Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina H, 6. kolo
14.12.2023 18:45 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Edin Džeko (© AFP)

Fenerbahçe si hladce poradilo s Trnavou a na jaře ho čeká osmifinále KL

Istanbulský favorit skupiny H Konferenční ligy se dokázal oklepat z předchozích dvou porážek, když před čtrnácti dny navíc utrpěl málo vídaný debakl 1:6 s dánským Nordsjaellandem, a tentokráte na domácí půdě rozdrtil slovenského outsidera z Trnavy. Po vysokém vítězství 4:0 obsadil první místo tabulky a v únoru ho tedy čeká osmifinálová fáze evropské soutěže.

Svěřenci trenéra İsmaila Kartala dohromady posbírali dvanáct bodů stejně jako druhý Ludogorec, s nímž mají naprosto shodnou bilanci vzájemných utkání (3:3), a první příčku zaručující přímou účast mezi nejlepší šestnáctkou uhájili díky lepšímu celkovému skóre (rozdíl 2 góly). Úvodní dvacetiminutovka tohoto čtvrtečního střetnutí nic zásadního nepřinesla, nicméně pak začal na trávníku úřadovat turecký tým.

Úvodní obrovskou možnost si vytvořil pozdější hrdina Edin Džeko, jenž se po krásném obloučku zjevil sám před brankářem Takáčem, ale jeho akrobatické zakončení dokázal hostující strážce skvěle odvrátit do zámezí. Stejný hráč pálil o pět minut později příliš vysoko a poté se Takáč znovu vytáhl proti nepříjemné ráně nigerijského křídelníka Osayia-Samuela. Skóre tohoto střetnutí se však přeci jen měnilo zhruba deset minut před přestávkou.

Fenerbahçe se dostalo do zaslouženého vedení zásluhou Ferdiho Kadıoğlua, neboť ten si po finální pobídce srbského špílmachra Dušana Tadiče navedl míč do ideální střelecké pozice a ze středu pokutového území protivníka propálil vše, co mu stálo v cestě. V nastavení prvního poločasu chtěl navýšit náskok jasného favorita Szymański, avšak polský záložník po dělovce Kahveciho a zákroku Takáče trestuhodně dorážel hlavou o několik decimetrů nad břevno.

O osudu tohoto duelu bylo definitivně rozhodnuto tři minuty po výměně stran. Bránící Djurič totiž ve vlastní šestnáctce evidentně poslal k zemi Džeka a severo-makedonský rozhodčí Stavrev nařídil pokutový kop. K němu se postavil tradiční exekutor Tadič, a i když svou střelou pouze napálil pravou konstrukci, tak balón se vzápětí odrazil od zad Takáče do sítě. Domácí celek následně pojistil svou snadnou výhru bleskovými trefami Džeka.

Bosenská "superstar" totiž skórovala hned dvakrát v rozpětí 59.-61. minuty. Džeko nejprve po samostatné akci orazítkoval bližší tyč, po dorážce Tadiče ale prokázal dostatečný důraz a balón se štěstím přeci jen uklidil do branky - 3:0. Ihned na to se zjevil nikým nehlídán před Takáčem a z dvanácti metrů chladnokrevně zamířil do pravého spodního růžku. Spartak se mohl dočkat alespoň čestného zásahu v samém závěru, jenže gólman Eğribayat zneškodnil přízemí pokus střídajícího Djuričina.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele