základní skupiny - skupina F, 3. kolo
23.06.2021 21:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Kai Havertz (© AFP)

Německo vyválčilo bod s Maďarskem a ze skupiny smrti postupuje do osmifinále z druhého místa

Německo nenavázalo na vynikající výkon s Portugalskem (4:2) a tentokráte se hodně trápilo s podceňovaným Maďarskem, se kterým prohrávalo většinu zápasu. Díky brankám Kaie Havertze a Leona Goretzky však uhrálo potřebný nerozhodný výsledek 2:2 a přeci jen postoupilo mezi šestnáctku nejlepších. Příštím rivalem bude ve věhlasném Wembley domácí Anglie. Houževnaté Maďarsko se za své výkony na tomto turnaji nemusí stydět, ale do další fáze se nepodívá.

Jasný favorit vstoupil do zápasu o něco aktivněji a první možnost si vypracoval již po necelých čtyřech odehraných minutách, kdy si Kimmich zpracoval balón po dlouhém nákopu a pak zakončoval z mírného úhlu, ovšem pozorný brankář Gulácsi si připsal jistý zákrok a svůj výběr podržel. Jasný outsider tohoto středečního utkání šel z ničeho nic do vedení krátce po deseti minutách hry zásluhou Ádáma Szalaie.

Ten si po parádním pasu z pravého křídla od Rolanda Sallaie udělal místo mezi dvěma bránícími protihráči, těsným způsobem přelstil ofsajdovou past a pak prudkou hlavičkou ze sedmi metrů pokořil marně se natahujícího gólmana Neuera. Německý výběr mohl srovnat ve 21. minutě, kdy Hummels po rohovém kopu předskočil v hlavičkovém souboji Orbana, jenže svým nadějným pokusem orazítkoval vzdálenější spojnici.

Ihned na to se zjevil ve velmi slibné příležitosti Ginter, nicméně z hranice brankového území zakončoval jen do rukavic připraveného Gulácsiho. V úvodním poločase již k ničemu nebezpečnému nedošlo a obrázek hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Zhruba po sedmi odehraných minutách zkusil vystřelit kanonýr Havertz, ale ten našel jen náruč maďarského strážce a ke skórování měl poměrně daleko.

Svěřenci italského trenéra Marca Rossiho mohli senzačně zvýšit svůj náskok krátce po odehrané hodině, jelikož se k přímému volnému kopu postavil neúnavný Ádáma Szalai a z ostrého úhlu trefil bližší tyč. Německo se dočkalo vyrovnávací trefy v 66. minutě. Gulácsi totiž podskočil míč po standardní situaci ze strany, Hummels pak šťastnou hlavičkou posunul balón k volnému Havertzovi a ten se již taktéž hlavou z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Neuběhly však ani další dvě minuty a Maďaři si po chybné rozehrávce svého protivníka vzali zpět postupový výsledek. Do druhého vedení o jediný gól ho dostal teprve dvaadvacetiletý záložník András Schäfer, který po chytrém obloučku Ádáma Szalaie přesprinotval Saného a hlavou zblízka překonal zbytečně vyběhnutého Neuera. Mistři světa z roku 2014 pochopitelně zabrali a tlačili se alespoň za kýženým srovnáním stavu.

Velmi blízko k němu měli po křižné dělovce zblízka od Kroose, neboť jeho pokus proletěl o decimetry vedle protější konstrukce. Rozhodující okamžik byl k vidění v 84. minutě, to se totiž prosadil Goretzka. Šestadvacetiletý záložník slovutného Bayernu získal odražený míč po závaru v pokutovém území soupeře a svou střelou z první se trefil přímo do bližšího spodního rohu kolem bezmocného Gulácsiho.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, sport.ceskatelevize.cz

Komentáře (328)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele