základní část, 24. kolo
03.03.2024 16:45 CET
5 : 2
(4:0)

Reportáž

Rodrigo Guth (© AFP)

Fortuna nasázela Excelsioru pět gólů a znovu je blíže k vytoužené záchraně

Celek ze Sittardu navázal na nedávnou těsnou výhru ve Waalwijku (1:0) a tentokráte s mnohem větším přehledem přehrál jiný zachraňující se tým Excelsior, který po divokém průběhu porazil 5:2. Domácí prožili naprosto snový první poločas, neboť během úvodních čtyřiatřiceti minut hned čtyřikrát skórovali, hattrickem za pouhých devatenáct minut se navíc blýskl pětadvacetiletý kanonýr Kaj Sierhuis.

Svěřenci trenéra Dannyho Buijse zvítězili v tomto ročníku Eredivisie již poosmé a s třiceti body se vyhoupli na současné jedenácté místo, přičemž před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku si k tomu vytvořili již celkem znatelný dvanáctibodový náskok. SBV naopak nevyhrálo pošesté za sebou a z toho utrpělo pátou porážku v řadě, v tabulce mu tedy stále náleží až patnáctá příčka s jednadvaceti body.

Fortuna dominovala na trávníku od úvodního hvizdu a neustále se tlačila na útočnou polovinu, první gól dokázala vsítit už ve 13. minutě. Přesnou mušku měl čtyřiadvacetiletý záložník se surinamskými kořeny Justin Lonwijk, jenž po krásné akci na levém křídle a závěrečné šajtli pozdějšího hrdiny Sierhuise zakončil před hranicí brankového území skvostnou patičkou a skákavý míč vzápětí zapadl přímo do protějšího spodního růžku.

Domácí se touto vstřelenou brankou nevnadili a za další dvě minuty zvýšili svůj náskok, jelikož Sierhuis po přetaženém rohovém kopu z pravé strany a zpětnému vrácení balónu před branku v podání Lonwijka hlavičkoval přímo do bližší šibenice. Stejný hráč se podruhé prosadil ve 29. minutě díky ukázkové hlavičce ze středu šestnáctky protivníka do levé šibenice a o pět minut později zkompletoval svůj hattrick naprosto unikátním volejem z osmnácti metrů k pravé konstrukci - 4:0.

Klub ze Sittardu v následujícím průběhu přeci jen lehce polevil a to platilo také pro začátek druhé půle. SBV korigovalo průběžný stav krátce po hodině hry, kdy snížil Derensili Sanches Fernandes kroucenou střelou levačkou k vzdálenější tyči, ovšem přesně v polovině závěrečného dějství vrátil Fortuně čtyřbrankový náskok Rodrigo Guth pohotovou hlavičkou z bezprostřední blízkosti. Excelsior pak alespoň zaznamenal druhý "čestný" zásah v 82. minutě, když střídající Richie Omorowa usměrnil centr Horemanse z křídla pod pravý horní roh.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele