základní skupiny - skupina E, 1. kolo
19.09.2023 21:00 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)

Zkušený gólman spustil lavinu chyb Celticu. V jedné z branek Feyenoordu měl prsty i Lingr

Feyenoord v prvním kole skupiny E Ligy mistrů porazil na vlastním hřišti Celtic 2:0. Navzdory ofenzivnímu potenciálu obou týmů se zápas rozjížděl velmi pomalu, k čemuž napomáhal i neustávající déšť. Rozhodující moment nastal poměrně nečekaně v nastavení první půle, kdy z dalekého přímého kopu vypálil Calvin Stengs a čisté svědomí nemohl mít ani brankář Joe Hart, ani hráči v děravé zdi. Šance Skotů na bodový zisk pak zhatily dvě červené karty, které hosté obdrželi v rozmezí pouhých čtyř minut.

Ondřej Lingr nastoupil do svého premiérové utkání v hlavní fázi milionářské soutěže v 67. minutě a po jeho centru padl druhý gól.

Feyenoordu se o víkendu podařilo napodobit vlastní počin z roku 1958, jelikož potřetí v řadě nadělil soupeři pět či více branek. Kouč Arne Slot do dobře promazaného stroje z minulé sezony přidal v létě další nové akvizice, mezi nimiž vyčníval kreativní Chorvat Luka Ivanušec. To Celtic vsadil na rozšíření už tak početné asijské enklávy, z níž však byl nadále nejvíce vidět útočník Kjógo Furuhaši. Japonec se gólem či asistencí podílel na třech z posledních čtyř klubových branek a v Rotterdamu byl připraven v základní sestavě.

S nepříznivým počasím se zprvu lépe prali hosté, což zaskočilo oddané fanoušky na De Kuip, které v roce 2022 neskrývaně opěvoval i slávistický kouč Jindřich Trpišovský. Opařené příznivce postavila na nohy až situace ze 34. minuty, kdy Yankuba Minteh střílel z velké dálky, ale Hart si nedělal potíže a vytlačil míč nad břevno. Zkušený gólman ovšem v závěrečných vteřinách první půle ukázal, že se mu tu a tam nevyhýbají kiksy, když propustil do sítě přímý kop Stengse z poměrně velké vzdálenosti. Čisté svědomí neměl ani Furuhaši, jenž se při výskoku ve zdi nepochopitelně otočil.

Další ránu obdržel skotský celek v 63. minutě, kdy v pokutovém území fauloval Gustaf Lagerbielke, a jelikož byl již dříve napomínán žlutou kartou, zápas pro něj skončil. K nařízené penaltě se postavil Igor Paixao, Hart se ovšem vykoupil z předchozí chyby a Brazilcův pokus k levé tyči zneškodnil. Lagerbielke možná ještě ani nedošel do šatny a už ho do ní následoval další spoluhráč. Odin Thiago Holm totiž při své premiéře v milionářské soutěži zajel do Matse Wieffera a byl vyloučen. To navíc mohl po bleskově zahrané standardní situaci potrestat Lutsharel Geertruida, o radost ho ale obral videorozhodčí. Regulérní branky se Feyenoord dočkal v 76. minutě, kdy střídající Lingr centroval do vápna, tam se po šťastném odrazu ujal míče Alireza Jahanbakhsh a nekompromisně skóroval. V závěrečných vteřinách se prosadil i sám Lingr, v době přihrávky ovšem byl v ofsajdovém postavení.

Doma tradičně silný Feyenoord tak potvrdil svou reputaci i v Lize mistrů a na úvod soutěže zvítězil. V příštím kole se 4. října představí na hřišti Atlétika Madrid, Celtic tentýž den přivítá Lazio.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (4)

Přidat komentář
John Obi Mikel

4:2

Reagovat
Stannis Baratheon

Remíza jak vyšitá

Reagovat
RadekVonCZE

Lingr gól nebo áčko snad

Reagovat
ttopi

Ten ofsajd Lingra byl teda sakra těsnej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele