play off - finále
06.06.2021 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Lukas Nmecha (© AFP)

Německá jednadvacítka opanovala mistrovství Evropy, Portugalce porazil Nmecha

Německá jednadvacítka zvítězila na mistrovství Evropy ve své "váhové" kategorii a s Portugalci si poradila až nečekaně snadno. Jedním klíčem k úspěchu byla trefa ze začátku druhé půle, o kterou se postaral Lukas Nmecha. Druhým stavebním kamenem se stala bezchybná obrana, kterou Portugalci nedokázali otevřít.

Německá reprezentace vedená trenérem Stefanem Kuntzem slaví první titul mistrovství Evropy od roku 2017 a znovu potvrzuje, že dlouhodobě zvládá závěrečnou fázi tohoto turnaje skvěle. Do základní sestavy Němců se naskládali například Dahmen, Wirtz, Nmecha nebo kapitán Maier, zatímco Portugalci se spolehli na Vitinha, Dalota, Motu nebo Luise s Vieirou.

Úvod na stadionu Stožice v Lublani patřil Portugalcům. Po výpadu Florentina Luise se natahoval brankář Dahmen, zatímco v osmé minutě své reflexy musel uplatnit proti mnohem přesnějšímu zakončení Danyho Moty. Ten minul jeho tyč sotva o pár čísel. První větší šanci darovali Němcům Portugalci vlastně sami. Florentino Luis ztratil míč u vlastního vápna a Florian Wirtz, jeden z nejmladších hráčů v poli, po zasekávačce orazítkoval břevno!

Brankář Diogo Costa musel zasahovat také proti Lukasi Nmechovi, který si naběhl mezi beky a zkoušel z úhlu propálit vybíhajícího brankáře, jenž rukou míč vyrazil! K další ráně si připravil míč kapitán Arne Maier, jenže mladý středopolař patřící Herthě pálil jen do míst, kam brankář Costa stihl včas doletět.

První poločas se pomaličku sunul ke svému konci a ani jeden z týmů nedokázal skórovat. Byť Němci měli mnohem víc šancí a brankář Costa patřil mezi nejzaměstnanější hráče. Portugalci museli přidat a za tímto účelem poslali na hřiště mladíčka z AC Milán, Rafaela Leãa.

Jenže ať už plánovali jakkoli silnou ofenzivu, německý atak je pořádně zchladil. Po pouhých čtyřech minutách hry totiž Němci roztáhli hru do šířky a následně díky dvěma rychlým přihrávkám u vápna pronikl k míči Lukas Nmecha. Mladého útočníka, kmenového hráče Manchesteru City, nikdo nedokázal pohlídat, takže si převzal míč, obešel brankáře a pohodlně posunul míč do prázdné brány - 1:0.

Portugalci ale ani poté nebyli schopní výrazněji zaměstnat brankáře Finna Dahmena, na něhož za celý zápas nakonec vyslali jen jednu jedinou střelu přímo mezi tři tyče! Naopak, druhou branku mohl patnáct minut před koncem přidat Karim Adeyemi. Ten dohnal dlouhý nákop, obelstil chybujícího Dalota a vypálil. Costa ale jeho ránu vyrazil, což muselo Adeyemiho hodně mrzet. V tandemu mu totiž nabíhal spoluhráč, Nicklas Dorsch, který by jinak zakončoval do prázdné. Němcům to ale zas tak vadit nemuselo - klíčový rozdíl jedné branky ubránili až do vítězného konce.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (15)

Přidat komentář
Zajda

2:0

Reagovat
Hiko

1:2

Força Portugal!

Reagovat
Benfica

!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad je Němci porazí

Reagovat
oli9

Reagovat
oli9

1:0

Reagovat
Sztanda

Bude to dobrý fotbal?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mělo být reakce pod.

Reagovat
stas87

Pekne Nemecko.

Spiny prehrali, tak to ma byt. Nechceli na konci penaltu za nejaku simulaciu?

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Benfica

Pekne jedna generácia 3x finále Eura 2x zlato nikomu sa toto nikdy nepodarilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele