UEFA potrestala Plzeň: Za vhozený kelímek pokuta a dvouletá podmínka

21.03., 13:52
Aktuality
Fanoušci Viktorie Plzeň (© Viktoria Plzeň)

Disciplinární komise UEFA potrestala Viktorii Plzeň pokutou 30 tisíc eur (750 tisíc korun) a podmínečným uzavřením tribuny za vhozený kelímek, který před týdnem v odvetě osmifinále Evropské konferenční ligy trefil do zátylku brankáře Servette Ženeva Jérémyho Fricka. Podmínka pro severní tribunu, kde sídlí "kotel", platí po dobu dvou let. UEFA o tom informovala v komuniké. Západočeši na klubovém webu uvedli, že zvažují vůči viníkům právní kroky.

Frick byl zasažen v 39. minutě, kdy si šel před výkopem od brány pro míč a přiblížil se k tribuně s nejvěrnějšími příznivci Viktorie. Kapitán švýcarského celku se po zásahu plastovým kelímkem s pitím skácel k zemi a hra pokračovala až po ošetření a dvouminutové prodlevě. Podle vyjádření klubu vhodili předměty na hrací plochu tři domácí fanoušci.

"V tuto chvíli řešíme a zvažujeme ve spolupráci s právním oddělením klubu další kroky směrem k těmto jednotlivcům. Ve hře je samozřejmě i vymáhání vzniklé škody a případné další exemplární potrestání. Chceme dát jasně najevo, že podobné jednání nehodláme tolerovat a nesmí se opakovat," uvedl mluvčí třetího celku prvoligové tabulky Václav Hanzlík.

"Podobné chování je naprosto nepochopitelné a nepřijatelné, nelze ho žádným způsobem omluvit. Chceme dát jasně najevo, že tyto činy na náš stadion nepatří a nebudeme je tolerovat. Poškozuje to celý klub a všechny slušné fanoušky, kterých je na tribunách po celém stadionu drtivá většina," přidal generální ředitel Viktorie Adolf Šádek.

Plzeň po dvou bezbrankových remízách nakonec udolala Servette v penaltovém rozstřelu a poprvé v historii postoupila do čtvrtfinále evropského poháru. V něm se střetne s Fiorentinou. Dvojzápas zahájí 11. dubna na domácím stadionu.

V této sezoně Konferenční ligy byli potrestáni i pražští Bohemians 1905 za chování fanoušků v předkole s Bodö/Glimt. Za nevhodné pokřiky, použití pyrotechniky a blokování schodiště a východů na tribunách dostali "Klokani" pokuty ve výší 570 tisíc korun.

Slavia v listopadu po vítězném zápase Evropské ligy s AS Řím zaplatila dokonce 2,23 milionu korun, což je nejvyšší pokuta, kterou od UEFA dostala. Disciplinární komise jí rovněž vyčetla blokování schodiště a východů, použití pyrotechniky v "kotli" na tribuně Sever, provokativní a urážlivá hesla na tribunách a vhazování předmětů na hrací plochu.

Právě tribuna Sever je nyní v dvouleté podmínce. Před týdnem v neúspěšné odvetě osmifinále EL proti AC Milán vhazovali příznivci Pražanů kelímky a předměty na hrací plochu a švédský sudí Glenn Nyberg musel řešit situaci s pořadateli i s kapitánem Lukášem Provodem, který domlouval domácím fanouškům. UEFA ale zápas na aktuální seznam s tresty z posledního hracího týdne nezařadila.

Autor: ČTK

Komentáře (24)

Přidat komentář
Infeld Prácheňský

Docela raketa. Každopádně tresty musí bejt a po těch fanoušcích bych minimálně část vymáhal. at tu neni zvěřinec jak u Otomanů

Reagovat
Salfovic

Ty dva roky mi taky přijdou jako slušná pálka. A to si nevybavuji, že byste měli nějaké problémy.

Reagovat
Infeld Prácheňský

To mě taky překvapilo, divný..možná exemplární trest pro zapráskaný "východoevropany"

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Sosi

Pokuta mi prijde cajk, prece jen trefil protihrace do hlavy. To ani pyro a sprosty pokriky nejsou tak nebezoecny. Neresim, jestli slo o kelimek nebo sutr, jde o princip. Podminka dlouha ale je.

Reagovat
delfin

Kelímek je kretén.

Reagovat
Zemun

Reagovat
Pablos

To je fakt dement... takhle vyhodit 50,- kč na záloze

Reagovat
Zemun

Reagovat
Selänne

Idiot, co na to říct. Snad mu Plzeň pošle složenku a k tomu trest na minimálně deset let. Tohle může udělat jenom někdo, kdo má vychlastanej mozek.

Reagovat
Grupma

Jak to teď chodí na hokeji? Už léta to nesleduju, ale pamatuju, že diváci byli schopní naházet na led cokoliv co měli po ruce včetně klíčů od bytu.

Reagovat
Moshe Dajan

Nedávno jsem na ledě viděl zmražený knedlík.

Reagovat
inferno08

Tak jasně zmražený, když je na ledě...

Reagovat
Sosi

hazel tam horky

Reagovat
inferno08

Takže nasranej kuchař...

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Mass

Reagovat
Čenda

Reagovat
Axelrose

V Pcich litá po vítězném zápase na led perníky, v Mechově plechovky piva na střídačky, viz včerejší zápas.

Jinak se to už dost změnilo, možná taky proto, že jsou všude kamery (myslím bezpečnostní).

Samozřejmě, že občas to někomu ulitne, ale už né tolik.

Pamatuju se, jak rozhodčí vyhodili za mantinel zlomenou brankářku ( hokejku , né babu, kterou lámal na trestný) a o třetině jí nějaký alkáč hodil po rozhodčím zpátky.

Ale to už je faaakt hodně dávno.

Reagovat
Grupma

Díky za oživení. Možná zkusím kouknout na něco z finálové série. Jestli se to tedy netluče s krasobruslením.

Reagovat
Luc-Luc

Kmeny

Reagovat
Bex5

Moje plzeňská rodina má o lidech na tribunách naprosto zcestný naivní představy, že jako jsou to takový milý kluci od piva z Parkánu. Zajímalo by mě, co si o nich budou myslet teď. Nebo až si od nich budu chtít půjčit 750 tisíc.

Reagovat
mario23

Byli to prej 3 borci, po kterých to nejspíš budou vymáhat. Tak dá každej 250.

Za mě ta pokuta je ještě nízká na to, že ten zápas mohl v nejhorším i skončit a to by byla ostuda. Ta podmínka rozhodně bolí víc.

Reagovat
Bex5

Tak hlavne kolik by stalo zavreni tribuny ... na vstupnem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele