základní skupiny - skupina I
01.10.2009 19:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Everton nepřesvědčil, ale zvítězil

Běloruský brankář Veremenko si vůbec nesáhl na balon, a přesto se svými spoluhráči opouštěl domácí stadion se svěšenou hlavou. Evertonští opět prokázali nevídanou efektivitu v koncovce, takže díky brankám Fellainiho a Cahilla dokázali obhájit čtrnáct dní starý debakl Athén.

Před zraky prořídlých ochozů v Borisově drželi zprvu častěji míč na svých kopačkách hostující borci. Ne že by vyloženě překypovali jistotou a klidem na balonu, ale Fellainiho dispečerské schopnosti zkrátka nelze podceňovat. Proto se fotbalisté BATE dlouho nemohli pořádně dostat do zápasu a už ve 13. minutě omdlévali při pohledu na Biljaletdinovo nekompromisní orazítkování levé tyče jakožto vyústění ojedinělé situace dva na jednoho. Jenže co je komu platná územní převaha, když pak na konci šestnácté minuty přiběhne k volně poskakujícímu míči běloruský středopolař Liktarovič a pošle Howardovi takový pozdrav, na který lze odpovědět tak akorát palcem zdviženým k nebesům? Není nic platná, proto se také vedení ujali borci z Borisova.

Jakkoliv se dosud hráči na obou stranách předháněli v pompéznosti svých pokusů, ten Cahillův z 26. minuty nestál ani za starou bačkoru, ačkoliv jeho střelecká pozice měla gólového potenciálu na rozdávání. Běloruské dělníky ani vstřelená branka nevrhla do ofenzivy, nadále se poslušně podřizovali protivníkovu stylu hry. A ten byl dneska poněkud bezzubý. V posledních minutách první půle se Toffees přesvědčili, že ani po stranách jim to dneska nepůjde, a tak postupně propadali zoufalství.

Kdo čekal, že do druhého dějství vyběhne kompletně proměněná jedenáctka Evertonu, musel být zklamán. Černí se naopak stali ještě benevolentnějšími vůči svému sokovi a dovolili mu volněji kombinovat i zakládat nebezpečné protiútoky. Karamelkám tak muselo pomoci něco, k čemu se doteď ani pořádně nedostaly - standardní situace. Jo byl v 68. minutě faulován těsně za pokutovým územím, odkud pak Baines parádně našel na zadní tyči neobsazeného Fellainiho, jemuž skórovat nedělalo moc velký problém. O necelých deset minut později si pro změnu liverpoolští vyžádali pomocnou ruku shůry, respektive od postranní čáry. Situaci, kdy na vyhraný hlavičkový souboj Bljaletdinova navázal Cahill lehkým lobem přes vyběhnuvšího Veremka, totiž nebral žádný ze zadáků Borisova úplně vážně. Utvrzeni v ofsajdovém postavení australského štírka (opakovaný záběr jim dal za pravdu) nakonec domácí obránci jen nevěřícně zírali na triumfálně pádlujícího střelce druhé branky soupeře.

Závěr utkání patřil BATE, třebaže se hosté pod vytrvalým tlakem s výjimkou posledních pěti minut neocitli. Nicméně pronikajícího Rodionova zvládl na poslední chvíli rozhodit Hibbert a Stasevič pro změnu po individuální akci vypálil do zad jednoho z protihráčů. Repertoár borisovských je ovšem poměrně široký. Jak už jsme se mohli přesvědčit, ostrými umí pálit i z dálky, Jurevič však Liktaroviče ke konci zápasu nenapodobil, i když jeho střela nepříjemně zaplavala.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

bude to hodně těžký zápas...Everton má spoustu zraněných hráčů, do teďka se to pohybuje na čísle 9....jsem sám zvědavej, jak se s tím poperou...Ale o gól Everton snad vyhraje, bude rád za 1:2

Reagovat
Ligter

Reagovat
Tomtaf

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele