osmifinále - odvety
13.03.2024 21:00 CET
2 : 1
3:2 pen.
(1:1, 2:1)

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

Inter neudržel slibný náskok, po penaltách jde do čtvrtfinále Atlético

Atlético Madrid zvítězilo v domácí odvetě osmifinále Ligy mistrů nad Interem 3:1 po penaltách a postoupilo do dalšího kola play off. Jako první se ve 33. minutě prosadil Federico Dimarco, který s přehledem zakončil pohlednou kombinaci Italů. Krátce nato však Los Colchoneros se štěstím srovnali a prodloužení zařídil v závěru základní hrací doby Memphis Depay. Rozhodnutí se nakonec diváci dočkali až v rozstřelu z bílého puntíku, v němž byli k radosti většiny fanoušků na stadionu úspěšnější domácí. Diego Simeone tak stále neprohrál ani jedno domácí klání vyřazovací fáze milionářské soutěže.

Hráči Interu byli jedním z hlavních favoritů na zisk ušaté trofeje. Před odvetou v Madridu jednoznačně kralovali italské lize, kterou ovládali s náskokem 16 bodů, přičemž ze 38 zápasů v letošní sezoně padli jen dvakrát. Naopak Atlético si procházelo herní krizí, když z předchozích devíti klání hned sedmkrát nedosáhlo na vítězství a před vlastním publikem muselo stahovat jednogólové manko.

Z úvodního tlaku Atlétů vytěžil v páté minutě první nebezpečnou střelu Samuel Lino, jeho pokus ale skvěle vychytal Yann Sommer. O pár okamžiků později zahrozili z brejkové situace také hosté. Denzel Dumfries pronikl po pravé straně hřiště k brance, jenže přízemní rána připraveného Jana Oblaka nepřekvapila. Ve 33. minutě se však Nerazzurri přece jen prosadili. Krásnou kombinaci hráčů Interu ozdobil chytrou přihrávkou pod sebe Nicoló Barella, jenž našel úplně volného Dimarca, který nedal Oblakovi šanci. Radost Italů ovšem příliš dlouho nevydržela, jelikož jen o dvě minuty později vyrovnal Antoine Griezmann. Kvůli nešťastné teči Benjamina Pavarda doputoval míč až do pokutového území, kde se nacházel právě francouzský útočník. Ten se skvěle zorientoval a střelou k levé tyči rozjásal domácí publikum.

Pár minut po změně stran mohla přijít další euforie Los Colchoneros. Tentokrát však Griezmannovi střela na jeho slabší nohu nesedla, a Sommer si tak připsal velmi důležitý zákrok. Simeoneho svěřenci se poté delší dobu nedostávali do nebezpečných šancí. Na druhé straně měl naopak v 76. minutě obrovskou příležitost Marcus Thuram, který ovšem po přihrávce za obranu tvrdou pumelicí přestřelil Oblakovu branku. Na svého kolegu nechvalně navázal i Barella, jenž se po brejkové situaci řítil sám na slovinského brankáře, svůj projektil ale namířil jen do jeho rukavic. Nakonec jej to mohlo silně mrzet, jelikož v závěru vsítil kýžený gól střídající Depay. Nejprve sice Nizozemec nastřelil tyč, v 87. minutě už ale ranou k levé tyči překonal Sommera.

Utkání tak dospělo do prodloužení, za což mohli být hosté ještě rádi, neboť Rodrigo Riquelme v nastaveném čase z hranice penaltového puntíku trestuhodně přestřelil domácí branku. Největší příležitost měl v prodloužení Depay, nebezpečně letící míč však v 97. minutě reflexivním zákrokem zneškodnil Sommer. Rozhodnout tak musely až pokutové kopy, v nichž kraloval Oblak, který zneškodnil dvě penalty Nerazzurri a poslal svůj tým do čtvrtfinále.

Atlético Madrid tedy zastavilo rozjetou mašinu jménem Inter a před vlastními fanoušky si zajistilo postup. Svého soupeře se dozví již tento pátek, kdy je na programu los.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (418)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele