osmifinále - odvety
12.03.2024 21:00 CET
1 : 0
4:2 pen.
(1:0, 1:0)

Reportáž

Martin Ödegaard proměnil jednu z penalt Arsenalu (© AFP)

Arsenal v odvetě zvládl hru nervů, Porto v Londýně ztroskotalo na penaltách

Arsenal zdolal v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů před vlastními fanoušky Porto postupovým výsledkem 2:0 po penaltách a zamířil mezi nejlepší osmičku soutěže. Draci přijeli do Londýna s cílem ubránit těsný náskok z prvního zápasu, což jim už ve 41. minutě překazil Leandro Trossard po skvělé asistenci od Martina Ödegaarda. Hosté následně vydrželi neinkasovat až do pokutových kopů, které se ve vyřazovací fázi milionářské soutěže kopaly poprvé od finále v roce 2016. Úspěšnější v nich však nakonec byli Kanonýři, jimž zajistil postup dvěma chycenymi penaltami David Raya.

Londýnský celek se po ligové výhře nad Brentfordem nacházel ve skvělém rozpoložení, jelikož se po osmi ligových triumfech v řadě dostal do čela Premier League. Svou pozornost ovšem musel soustředit na odvetný duel s Portem. V Portugalsku totiž Gunners zaváhali a nakonec si domů odvezli jednogólové manko. I přesto však byli velkým favoritem, neboť před vlastními fanoušky v letošní sezoně padli jen dvakrát a hned v 10 případech zvítězili o více než jednu branku.

Draci i v odvetném utkání zvolili stejnou taktiku, která je dovedla k těsnému náskoku. Většinu času trávili před vlastním brankářem, takže se Kanonýrům nedařilo dostat se do vyložených šancí. Jedna z mála přišla ve 13. minutě, když Bukayo Saka podnikl sólový výlet do šestnáctky, kde i vypálil. Namířil však pouze do míst, kde Diogo Costa bez problémů zasáhl. Portugalci se spoléhali na rychlé protiútoky. Z jednoho mohl gólovou radost vytěžit Evanilson, jenže proti pumelici skvěle zareagoval Raya. Schylovalo se k remízové první půli, v závěru poločasu ale začaroval Ödegaard. Kapitán Arsenalu ukázal fantastické vedení míče a vysunul Trossarda, jenž z úhlu obstřelil Costu.

Nabuzení Kanonýři chtěli hned v úvodu druhého dějství přidat další zásah, který by otočil celkové skóre. Draci ovšem vzorně bránili a Londýňanům se nedařilo najít cestu k zakončení. Až v 58. minutě propadl centr ze strany k Declanu Riceovi, jehož volej na čáře vykopl Pepe. Po chvíli, kdy se hra zklidnila, zvýšil Kai Havertz tlak a donutil Costu k chybě. Míč se tak dostal k Ödegaarodvi, jenž jej lobem poslal mezi tři tyče. Sudí ovšem gól neuznal kvůli Němcově srážce s brankářem. V závěru na hřiště nastoupil Gabriel Jesus, což nabudilo celý tým. Po pár sekundách se Brazilec ocitl sám před Costou, z úhlu však gólmana nepřekonal.

Portugalský celek přežil nápor Kanonýrů a vydržel až do prodloužení. V něm si překvapivě vytvořili první šanci právě hosté, když se uvolnil Mehdi Taremi a vypálil. Jeho rána ale proletěla nad bránou. Největší příležitost na druhé strana začala opět u Ödegaarda, jenž uvolnil Eddieho Nketiaha, který ještě předal Sakovi. Anglický křídelník však nevypálil z první, a tak obránci dokázali střelu zblokovat. V penaltovém rozstřelu Raya lapil dva portugalské pokusy, zatímco Londýňané skórovali při každém kopu.

Gunners tak doma zvrátili nepovedený zápas v Portu až po penaltách a zajistili si postup do čtvrtfinále. Svého soupeře se dozví při losu, který je na programu 15. března v Nyonu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (943)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele