předkola - 3. předkolo - nemistrovská část - odvety
05.08.2015 18:45 CET
2 : 3
(2:1)

Reportáž

Sparta ztratila dvoubrankové vedení a přenechala postup CSKA

Sparta opět v evropských pohárech nezvládla rozhodující duel a na Ligu mistrů si musí nechat zajít chuť. Domácí měli zápas fantasticky rozehraný, když po čtvrthodině vedli zásluhou Fataie a Krejčího 2:0, pak ale o vedení přišli a po Matějovského vyloučení vstřelil třetí rozhodující úder Alan Dzagojev.

Sparta opět v evropských pohárech nezvládla rozhodující duel a na Ligu mistrů si musí nechat zajít chuť. Domácí měli zápas fantasticky rozehraný, když po čtvrthodině vedli zásluhou Fataie a Krejčího 2:0, pak ale o vedení přišli a po Matějovského vyloučení vstřelil třetí rozhodující úder Alan Dzagojev.

Zdeněk Ščasný vyslal do odvety zcela stejnou jedenáctku, s jakou uspěl v Moskvě. Ani Leonid Slutsky se sestavou příliš nehýbal, jedinou změnou bylo nahrazení Sergeje Ignaševiče Vasilijem Berezutckim. Ani bratrská stoperská dvojice však CSKA moc nepomohla. Hned v 6. minutě vysunul Bořek Dočkal uličkou Fataie, ten z první odcentroval před bránu na Ladislava Krejčího, talentovaný záložník se prodral k míči a rozvlnil síť.

Sparťané utkání půlhodinu naprosto dominovali a hosty nepustili vůbec k ničemu. Za svou aktivitu byli odměněni v 16. minutě. Z levého křídla poslal perfektní centr do šestnáctky svou slabší nohou Dočkal a na zadní tyči přes Igora Akinfejeva propasíroval balón do brány Kehinde Fatai. Ruský reprezentační gólman neměl čisté svědomí ani u první trefy a i druhý gól se rozhodně dal chytat.

Postupem času se začali více osmělovat i Moskvané. Bohužel, domácí je posadili na koně svou vlastní chybou. Marek Matějovský přišel o míč ve středu pole, Jeremenko přihrál Musovi, jemuž perfektně vyšel první dotek, rychlými kroky se dostal až před Bičíka, kterého se štěstím překonal a snížil na 2:1. Ještě do poločasu mohl srovnat Zoran Tošić, naštěstí jeho krásná rána z 20 metrů prosvištěla kousek vedle pravé tyče.

Jenomže co se nepovedlo Tošićovi, to už zvládl krátce po změně stran opět Ahmed Musa. Dlouhý pas zpracoval Kirill Nababkin, k jehož pobídce před bránu se ještě nedostal Dzagojev, ale na zadní tyči pohotový Musa už ano a přehodil váhajícího Davida Bičíka. Tato branka jde rozhodně z velké části na vrub vousatému strážci domácí svatyně.

Sparťanský brankář pak svou chybu několikrát odčinil. Nejprve zlikvidoval nebezpečnou hlavičku Jeremenka po rohovém kopu a pak tentokráte už dobrým vyběhnutím překazil další příležitost Musovi. Ještě mezitím byl blízko gólu žolík David Lafata, který na hřišti nahradil Fataie, ovšem po Frýdkově centru pouze orazítkoval tyč.

Důležitý moment přišel pár minut nato. Matějovský se v souboji o míč střetl ve skluzu s Fernandesem a hlavní rozhodčí Mazzoleni, jenž dosud hru hodně pouštěl a některé tvrdší zákroky netrestal, nyní udělil domácímu středopolaři trochu přísnou červenou kartu a Sparta šla do deseti. Navzdory tomu stále bojovala a po krásné individuální akci Konatého míč na poslední chvíli před Lafatou vyrazil Akinfejev.

Rozzuzlení přišlo čtvrthodinu před koncem. Alan Dzagojev se na hranici šestnáctky výborně uvolnil a nechytatelnou střelou nedal Bičíkovi sebemenší šanci zasáhnout. V tu chvíli velmi slušně zaplněná Letná ztichla, neboť věděla, že je zle. Oslabená Sparta totiž v tu chvíli potřebovala k postupu vsítit dva góly.

To už se českému vicemistrovi nepovedlo a na účast v základní skupině Ligy mistrů si bude muset zase minimálně rok počkat. Zdeněk Ščasný a jeho svěřenci se však za svůj výkon rozhodně nemusejí stydět a kdoví, co by se nebýt Matějovského vyloučení stalo. Sparťané mají šanci odčinit svůj neúspěch alespoň ve čtvrtém předkole Evropské ligy.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1920)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele