osmifinále - 1. zápasy
14.02.2023 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Kingsley Coman (© AFP)

Historie se opakovala. Odchovanec PSG pálil do vlastních, Bayern těsně zvítězil

V roce 2020 bylo PSG vůbec nejblíže vysněnému triumfu v Lize mistrů. Katarší majitelé si od svého příchodu do francouzského klubu vysnili prvenství v této soutěži, jenže to ani tehdy díky jediné brance Kingsleyho Comana na řadu nepřišlo. V roce 2023 v rámci prvního klání osmifinále přitom Bayern uspěl rovněž zásluhou přesného zásahu odchovance Les Parisiens.

Sumu sumárum se jednalo o zasloužený výsledek. Bayern byl zhruba sedmdesát pět minut po všech herních činnostech lepší, ve hře PSG byla vidět spousta nepřesností, jakéhosi strachu a nedůvěry ve vlastní schopnosti. Až poslední čtvrthodinka byla ze strany domácích vydařená. Leč, bohužel pro ně, k vyrovnání se nakonec nedostali, radost jim přitom překazil také VAR.

První poločas vlastně nenabídl nějaký moment, o kterém by se mělo dlouhosáhle mluvit. Jen je třeba zmínit, že zatímco Bayern produkoval devět střel na bránu, z toho dvě mezi tři tyče, PSG se postaralo o jedinou, a ta ani nezaměstnala brankáře Sommera. Slušně se prezentoval na samém úvodu Choupo-Moting, mířil ale jen vedle pařížské brány, brankáře Donnarummu pak ve 43. minutě prověřil ze střední vzdálenosti Kimmich, avšak jeho soupeř uměl zakročit.

Druhý poločas dost ovlivnila hned dvě střídání. Mnichovský výběr poslal po obrátce do akce Daviese, který se v 53. minutě odvděčil asistencí u rozhodující trefy. Svým centrem našel ve vápně Comana, jenž nebyl dobře pokrytý, a z voleje prostřelil Donnarummu. Parta Stern des Südens následně šponovala tlak. A kdyby zakončení Choupa-Motinga nevyrazil na poslední chvíli Donnarumma do brankové konstrukce, přičemž Ital likvidoval též Pavardovu hlavičku, byl by odpor Pařížanů asi nadobro zlomen. Ti každopádně nakonec přece chytili druhý dech.

Onou druhou změnou, která měla velký vliv na tenhle duel, byl příchod Mbappého. Ačkoli se ještě po svalovém zranění neocital v nejlepší kondici, ukázalo se, jak klíčovou personou pro PSG může být. V 73. minutě unikl za obranu, v největší dosavadní příležitosti domácích však proti Sommerovi neuspěl. V 82. minutě již dokonce rozvlnil síť poté, co Nuno Mendes pořád více trápil obranu Bayernu. Obdržel od spoluhráče přihrávku, ovšem VAR gól neuznal kvůli těsnému ofsajdu. Lépe řečeno, o špičku kopačky byl zkrátka Portugalec v nepovolené pozici.

V 84. minutě se mohl na střeleckou listinu uvést ještě Messi, zase přitom nalevo řádil Nuno Mendes, nicméně čerstvý mistr světa z vyloženého postavení trefil pouze bránícího Pavarda, od něhož se balón vychýlil do zámezí. Hosté nakonec zápas dohrávali v oslabení, Pavard se ostře skluzem vrhnul nedovoleně pod nohy Messiho, inkasoval druhou žlutou kartu a taktéž červenou, na konečné výhře Bayernu se však už ve zbývajících okamžicích nic nezměnilo.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, lequipe.fr

Komentáře (313)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele