základní část, 4. kolo
12.08.2023 18:00 CET
1 : 5
(0:5)

Reportáž

Tragická obrana Jablonce byla po zásluze potrestána. Nový trávník pokřtila Sparta pěti góly

Hráči Sparty zcela ovládli duel čtvrtého kola Fortuna ligy a na hřišti Jablonce zvítězili vysoko 5:1. Pražané vstoupili do zápasu vloženého mezi kvalifikační utkání Ligy mistrů bez několika důležitých opor, i přesto bylo o vítězi rozhodnuto už po první půli, v níž vsítili všech pět gólů. Skvělý výkon podal Martin Vitík, který dvěma zužitkovanými centry Kaana Kairinena zdvojnásobil svůj dosavadní ligový střelecký účet v rudém dresu. Čerstvě položený trávník tak Severočechům štěstí nepřinesl, ba naopak na něm poprvé v historii okusili domácí porážku o více než tři branky.

Sparťané sice bezmezně toužili po postupu do základní skupiny Ligy mistrů, kam je o kousek přiblížila bezgólová remíza v Kodani, na vedlejší kolej však zároveň nesměli odsunout ligovou soutěž. V ní se jim zatím dařilo na výbornou, když ve třech kolech neztratili ani bod, a pokračovat v tom plánovali i na severu Čech. Tam na ně čekal Jablonec, jenž zatím výrazně zaostával za očekáváním. Otazníky vyvolávala zejména jeho ofenziva, která se za téměř 300 odehraných minut prosadila pouze jednou.

Do prvního zápasu na zbrusu novém jabloneckém trávníku vstoupili sparťané ve značně obměněné sestavě, i přesto od úvodních minut dominovali. Už ve 12. minutě se po rohu dostal ke střele z voleje nikým nehlídaný Vitík, který v pádu namířil do protipohybu gólmana. I nadále si tvořili šance především Pražané, kteří těžili z nedůrazu jablonecké defenzivy. Jejich příležitosti ale často nekončily ani střelecký pokusem nebo mířily vedle domácí brány. Druhá trefa tak přišla až po dalším rohu ve 27. minutě, kdy vysoký míč poslal za záda Jana Hanuše tentokrát hlavičkou opět Vitík.

Třetí zásah přidal Martin Minchev 10 minut před poločasovou pauzou, kdy obdržel přihrávku za obranu a po rychlém sprintu bezchybně obstřelil gólmana. Ani tím ale hororový poločas pro Severočechy neskončil. Ve 39. minutě dostal opět mnoho prostoru Kairinen, který si tak mohl navést míč na osu hřiště odkud dalekonosnou dělovkou rozvlnil síť. Pověstného "bůra" potom v nastaveném čase první půle dokončil po lahůdkovém lobu Qazima Laciho Tomáš Wiesner. Albánský záložník si tak připsal už třetí asistenci v zápase.

A téměř ihned po změně stran mohlo být pro domácí ještě hůře, Jakub Pešek ale z prostoru pro penaltu mířil vedle. S vědomím toho, že Jablonečtí už nemají co ztratit, se i jejich hra zlepšila, k nebezpečnému ohrožení sparťanské brány to ale dlouho nevedlo. Až po hodině hry mířil zpoza vápna milimetrově přesně k bližší tyči bývalý hráč Letenských Václav Drchal, a postaral se tak alespoň o symbolický zásah Severočechů. Více už toho ovšem hráči nepředvedli.

Úřadující mistr tedy pokračoval ve spanilé jízdě ligovou soutěží a opět zvítězil. V příštím kole se 19. srpna představí v Teplicích, Jablonec bude hrát tentýž den v Karviné.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele