Události Bundesligy: Union prožil skvělý podzim, boj s Bayernem je však i nadále marný

15.11.2022, 12:45
Názory a komentáře
Jonas Hofmann (© AFP)
Do listopadu ještě Bayern vstupoval jako druhé nejlepší mužstvo Bundesligy. Během jednoho týdne se však utrhl. Na rozdíl od konkurence totiž ani jednou nezaváhal. A zřejmě tak definitivně ukončil dohady o tom, zda se Bundesliga proměňuje. V tomto ročníku očividně ještě ne.

Poslední podzimní kola rozplynula sny romantiků o vyrovnané soutěži. Berlínský Union se držel úctyhodně dlouho, Freiburg ovšem dělal rovněž vše pro těsný kontakt. Dortmund navzdory nepřesvědčivé hře sbíral body, Frankfurt oproti loňskému roku obstojně zvládl náročný program. Bayern je ale pouze jeden.

Svižný krok Mnichovanů stíhal nejdelší dobu Union. "Eisernen" využili slabšího září v podání Bavorů a v šestém kole vystoupali na čelo tabulky. Z něj se překvapivě dlouho nechtěli poroučet. Na první příčce setrvali přes reprezentační přestávku i celý následující říjen. Chybělo skutečně málo, aby na lukrativní pozici také přezimovali.

Jenže poslední tři bundesligové zápasy Unionu vůbec nevyšly. Chudák Lennart Grill, který musel do brány namísto zraněného Frederika Rønnowa. Za 270 minut lovil míč ze sítě 11krát. Pět gólů inkasoval od obrozeného Leverkusenu, dvakrát jej pokořili hráči Augsburgu a naposledy za jeho zády skončily čtyři pokusy Freiburgu.

Nabízí se jednoduchá korelace: Rønnow Union držel, Grill jej naopak potápí. Jenže slabší forma postihla celou defenzivu Berlíňanů. V neděli to proti Freiburgu šlo až moc dobře vidět. Dříve se vzájemně doplňovali a plně koncentrovali na útočícího soupeře. Tentokrát mezi liniemi nechávali příliš mnoho prostoru pro variabilní útočníky SCF, kteří bránící hosty snadno přečíslili. Zadáci Unionu nezachytávali ani časté náběhy soupeře za obranu. Grill to zkrátka moc jednoduché opravdu neměl.

Union ovšem v poslední době nestrádal pouze v obraně. V útoku se zase vypařilo zkraje sezony obávané duo Jordan Siebatcheu - Sheraldo Becker. Oba společně naposledy excelovali ještě v září proti Wolfsburgu, od té doby ale měli utrum. Becker se na chvíli zase střelecky probral alespoň ve 14. kole, to Siebatcheu zůstal do konce podzimu bez gólu - a taky bez pozvánky do americké reprezentace, která se již chystá k cestě na katarské mistrovství světa.

Nepovedený závěr podzimu by však neměl pokazit jinak dobrý dojem z Unionu. Trenér Urs Fischer posunul podceňované mužstvo zase o kus dál. A to nejen v Bundeslize, ale také v Evropské lize, která se ve východním Berlíně bude ještě na jaře hrát. Rani Khedira, mladší bratr slavnějšího Samiho, prožil životní měsíce. Krásný příběh napsal stoper Timo Baumgartl, jenž se na trávníky vrátil po překonání nádorového onemocnění. A po jistém kariérním útlumu se zase ukázal záložník Janik Haberer.

Na čele se ale Union nakonec neudržel. Podzimním mistrem se znovu stal Bayern, aniž by to Bavory nějak vzrušovalo. Je ostatně příznačné, že namísto vítězství na půdě Schalke žil Mnichov o víkendu mnohem víc NFL, tedy prestižní ligou amerického fotbalu, která vůbec poprvé zavítala do Německa. Slavný Tom Brady se pozdravil se stálicemi "Roten", které si dost možná ani neuvědomovali, že Union v tu samou chvíli dostává čočku ve Freiburgu, díky čemuž náskok Bayernu zase narostl.

Ale to už je holt Bundesliga. Minimálně na tribunách pořád stejně krásná, avšak v boji o titul pořád stejně nezáživná.

Hráč kola

Pokud se Německu na mistrovství světa podaří výrazněji prorazit, nedivte se, že to bude také zásluhou Jonase Hofmanna. Kouč německého výběru Hansi Flick na něj nedá dopustit. A to jeho oblíbenec kope "jen" za Mönchengladbach.

Hofmann táhne Borussii už nějakou dobu. Byl stabilním článkem během uplynulé sezony, která se klubu z Porýní moc nevyvedla. A stejně tak je pro "Hříbata" nepostradatelný také letos. Podle twitterového účtu OptaFranz má za kalendářní rok 2022 na svém kontě deset ligových gólů a devět asistencí k tomu. Nejvíc ze všech německých hráčů napříč top pěti evropskými soutěžemi.

Těsně před odletem do Kataru se Hofmann stihl vyřádit v souboji dvou Borussií. Tu dortmundskou, jejíž barvy v minulosti rovněž hájil, pomohl zdolat úvodní trefou. Po vyrovnání zase našel hlavu Ramiho Bensebainiho, jenž Gladbachu vrátil vedení. A prsty měl Hofmann také v závěrečné trefě na 4:2. Ukázkový výkon účastníka MS.

Gól kola

Pravda, průnik Moussy Diabyho mohl dopadnout ještě pohledněji. Nicméně ani navzdory teči protihráče by trefa francouzského rychlíka neměla zapadnout.

Diaby se v listopadu parádně rozjel. Union pomohl pokořit dvěma góly, brankou se zasloužil o výhru v derby na půdě Kölnu a naposledy se postaral o vítěznou trefu proti Stuttgartu. Z posledního jmenovaného zásahu by si měli brát příklad všichni křídelníci.

Klíčový hráč Leverkusenu převzal balón u postranní čáry těsně za polovinou hřiště. Následně chytrým manévrem oklamal jednoho protihráče, rychlými nohami se vyhnul dvěma skluzům, dalšího pronásledovatele nechal za sebou, a nakonec se po pomoci nešťastně blokujícího Waldemara Antona mohl radovat.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
15
10
4
1
49 : 13
34
2
SC Freiburg
15
9
3
3
25 : 17
30
3
RB Lipsko
15
8
4
3
30 : 21
28
4
Eintracht Frankfurt
15
8
3
4
32 : 24
27
5
Union Berlín
15
8
3
4
24 : 20
27
6
Borussia Dortmund
15
8
1
6
25 : 21
25
7
VfL Wolfsburg
15
6
5
4
24 : 20
23
8
Borussia Mönchengladbach
15
6
4
5
28 : 24
22
9
Werder Brémy
15
6
3
6
25 : 27
21
10
1. FSV Mainz 05
15
5
4
6
19 : 24
19
11
TSG Hoffenheim
15
5
3
7
22 : 22
18
12
Bayer Leverkusen
15
5
3
7
25 : 26
18
13
1. FC Köln
15
4
5
6
21 : 29
17
14
FC Augsburg
15
4
3
8
18 : 26
15
15
Hertha BSC
15
3
5
7
19 : 22
14
16
VfB Stuttgart
15
3
5
7
18 : 27
14
17
VfL Bochum
15
4
1
10
14 : 36
13
18
Schalke 04
15
2
3
10
13 : 32
9

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele