osmifinále - 1. zápasy
07.03.2024 21:00 CET
4 : 2
(3:1)

Reportáž

Olivier Giroud (© AFP)

Srdnatě vzdorující Slavii mrzely koncovky poločasů, náskok AC do odvety vylepšil Pulišič

Historicky první soutěžní střetnutí mezi AC Milán a Slavií Praha ovládli v úvodním osmifinále Evropské ligy domácí Italové v poměru 4:2. Jeden z klíčových momentů zápasu přišel už ve 26. minutě, kdy za tvrdý šlapák na kotník soupeře uviděl červenou kartu El Hadji Malick Diouf. Rossoneri využili přesilovou hru ještě v první půli, v níž vstřelili hned tři branky. Rozhodující trefu si nakonec připsal Ruben Loftus-Cheek. I proto, že oslabení slávisté dokázali hned dvakrát gólově udeřit po parádních projektilech Davida Douděry a Ivana Schranze.

Slavia už za sebou měla v aktuálním ročníku Evropské ligy jednu úspěšnou italskou zkušenost, když v tabulce skupiny G předčila AS Řím. Věčné město ale opouštěla v říjnu s nepořízenou, což potvrdilo negativní bilanci sešívaných v duelech na Apeninském poloostrově. Představili se tam totiž pod hlavičkou UEFA osmkrát a maximem byla před necelými pěti lety remíza s Interem.

První větší příležitost měli fotbalisté Rossoneri, když po faulu Tomáše Holeše rozehrával přímý kop z nebezpečné vzdálenosti Alessandro Florenzi. Rána zkušeného pravonohého univerzála ale nakonec letěla těsně nad bránu Jindřicha Staňka. Po sympatické 25minutovce musela přijít změna taktiky ze strany Jindřicha Trpišovského, protože byl za nevybíravý šlapák vyloučen Diouf. Milánští využili početní převahu téměř okamžitě, když centr Rafaela Leaa na zadní tyč hlavou zakončil Olivier Giroud. Záhy však parádním volejem za hranící velkého vápna srovnal po rohovém kopu Douděra. Ještě před koncem prvního dějství se ovšem z dálky přesnou přízemní střelou prosadil Tijani Reijnders, na kterého vzápětí hlavou po rohu navázal i Loftus-Cheek, a tým ze San Sira tak do kabin odcházel s dvougólovým náskokem.

Krátce po změně stran z úhlu zakončoval Leao, jenže těsně minul. Z gólu se ale radovali sešívaní. Centrovaný přímý kop doputoval až k čerstvému Schranzovi, jenž nechytatelnou pumelicí napnul síť v bráně Mikea Maignana. Ve zbytku utkání se Rossoneri snažili především kontrolovat hru a vítěznou pojistku nakonec zajistil až v 85. minutě nepříliš výrazný Leao, který ukázal, že když dostane prostor s míčem na noze, dokáže být nezastavitelný a po samostatném průniku našel Christiana Pulišiče, jenž míč doklepl do brány.

Fotbalisté Slavie se tak v neoblíbené Itálii museli smířit s porážkou. Konec v soutěži se pokusí odvrátit 14. března, kdy je na programu pražská odveta.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (466)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele