základní část, 25. kolo
10.03.2024 14:30 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax opět selhal a s Fortunou mohl být rád i za bod

Ajax před důležitou odvetou osmifinále Konferenční ligy s anglickou Aston Villou nepotvrdil úlohu jasného favorita v domácím prostředí proti Fortuně - ba naopak nebyl daleko od senzační porážky, kterou odvrátil až dvě minuty před vypršením normální hrací doby kanonýr Brian Brobbey. AFC tak po remíze 2:2 zůstává v tabulce na páté pozici se čtyřiceti body o bod před šestým Nijmegenem a šest bodů za čtvrtým Alkmaarem.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa se sice v samém úvodu dostali do vedení, ale houževnatý klub ze Sittardu po změně stran vývoj otočil a amsterdamský gigant se i přes enormní tlak na více než vyrovnání nezmohl. Hosté si naopak vezou z Amsterdamu nečekaný bod a udělali tedy další dílčí krok k vytoužené záchraně, v tuto chvíli mají na kontě solidních jednatřicet bodů a jsou desátí, navíc ještě mohou usilovat i o dodatečné play-off o evropské poháry.

Domácí favorit přitom zahájil tento nedělní duel výborně a již po necelých osmi odehraných minutách vedl. Poslední dobou ve skvělé formě hrající Kenneth Taylor si po špatné rozehrávce soupeře ve středu hrací plochy a vynikající kombinaci spoluhráčů na jeden dotek navedl míč až do pokutového území a z patnácti metrů ukázkově zamířil levačkou pod bližší šibenici. Následně se nic zásadního nedělo, po změně stran však nastal razantní obrat.

Výběr vedený koučem Dannym Buijsem z ničeho nic vyrovnal ve 49. minutě, když se Deroy Duarte po skvostné pobídce Lonwijka uvolnil na pravém křídle a nechytatelnou ranou z mírného úhlu zavěsil ke vzdálenější konstrukci. Ajax po této inkasované trefě znejistěl a zhruba v polovině závěrečné půle senzačně kapituloval podruhé. Vývoj ve prospěch Fortuny totiž otočil nejlepší střelec týmu Kaj Sierhuis.

Ten si po tečované střele Iñiga Córdoby chytře seběhl do předbrankového prostoru, dokázal zareagovat na změnu letu míče a pak z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť zcela odkryté branky. AFC se v dalších minutách nemohlo k ničemu nebezpečnému dostat a vypadalo to, že z trávníku bude odcházet poraženo, avšak v závěrečné čtvrthodině přeci jen přepnulo na vyšší rychlostní stupeň.

Nejprve mohl vyrovnat pozdější hrdina Brobbey, jeho nebezpečnou hlavičku však brilantně zneškodnil gólman Verrips, jenž si o pět minut později poradil i s projektilem Van den Boomena. Nicméně domácí přeci jen vytěžili ze svého tlaku alespoň vyrovnání v 88. minutě, neboť právě Brobbey po rohovém kopu nadvakrát dotlačil balón do branky z bezprostřední blízkosti.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele