základní část, 22. kolo
17.02.2024 18:45 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Vangelis Pavlidis (© AFP)

Alkmaar díky pozdní trefě Daniho De Wita otočil vývoj v Sittardu

Favorizovaný Alkmaar se od začátku prosince uplynulého roku trápí, neboť až do tohoto sobotního utkání nevyhrál v základní hrací době již jedenáctkrát za sebou, a i teď se na půdě houževnaté Fortuny dlouhou zdálo, že na kýžený tříbodový zisk nedosáhne. Krátce po odehrané čtvrthodině prohrával, avšak po hodině hry srovnal nejlepší střelec Eredivisie Vangelis Pavlidis a v poslední minutě rozhodl Dani De Wit.

AZ se tak díky tomuto úspěchu udrželo na čtvrtém místě tabulky s devětatřiceti body a za třetím Twente už zaostává jen o bodů pět. Na pátý pokus se dočkal premiérové výhry nový trenér Maarten Martens, jenž v polovině ledna tohoto roku nahradil dlouholetého kouče Pascala Jansena. Fortuna i přes houževnatý výkon podruhé v řadě odcházela z trávníku poražena a v tabulce jí patří třináctá příčka se čtyřiadvaceti body.

Hosté zahájili tento duel s velkou aktivitou a během úvodních třinácti minut si vytvořili tři velké možnosti ke skórování, ale znovu je zklamala produktivita. Nejprve zahrozil pozdější střelec Pavlidis, jehož dělovku zneškodnil brankář Verrips, domácí strážce si vzápětí poradil i se střelou Sugawary a následně hlavičkoval jen o decimetry vedle levé tyče De Wit. Klub ze Sittardu z ničeho nic prorazil v 18. minutě.

Španělský záložník Iñigo Córdoba po špatné rozehrávce soupeře ve středu hrací plochy předvedl fenomenální průnik hned přes pět protihráčů a zakončil ho pohotovou ranou z mírného úhlu do protějšího spodního růžku. Hosté v následujícím průběhu tlačili a vyrovnání se mohli dočkat necelých deset minut před přestávkou, ovšem tato trefa Pavlidise ještě nebyla uznána kvůli ofsajdu.

Řecký kanonýr se dočkal jednadvacátého gólu v tomto ročníku nizozemské nejvyšší soutěže v 63. minutě, když po rohovém kopu z levé strany a zákroku Verripse zblízka dorazil balón do zcela odkryté branky. V následujícím průběhu nejprve trefili břevno Van Brederode a na opačné straně také Lonwijk, rozhodující okamžik však přeci jen nastal v 90. minutě. Šestadvacetiletý De Wit totiž převrhl misky vah na stranu Alkmaaru díky přesnému přízemnímu projektilu z dvanácti metrů k pravé konstrukci po dlouhém autovém vhazování.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele