základní skupiny - skupina D, 1. kolo
20.09.2023 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Rafa Silva (© AFP)

Benfica proti týmu „juniorů“ překvapivě selhala. Výhra Salzburgu nesla podpis exslávisty

O úvodní nezdar velkého favorita se v novém ročníku Ligy mistrů postarala Benfica, která prohrála v prvním kole skupiny D se Salzburgem 0:2. Rakouský celek, jehož základní sestava s věkovým průměrem 21 let a 183 dní byla nejmladší v historii soutěže, rozhodl o výhře už v 15. minutě, kdy se prosadil Roko Šimić z druhé penalty v utkání. Tu po mizerné malé domů Alexandera Baha způsobil rukou na brankové čáře zasahující a červenou kartou potrestaný António Silva. Jiný bývalý hráč sešívaných David Jurásek se po zranění ukázal pouze na lavičce náhradníků.

V papírově vyrovnané skupině přivítala Benfica na vlastním stadionu Salzburg. Z pohledu historie a jména klubu byli domácí favorité. Přispívala k tomu i jejich šňůra čtyř vítězství v řadě, při kterých nastříleli 11 branek. Hostující celek z Rakouska ovšem také oplýval velmi přesvědčivou formou, o čemž svědčil fakt, že od startu sezony neprohrál ani jeden soutěžní duel. Portugalci však pro něj byli o pár levelů výše než soupeři z domácí soutěže. Červené býky tak nečekal vůbec jednoduchý úkol.

Souboj rozjetých týmů odstartoval lépe Salzburg. Domácí gólman Anatolij Trubin totiž místo do míče boxoval jen do hlavy Strahinja Pavloviče a rozhodčí ukázal na penaltový puntík. K exekuci se postavil Karim Konaté, mladý útočník ale tíhu okamžiku neunesl a vysoko přestřelil.

O chvíli později chyboval u postranní čáry Bah a celou situaci byl nucen hasit za cenu červené karty Silva. Rakušané tak dostali další příležitost v podobě pokutového kopu, s jehož proměněním neměl Šimić žádný problém. K vyrovnání byl blízko Ángel Di María, který nejprve zahrozil z přímého kopu a následně šikovně kroutil do branky rohový kop, Alexandera Schlagera ale nenachytal.

Krátce po změně stran zasadili Červení býci oslabenému soupeři druhý úder. Domácí defenziva trestuhodně propadla, do volného prostoru si naběhl Šimić a celou akci ještě vyšperkoval pasem na Oscara Gloukha, který už měl úlohu jednoduchou.

I v 10 mužích uměli Portugalci stále zahrozit. V nebezpečných pozicích se často objevoval bývalý hráč Slavie Petar Musa. V jedné takové pálil z ostrého úhlu na Schlagera, ale ten podtrhl svůj skvělý výkon dalším famózním zákrokem.

Benfica tak doma zaváhala a překvapivě nezískala ani bod. Následující zápas ve skupinové fázi odehrají oba kluby 3. října. Portugalci změří síly s Interem, Salzburg svede bitvu s Realem Sociedad.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (3)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
ACSeRw!n

4:1

Reagovat
Firkraag

Panem Kšiltovkou odhozený Musa si teď hraje základ v LM po boku Di Márii.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele