagovat
vladino10

Práveže v tých dôležitejších zápasoch LM Robo vo väčšine prípadov úplne zhasol.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele