play off - osmifinále
28.06.2021 18:00 CET
3 : 5
po prodloužení
(1:1, 3:3)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Ferrán Torres (© AFP)

Zápas plný zvratů. Přestřelku ovládli v prodloužení Španělé

Hned osm branek viděli v Kodani ti, kteří se přišli podívat na osmifinále mezi Chorvatskem a Španělskem. Enriqueho svěřenci po vlastním gólu třemi góly otočili, v závěru ale slibné vedení ztratili. O postupovém výsledku 3:5 tak museli rozhodnout až v prodloužení.

Kouč úřadujících vicemistrů světa Zlatko Dalić udělal v základní sestavě dvě změny, obě přitom byly vynucené. Před Livakovićem nastoupil ve stoperské dvojici s Vidou Duje Ćaleta-Car namísto vykartovaného Dejana Lovrena, na krajích obrany operovali stejně jako proti Skotsku Juranović s Gvardiolem. Středovou trojici opět utvořili Brozović, Kovačić a Modrić, ke druhé absenci došlo v útočné trojici. Ivan Perišić byl pozitivně testován na koronavirus, vedle Petkoviće s Vlašićem jej tedy nahradil Ante Rebić.

Stejněkrát sáhl do sestavy i Luis Enrique, ten ale rošády zvolil zřejmě naprosto dobrovolně. Na levém kraji obrany překvapivě nenastoupil zkušený Jordi Alba, nýbrž José Gayá. V ofenzivním trojlístku spolu s Moratou a Sarabiou pak namísto Gerarda Morena dostal důvěru Ferran Torres. Uprostřed pole znovu naskočili Koke, Busquets a Pedri, před Simonem spolu s Albou Azpilicueta, García a Laporte.

Chorvatům dlouho trvalo, než se rozkoukali, a muži z Iberského poloostrova se toho intenzivně snažili využít. Ve třinácté minutě Morata nalevo pěkně uvolnil Sarabiu, jehož ostrá rána do boční sítě vystrašila Livakoviće. Ten se vzápětí musel poprvé výrazněji zaskvět, to když tváří v tvář zneškodnil pokus za obranu zabíhajícího Kokeho. A pořádně horko bylo příznivcům Chorvatska i v minutě devatenácté, Torres totiž hlavičkoval do Vidovy ruky. Ta však byla v přirozené pozici a penalta se tak nepískala.

Namísto toho přišel obrovský šok. Pedri z poloviny hřiště poslal prudkou malou dobu, kterou Unai Simón trestuhodně nedokázal zkrotit a balón se tak dokutálel za brankovou čáru. Vedoucí gól jako by Dalićovy svěřence probudil, bleskově mohl udělat skóre ještě veselejším pro svůj tým Vlašić, z úhlu ale pálil jen vedle Simónovy svatyně.

V závěrečné desetiminutovce první půle se Španělé dočkali kýženého vyrovnání. Před chorvatskou bránou vzniknul obrovský tlak, po několika odrazech a gólmanově zákroku se Livaković ocitnul zcela mimo pozici, čehož využil k rozvlnění sítě Pablo Sarabia. Poločasová situace tak pro celek z Pyrenejského poloostrova vypadala podstatně veseleji.

A zhruba jedenáct minut po návratu ze šaten přišla další erupce radosti na straně La Roja. Na levé straně hřiště zakombinovali Pedri s Torresem, přičemž druhý jmenovaný vyslal do nebezpečného prostoru centr. Ten si na malém vápně našel César Azpilicueta, který přehlavičkoval Gvardiola a převrátil vedení na stranu svých spoluhráčů.

Nedlouho poté mohlo zase být srovnáno. Oršićovu přihrávku si ve vápně zpracoval Gvardiol, jenž z druhého dotyku vyslal skákavou střelu. Simon si s ní ovšem díky hbitému zákroku dokázal poradit. Vzápětí dotlačil balón do sítě Álvaro Morata, pomezní rozhodčí ovšem signalizoval naprosto zřetelný ofsajd.

Jenže o chvilku později zaváhal Gvardiol. Ten se nejprve stoprocentně nevěnoval hře, následně předvedl tristní obranný zákrok proti Ferránu Torresovi, na nějž poslal dlouhý pas jeho jmenovec Pau. Křídelník Manchesteru City pak postupoval sám na Livakoviće, což dokázal ranou mezi nohy přetavit v gól.

Chorvaté to ale nezabalili a po velmi nepřehledné situaci v soupeřově vápně dokázal Mislav Oršić v pětaosmdesáté minutě vykřesat naději. Bránící hráči dokázali několik střel zblokovat, tu Oršićovu ale, jak signalizovaly rozhodčího hodinky, až za brankovou čarou. A to nebylo od celku od Jaderského moře vše. Oršić se v nastaveném čase ujal tentokrát nahravačské taktovky a vyslal centr na Maria Pašaliće, jehož hlavička rozjásala všechny příznivce v kostkovaných trikotech.

Jak skončili základní část, tak Chorvaté nastoupili do prodloužení. Ke sraženému centru se na hranici pokutového území dostal Oršić, který obstřelem zamířil těsně nad břevno. Vzápětí Oršić vybídl ke skórování Kramariće, ten ale v tutové šanci padajícího Simóna neprostřelil. Na opačném konci hřiště pálil Olmo mimo gólmanův dosah, jenže za Livakoviće zaskočil skvělý Vida.

Oba ale byli bezmocní, když při centru propadl Brekalo. Álvaro Morata si náročný balón výborně zpracoval a ještě lépe na přední tyči vystřelil. Na osmý gól v zápase se nečekalo dlouho. Olmův křižný pas našel Oyarzábala, který tváří v tvář brankáři uspěl a dodal tak Španělům klid do kopaček.

Po změně stran zakončoval pohlednou kombinaci přízemní střelou Pašalić, výtečně si ale proti němu počínal Simon. Vytáhnout se ještě stihl i Livaković, na němž si pro změnu vylámal zuby unikající Morata. V samotném závěru po Oyarzabalově pobídce Olmo orazítkoval tyč. Ani ta ale Chorvaty od vyřazení nezachránila a i přes jejich heroický výkon se mezi nejlepší osmičku podívá Španělsko.

Autor: Martin Vejdělek / o2tv.cz

Komentáře (626)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele