24. kolo
19.02.2023 13:00 CET
4 : 3
(2:1)

Reportáž

Lionel Messi (© AFP)

Lionel Messi zařídil výstavní trefou v poslední minutě vítězství PSG nad Lille

Parádní zápas přinesl celkem sedm branek. Obhájce titulu sice nebyl proti soupeři ze severu Francie tolik suverénní jako v předchozích dvou případech, kdy zvítězil v poměru 7:1 a 5:1, ale celkově osmnáctá výhra v aktuální sezoně zanechá skvadře Christopha Galtiera na čele tabulky minimálně pětibodový náskok. LOSC si naopak po sedmé porážce v tabulce o jednu příčku pohoršilo. Aktuálně drží šestou pozici.

Že by se mohlo jednat o atraktivní podívanou, naznačil Timothy Weah už po několika sekundách. Pravda, dráhu jeho střely pozměnil lehkou tečí Nuno Mendes a Gianluigi Donnarumma stačil nastavit "betony". Záhy to z voleje zkusil Messi a Lucas Chevalier vyrážel na roh. Ještě v závěru úvodní desetiminutovky Presnel Kimpembe nezvládnul situaci, čímž daroval šanci Jonathanu Davidovi, kterého italský brankář výborně vychytal.

Ovšem hned poté se těžiště hry přesunulo na opačný pól. Kylian Mbappé si pranic nedělal z přesily, jelikož nasadil housle Tiagovi Djalóvi, přičemž se prosmýknul i kolem Bafodého Diakitého a ve skuzu z hranice malého čtverce poprvé rozvlnil síť - 1:0.

V minutě sedmnácté stačil v závěru nadějné akce Vitinha před Chevalierem posunout na vedle sebe stojícího Neymara, který uklízel do prázdné - 2:0.

Po dvaceti minutách hry chtěl snížit David, ale dočkal se až jeho spoluhráč Diakité, jenž za šedesát sekund usměrnil centr Andrého Gomese hlavou do pravého dolního rohu pařížské svatyně - 2:1. V době, kdy první půle směřovala ke svému závěru, nejprve cílil do boční sítě Rémy Cabella a hned po něm pokus Jonathana Davida zablokoval Sergio Ramos.

Po změně stran se jako první opět osmělil autor hattricku z finále mistrovství světa v Kataru a muž v rukavicích musel být pozorný. Stalo se tak krátce poté, co musel hrací plochu zřejmě pro vážnější zranění opustit Neymar. V 56. minutě zatahal Marco Verratti ve vlastní šestnáctce za dres Tiaga Djaló a zkušený rozhodčí Willy Dejalod ukázal na penaltový puntík.

Jonathan David si počkal, až se Donnarumma pohne, aby mohl v poklidu střílet k pravé tyči - 2:2. Utkání dostalo zcela nový rozměr v minutě devětašedesáté, kdy André Gomes centroval na Jonathana Bambu, jemuž balon poskočil, ovšem pro šestadvacetiletého hráče se sedmičkou na dresu to nebylo důvodem, aby nemířil přesně na bližší (pravou) tyč - 2:3.

Lille tedy k velké radosti kouče Paula Fonseky otočilo skóre. Mbappé svou první šanci na srovnání ještě nevyužil, nicméně při té druhé už zakončil výbornou akci, při které mu servíroval míč Juan Bernat a na následnou střelu z první brankář opravdu nemohl dosáhnout - 3:3. Pro autora šlo už o patnáctý gól v této sezoně Ligue 1. Ovšem kdo by si myslel, že více toho klání v Parku princů nenabídne, ten by se šeredně spletl.

V páté nastavené minutě fauloval Benjamin André ve vzdálenosti dvaceti metrů od brány. K míči si stoupnul Lionel Messi a zvolil stranu, na které se pohyboval Chevalier. Tahle exekuce přímého kopu byla však natolik precizní, že se kulatý předmět od pravé tyče odrazil na místo určení - 4:3. Christophe Galtier tedy slaví další výhru proti svému bývalému klubu, který v ročníku 2020/2021 dovedl k zisku mistrovského titulu.

Autor: Tomáš Kordík / ligue1.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele