Události Bundesligy: Lídra zdolal tápající celek, Francouzi si řekli o pozvánku na MS

24.10.2022, 13:48
Komentáře a souhrny
Marcus Thuram (© AFP)
Tentokrát se bundesligové kolo odehrálo bez viditelného šlágru, přesto ani trochu nenudilo. Union Berlín sice zůstává na prvním místě, avšak v neděli se musel nečekaně sklonit před Bochumí. V dresu Mönchengladbachu zářili Francouzi, kteří usilují o pozvánku na blížící se mistrovství světa. A respektovaný magazín Kicker zase chválil tahouna Mohuče.

Kdo by to byl čekal, že si poslední tým tabulky vyšlápne na lídra? Nu, jisté indicie k tomu, že se na Ruhrstadionu odehraje překvapení, šlo vystopovat už před úvodním výkopem. Skromný Union má jednak trochu robinhoodovské manýry, za další narazil na soupeře, jehož herní styl nemá rád. Připomíná totiž hru Unionu.

Jako vedoucí celek ligy už Berlíňané těžko mohou jen vyčkávat. Proti Bochumi byli nuceni určovat tempo hry, což ovšem defenzivní mašině trenéra Urse Fischera nevoní. A tak zatímco před týdnem trestali červení lapkové Dortmund, tentokrát je samotné po jednoduchých akcích přepadla loupežná banda oděná do modrých barev.

Sestřih utkání Bochum - Union Berlín je ke shlédnutí zde.

VfL k pokoření Unionu stačil jeden rohový kop a jeden dokonale sehraný brejk. Smutným protagonistou duelu se pak na straně hostů stal Miloš Pantović. Ten v uplynulé sezoně bavil právě fanoušky domácí Bochumi, které pobláznil zejména dvěma góly z úctyhodné vzdálenosti proti Hoffenheimu a Freiburgu. Teď se poprvé od letního odchodu vrátil na Ruhrstadion. A po závěrečném hvizdu chtěl jistě co nejrychleji pryč.

Odchovanec Bayernu mohl Berlíňany vrátit do zápasu mnohem dřív než v nastaveném čase. V 78. minutě se postavil k exekuci pokutového kopu, jenže svého někdejšího spoluhráče Manuela Riemanna nepřekonal. Až v samotném závěru se Pantovićovi podařilo rozvlnit síť. Snížení na 1:2 z pohledu Unionu už ale přišlo pozdě, což si sám za hlavu se chytající útočník uvědomoval.

Statistiky utkání Bochum - Union

Bochum zvítězila teprve podruhé v sezoně a po delší době zase přinesla na Ruhrstadion radost. Po prohře Schalke na hřišti Herthy navíc vůbec poprvé od 3. kola opustila poslední příčku pořadí.

Frankfurt má super Kolo

Vzhůru po 11. kole vystoupal také Frankfurt. Po sobotním vítězství v Borussia-Parku se Eintracht posunul na vynikající čtvrté místo. Před sezonou přitom nad kvalitou Heseňanů panovaly určité pochyby. Kouč Oliver Glasner však velmi rychle našel náhradu za klíčového Filipa Kostiće, jenž v srpnu vyslyšel volání italského Juventusu.

A zatímco se Kostić s turínským velkoklubem zkraje aktuálního ročníku trápí, Frankfurt už zřejmě získal pevnou půdu pod nohama. Vděčí za to mimo jiné Randalu Kolo Muanimu. Ten se měl v Hesensku stát novým střelcem, místo toho ale překvapivě převzal Kostićovu roli a chopil se nahrávání na branky. A to tak, že je v tomto aspektu vůbec nejlepším hráčem nejvyšší německé soutěže.

Statistiky utkání Mönchengladbach - Frankfurt

Také Mönchengladbach uchovává francouzský útočný klenot, byť jeho gól proti Eintrachtu k bodovému zisku nevedl. Marcus Thuram se nicméně trefil ve čtyřech bundesligových zápasech po sobě a spolu s Niklasem Füllkrugem a Christopherem Nkunkuem vévodí ligovým střelcům.

Kolo Muani i Thuram rozhodně patří mezi nejlepší hráče bundesligového podzimu. A dost možná už zaujali také kouče francouzské reprezentace Didiera Deschampse. Kolo Muani se ostatně zúčastnil posledního zářijového srazu, Thurama zase Deschamps už v minulosti oslovil. Odcestují na blížící se katarský mundial?

Tabulka střelců Bundesligy

Zmínku si jistě zaslouží také pětigólové nášupy od Mohuče a Dortmundu. V dresu BVB vsítil jeden z gólů Giovanni Reyna, jenž se z branky radoval po více než roce. Mezitím dlouho marodil a lze tak pochopit, proč se náctiletý Američan po zásahu proti Stuttgartu neubránil slzám.

Se svým protivníkem si vcelku snadno poradil i Bayern. V útoku Mnichovanů znovu dostal šanci Eric Maxim Choupo-Moting a zase zahrál překvapivě velmi dobře. Proti Hoffenheimu se opět zapsal mezi střelce.

Hráč kola

Sám se gólu dočkal na poslední chvíli, prsty měl ale ve všech předešlých. Karim Onisiwo z Mohuče se v páteční předehrávce utrhl ze řetězu a od renomovaného magazínu Kicker dostal jako jediný hráč za celé kolo nejlepší známku, tedy jedničku. Zaslouženě? Posuďte sami.

Sestřih utkání Mainz - 1. FC Köln je ke shlédnutí zde.

S hrůzou na Onisiwa jistě vzpomíná zadák Kolína nad Rýnem Luca Kilian. Už v úvodní desetiminutovce ztrestal jeho špatnou rozehrávku, pak jeho úprk následně Kilian zastavil jen za pomoci penaltového zákroku. Ve 28. minutě pláchl Onisiwo Kilianovi podruhé. Nebohý obránce si opět pomohl faulem, za který znovu viděl žlutou kartu a musel tedy předčasně do kabin.

To Onisiwo zářil dál. Po vybojované penaltě, z níž otevřel skóre Marcus Ingvartsen, přihrál na druhý gól Mohuče Dominiku Kohrovi. Onisiwa neminula ani kombinace před třetí trefou vítězů, kterou vsítil Anton Stach. Po změně stran získal 30letý rakouský reprezentant pro svůj mančaft přímý kop, z něhož se pohledně trefil Aarón Martín Caricol. V závěru pak debakl zkompletoval sám Onisiwo, jenž využil přihrávky od Jonathana Burkardta. Kicker se možná ještě mírnil - k jedničce klidně mohl přidat i hvězdičku.

Gól kola

Tomáš Koubek už byl skutečně velmi blízko své první výhře v dresu Augsburgu od prosince roku 2019. Jenže spoluhráči mu to, slušně řečeno, pokazili. Prstem šlo snadno ukázat především na brazilského obránce Iaga, jenž se po nesportovním chování nechal hloupě vyloučit.

Sestřih utkání Augsburg - RB Lipsko je ke shlédnutí zde.

Oslabený tým pak v závěru duelu s Lipskem přišel o vedení 3:0! Na smazání manka se samozřejmě podílel ofenzivní tahoun RB Christopher Nkunku. Těsně před vypršením základní hrací doby si vzal na starost exekuci přímého kopu a zpoza šestnáctky jej zakroutil okolo bránící zdi.

Koubek na míč dosáhl, avšak v cestě do sítě mu nezabránil. Nkunku pohlednou trefou snížil na 2:3 a ihned vzápětí Lipsko vyrovnalo. Výsledná remíza však byla pro obě mužstva ztrátou.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele