předkola - 3. předkolo - hlavní část - 1. zápasy
10.08.2023 19:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Ivan Schranz (© SK Slavia Praha)

Slavia rozcupovala historickou bilanci s Ukrajinci. Dnipro-1 přejela rozdílem třídy, pálil Schranz

Hráči pražské Slavie vstoupili do dvojzápasu třetího předkola Evropské ligy s ukrajinským týmem Dnipro-1 domácí výhrou 3:0. Vítěznou branku vstřelil už v páté minutě Ivan Schranz, jenž šikovně tečoval pobídku ze strany hřiště. Stejný hráč před změnou stran navíc přidal i pojišťující trefu, díky čemuž se sešívaní přiblížili vylepšení vzájemné bilance českých klubů s ukrajinskými celky, se kterými z devíti pokusů prošla dál pouze jednou plzeňská Viktoria.

Výhra Pražanů nabyla ještě na větší důležitosti, neboť závěrečnou půlhodinu se červenobílí museli obejít bez vyloučeného Igoha Ogbua.

Před vstupem Slavie do pohárové Evropy se nehovořilo ani tak o síle obou kádrů, ale spíše o stavu hrací plochy. Trávník ve Fortuna Areně byl ve velmi špatné kondici a v nejvyšších patrech pražského klubu se již hovořilo o jeho brzké výměně. Ještě před ní se však na dosavadním terénu odehrál jeden z určujících duelů celého ročníku. SC Dnipro-1 k němu přijelo bez své největší hvězdy, autor 24 ligových branek z minulé sezony Arťom Dovbyk totiž před několika dny přestoupil do španělské Girony.

Jeho absence byla znát hned v úvodu. V první šanci utkání totiž našel Lukáš Masopust ideálním pasem v šestnáctce Schranze, jenž svou utajenou přízemní ránou překonal bránícího beka i brankáře a rozvlnil síť. Ve 37. minutě sklepl míč Václav Jurečka pro Ondřeje Lingra, jehož pokus však vytěsnil gólman Jakiv Kinarejkin. Následný rohový kop prodloužil na zadní tyč Mick van Buren, kde si jej našel Schranz, který se prosadil podruhé v zápase.

Po změně stran vypálil zpoza šestnáctky Lukáš Provod, jehož pokus však ukrajinský brankář pokryl. Poté však domácí oslabil Ogbu, jenž za svůj nešetrný zákrok podrážkou kopačky do krku soupeře obdržel červenou kartu. Červenobílí se však v 10 nezatáhli a nadále hrozili. V 81. minutě se k volnému míči v šestnáctce propracoval Conrad Wallem, který ranou pod břevno přidal třetí gól. Hosté poté ani ze závěrečného tlaku nedokázali vsítit branku.

Slavia si tak poradila s nástrahami v podobě špatného terénu i početní nevýhody a přiblížila se k postupu přes ukrajinského soupeře. Odveta je na programu 17. srpna v Košicích.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (429)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele