Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 1, 4. kolo
15.10.2024 20:45 CET
3 : 3
(2:3)

Reportáž

Jakub Kiwior a Piotr Zieliński (© AFP)

Odpočatý Lewandowski pomohl Polákům vydolovat z divokého souboje s Chorvaty bod

Fotbalisté Polska remizovali ve čtvrtém kole Ligy národů A v divokém duelu s Chorvatskem 3:3. Ačkoliv hráči v bílém šli už po pěti minutách do vedení, hosté i díky gólu a asistenci Petara Sučiče otočili vývoj utkání a vedli v polovině úvodního dějství už o dvě branky. Remízu a zároveň větší šanci na konečnou druhou příčku domácím nakonec zajistil po přihrávce střídajícího kapitána Roberta Lewandovského Sebastian Szymaňski.

Přestože Lewandowski začal pouze na lavičce, Poláci udeřili bleskově, když je Piotr Zieliński poslal už ve čtvrté minutě do vedení. Kacper Urbański prostrčil míč na záložníka Interu Milán a ten ho z 12 metrů napálil do dolního rohu. To byl ovšem pouze začátek mimořádné pětačtyřicetiminutovky, kdy se Chorvatsko vzpamatovalo z pomalého rozjezdu díky neuvěřitelnému gólu Borny Sosy. Obránce se zmocnil balonu, postupoval vpřed a nechytatelným pokusem překonal bezmocného Marcina Bułku v polské brance.

Během deseti minut po vyrovnání hosté dokonce vedli, když nejprve Sučič po chytré kombinaci s Martinem Baturinou poslal svůj tým do vedení a poté Baturina proměnil gólovou šanci po chybě bránícího Pawła Dawidowicze. Zdálo se, že Chorvatsko má zápas pod kontrolou, poté však Nicola Zalewski v závěru poločasu přízemním pokusem snížil.

Jestliže první poločas patřil střelcům branek, druhý poločas byl spíše záležitostí brankářů, zejména Marcina Bułky. Gólman Nice zneškodnil pokusy Luky Modriče i Igora Matanoviće z dálky a poté předvedl neuvěřitelný zákrok po hlavičce Anteho Budimira z bezprostřední blízkosti. Tyto zákroky se ukázaly jako klíčové, protože o několik minut později Szymański z hranice pokutového území vstřelil vyrovnávací gól poté, co ho vybídl střídající Lewandowski.

Protějšek zářícího Bułky v chorvatské brance Dominik Livakovič měl o poznání horší večer, když v závěru utkání vyběhl proti kanonýrovi Barcelony, zasáhl jej kolenem a byl po zásluze vyloučen. Svěřenci Michala Probierza měli v závěrečných minutách více ze hry, ale nakonec se jim nepodařilo vstřelit kýženou vítěznou branku, která by je bodově srovnala s jejich soupeřem ve skupině A1.

Autor: Livesport.cz / Andrew Pickering

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat
Pharrell

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele