základní skupiny - skupina D, 6. kolo
12.12.2023 21:00 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Mads Bidstrup v souboji s Fredrikem Aursnesem (© AFP)

Benfica na poslední chvíli proklouzla do Evropské ligy. Salzburgu se stalo osudným nastavení

Benfica se v šestém kole základní skupiny D Ligy mistrů dočkala prvního tříbodového zisku, když na půdě Salzburgu zvítězila 3:1. Největší podíl na tom měl zamýšlený tahoun ofenzivy portugalského celku Ángel Di María, který se však z posledního soutěžního gólu či asistence radoval na konci října. Tentokrát ovšem už v úvodním dějství jednu branku vstřelil a další připravil, jenže po změně stran Červení býci dosáhli na klíčové snížení, které by znamenalo jejich setrvání na třetí příčce. V nastavení se ale dostal na hřiště Arthur Cabral a bleskově rozhodl, čímž udělal radost i Davidu Juráskovi, jenž strávil duel na lavičce náhradníků.

Salzburg hrál evropský fotbal po Vánocích v každé z posledních šesti sezon, a pokud chtěl tuto šňůru prodloužit, byla rovnice jednoduchá. Rakouský celek by od postupu alespoň do vyřazovací fáze Evropské ligy oddělila jen porážka o dva a více gólů. Ta se ale příliš neočekávala, jelikož Rakušani svého soupeře z Lisabonu už dokázali v prvním vzájemném měření sil porazit 2:0. Pro Benfiku tak byla třetí příčka v podstatě téměř nereálná, Červení býci totiž měli velmi dobrou obranu, která už tři střetnutí v řadě neinkasovala.

Die Roten Bullen se na domácím stadionu prezentovali vysoce aktivní hrou a účelným napadáním, se kterým měli hráči Benfiky velký problém. Nejblíže gólu byl ve 22. minutě Dorgeles Nene, který však svůj akrobatický pokus zamířil přímo do rukavic hostujícího brankáře. Změna skóre ovšem proběhla na straně druhé. Přímo z rohového kopu se prosadil sám exekutor a nestárnoucí odchovanec Benfiky Di María. Navzdory obrazu hry kapitulovala domácí obrana podruhé. Těsně před koncem úvodního poločasu vyslal Di María na zteč Rafu, který prokázal zkušenosti a chladnokrevně zakončil.

Tvrdý direkt v podobě druhého gólu významně nahlodal psychiku domácích Býků. Hráčům Benfiky jako by narostla křídla, avšak euforie Orlů netrvala dlouho. V 57. minutě napřáhl k dalekonosné střele Luka Sučič a posunul Salzburg zpět na třetí příčku skupiny D. V 76. minutě vystřelil mladičký Chorvat podruhé a znovu rozvlnil síť. Jeho oslavy však zastavil pomezní sudí signalizující ofsajd. Jenomže Orli z Lisabonu se přece jen vzepřeli osudu. O postup do jarní fáze Evropské ligy se postaral střídající Cabral.

Salzburg tak v domácím zápase selhal a dovolil Benfice probojovat se do vyřazovací fáze Evropské ligy. Portugalci se svého soupeře dozví v losu, který proběhne 18. prosince.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (4)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
Bastaron

2:2

Reagovat
fabec1222

To jsou degeši. Takhle vypadnout z pohárů...

Reagovat
Tomanatura

Neda se nic delat, v druhem polocase Benfica o dve urovne lepsi, ke konci obranci ani nedokazali poradne odkopnout mic. Bohuzel se neda mit neustale nejaky super tym, hlavne s takto defenzivnim trenerem, pri teto koncepci budou muset byt i slabe rocniky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele