play off - finále
08.07.2023 18:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Mistry Evropy do 21 let jsou Angličané. Hrdinou se stal brankář Trafford

Angličané opanovali finálové utkání evropského šampionátu do 21 let nad Španělskem výsledkem 1:0 a připsali si první vítězství v tomto turnaji od roku 1984. O jedinou branku se postaral v závěru první půle Curtis Jones, který ve zdi tečoval pokus z přímého kopu vyslaný Colem Palmerem. Právě kmenový hráč Manchesteru City završil fenomenální sezonu, v níž zvedl nad hlavu už čtvrtou velkou trofej. Absolutorium však zaslouží i obrana Albionu v čele s brankářem Jamesem Traffordem, jenž za celé mistrovství nedovolil soupeřům skórovat, přičemž v poslední nastavené minutě zachránil svůj tým chycenou penaltou.

Ostrované se díky pohodlnému středečnímu vítězství nad Izraelem probojovali do svého prvního finále od roku 2009. Také tentokrát měla být klíčem k úspěchu pevná defenziva, za níž stál nepřekonaný brankář patřící Citizens Trafford. Jenže kdo jiný by měl obranu Angličanů přelstít než Španělé, kteří v semifinále pěti góly rozdrtili Ukrajinu a v jejichž dresu zářilo nejproduktivnější duo turnaje Abel Ruiz a Sergio Gómez.

Jako první však zahrozil útočník Newcastlu Anthony Gordon, jenž si navedl balon na pravačku a přízemní ranou pořádně prověřil Arnaua Tenase. Podobným způsobem se na druhé straně snažil prosadit Álex Baena, ale jeho pokus branku minul. Oba týmy hru následně několika tvrdšími zákroky rozkouskovaly, a diváci se tak dočkali dalších příležitostí až těsně před pauzou. Nejdříve se Levi Colwill pověsil po dobře zahrané standardní situaci do vzduchu a hlavičkou orazítkoval spojnici. V dlouhém nastavení se poté Palmer postavil k přímému kopu, s pomocí zad Jonese otevřel skóre a oslavou před střídačkou soupeře opět spustil vlnu emocí.

Možná až přemotivovaní Španělé zahájili druhé dějství tlakem, ze kterého dokázali vytěžit i gól. Radost po přesné hlavičce Ruize ovšem překazil hráčům v červeném praporek rozhodčího. Další špatnou zprávu museli málem vstřebat v 65. minutě, kdy se Jones snažil prosadit i vlastním přičiněním. Střelu záložníka Liverpoolu nicméně vyrazil jistý Tenas. Akce španělských talentů i nadále končily neslavně, od dalšího inkasovaného gólu navíc uchránil své spoluhráče fantastickým skokem Tenas proti ráně do prázdné brány z kopačky Noniho Maduekeho. Vysvobození pro La Roju mohlo přijít v úplném závěru, kdy hlavní rozhodčí odpískal přísnou penaltu po zákroku na Ruize. Sám faulovaný se navzdory tradičním fotbalovým poučkám postavil k její exekuci a později toho musel litovat, neboť jej vychytal Trafford, jenž si parádně poradil i s následnou dorážkou.

Mladíci Anglie tedy zvládli finálový souboj a po takřka čtyřech dekádách se dočkali trofeje. Zato Španělům se rozhodující utkání příliš nepovedlo, kvůli čemuž se musí nadále dělit o pozici historicky nejúspěšnější země s Itálií.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (83)

Přidat komentář
Greny

Baena je fakt curak

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
JFT97

ty komentatori maj snad vsazeno

Reagovat
Greny

Nevim zda mají vsazeno ale Španělé by měli být řadu že hrají v 11

Reagovat
JFT97

souhlas

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
jsemdement

Situace po gólu zajímavější, než samotný gól.. a celý poločas víceméně .

Reagovat
Greny

Všichni tři stredaci Španělska se žlutou ... To bude pro ně docela průser

Reagovat
81Tomas

Tak rozhodcimu se stejne nikdo vyhazovat nechce ocividne, takze je to jedno

Reagovat
patas92

Vážně se ten Sancet vyslovuje "sančet"?

Reagovat
JFT97

samozrejme ne

Reagovat
patas92

Reagovat
Greny

Ruiz proč k tomu leze když to neumí kopat

Reagovat
patas92

Bylo úplně jasné že to ten dřevák nedá

Reagovat
jsemdement

Kdysi trenér na tréninku říkal, že faulovaný hráč nemá následně zahrávat.., no, kdo ví.

Reagovat
Sigma Olomouc

Hlavně že když by to proměnil, tak by se o tom ani nemluvilo

Reagovat
jsemdement

Mluvilo, to by byl za hrdinu, fault na nej a penalta v posledni minute. Sam si ji vezme a promeni, finale ME u21.. .

Reagovat
romeo351

Po tom co tam skoro minutu ležel by byl za hrdinu leda tak ve Španělsku - což dost vypovídá o charakteru, ale budiž. U ostatních je za idiota bez výmluvy

Reagovat
Well

Vždyť se simuluje téměř všude, být to naopak věř, že si tam budou lehat taky. Mělo by se to začít víc trestat...

Reagovat
Xavi

Reagovat
romeo351

Simuluje se všude: ano. Ale Španělé tomu dali uplně kulturu (a to nepíšu ani zdánlivě kvůli včerejšku)

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Svatej

Neni moc vic uspokojujících momentů jako sledovat Ruizuv ksicht po tom, co tam 2 minuty ležel na trávníku kvuli vybreceni penalty, aby sam pak ten švindl prosral.

Miluju!

Reagovat
Well

To, že se tam válel, jak kdyby mu urvali nohu je jedna věc, druhá věc je, že když hraje jen nohu a žádný míč, tak to prostě penalta je. Už před zahravanim bylo jasný, že to nedá a to jak to kopl byla katastrofa. Nejvíc odporný hráč na turnaji byl ale Baena, strašný, co předváděl...

Reagovat
Greny

V Česku se tomu říká taková soft penalta a to by se pískat nemelo

Reagovat
Well

Tak já tomu rozumím, že se to někomu nelíbí, ale podle pravidel to faul je a intenzitu těžko změříš.

Reagovat
Remt

Dáte sem prosím ten incident?

Reagovat
Well

Zkus jestli půjde, on je to hodně nešťastný zákrok...

https://streamin.me/v/0375b99d

Reagovat
Remt

Díky

Reagovat
Mr.Mike

nevim no..ja bych to koukal prostě i na toho utociciho hrace pri tech zakrocich, to taky kolikrat rekne dost...tady ta reakce byla za me dost vypovidajici ze to faul nebyl

Reagovat
Well

Opět platí to, že to nemáš jak dostat do pravidel. Jeden útočící hráč je simulant a padá při sebemenším kontaktu, druhý se to snaží ustát. Tady bych se spíš díval na to, jakým způsobem jde noha na protihráče a to si myslím, že je hlavní důvod toho, proč to pískl.

Reagovat
Talker

"Když hraje jen nohu", tak jsem si představoval něco jiného, než že mu drncne zespodu do podrážky. Jestli se po tomhle válel na trávníku, tak je to absolutní výsměch a ten hráč by si zasloužil trest za simulaci.

Chápu, že podle pravidel je to pískatelný (asi?), ale jinak je to výsměch a pravidla by měla být změněná.

Dávat penaltu za drncnutí do nohy, kdy tam byl ten kontakt minimální, ten hráč to zpracoval stylem, že stejně neměl šanci se k tomu míči dostat, natož ohrozit bránu a pak se tam válí... Tohle je fakt vyloženě na žlutou pro toho simulanta, protože to tomu sportu akorát ubližuje.

A i kdyby se to písklo, tak bych byl pro změnu pravidel. Největší možný trest za drncnutí do nohy? Měli by místo ofsajdů řešit tohle (hráč bez šance na gol "faulovaný" ve vápně a penalta? Dát místo toho nepřímý/přímý volný kop) a to, že se takové kurvy válí po zemi.

Reagovat
romeo351

Reagovat
Well

Tohle je typický zákrok, který by bez VARu velmi pravděpodobně prošel. Ono jde evidentně vidět, že chtěl hrát míč, ale díky tomu, že ho netrefil se ta noha dostala do takové nepřirozené polohy, kterou rozhodčí pískne. Obecně tyto zákroky, kdy si to hráč pokopne, evidentně míč už nestihne a jde si pro penaltu také rád nemám, ale podle pravidel to penalta je a moc si nedovedu představit, jak to zavést nově do pravidel. Spoléhat napriklad na cit rozhodčí také není správná cesta.

To, že se tam hodinu po drobném zásahu ve vzduchu válí je věc druhá...

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Miguel19

Pěkně kopáči z Anglie

Ruiz je šašek...

Reagovat
Selänne

Suchopárek

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
oli9

Rozhodčí celý zápas slušně řezal Španěly.. Naštěstí to Anglie zvládla

Reagovat
oli9

Sem pica řezal samozřejmě Angličany.. Těm španělským kundam dost odpustil a naopak pripisknul

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé bohužel doplatili na to, že nemají tak schopného manažera jako je pan Křetínský, který by v poločase zašel domluvit rozhodčím, aby v 2. poločase pískali rovinu a Španělé by v pohodě otočili na 3:1, ale proti větru to holt nešlo.

Reagovat
John Obi Mikel

„Ačkoli je Španělsko aktuálním šampionem Ligy národů, ačkoli v posledních dvou desetiletích náš fotbal na kontinentu dominuje, rozhodčí svými rozhodnutími a způsoby projevují daleko větší respekt k Angličanům

Reagovat
Pablos

Snad Suchopárek aspoň ještě dodatečně vytáhne, že jsem odehráli dobrej poločas proti mistrům Šilhavka by to vytáhl ještě 4 roky po

Reagovat
Messiáš

Škoda, Španělsko si zasloužilo lepší výsledek. Nicméně ta penalta byla dost pofidérní, tak je asi jen spravedlivé, jak to s ní dopadlo.

Tenas naprosto úžasný, doufám, že s ním prodloužíme smlouvu a dáme jej někam hostovat. Hnít na lavičce za Ter Stegenem je s jeho talentem hrozná škoda.

Rodrigo Riquelme bude velká posila Atletica, ukázal se i Aimar Oroz, Gabri Veiga a Baena. Ruiz dnes zahodil co mohl a nechápu, proč se na tu penaltu tak hnal

Reagovat
fenixLFC

curtis rozhodol finale

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Zark

Tak to gratulka

Reagovat
smazaný uživatel

Největší dřeváci získali titul, to není pro turnaj zrovna dobrá vizitka.

Reagovat
DavorSuker

11:0 na turnaji a nejvetsi drevaci.. aha

Reagovat
smazaný uživatel

Ta nula je jen díky tomu, že byl v bráně Young Trafford, jinak by se pakovali po skupině.

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
xjert02

Skore jak svina, ale herne drevaci. Pekna vizitka nastupujici "superligy". Jestli jen toto neni dalsi dilek do skladacky te plnohodnotne SuperLigy. A klidne i bez Anglicanu. Konkurence prospiva vsemu. A hlavne spotrebitelum ;)

Reagovat
DavorSuker

Jojo ono herne byt drevak a mit 11:0 to mi nejak nevychazi

Reagovat
Kucka

Reagovat
romeo351

Reagovat
Well

Nejhezčí fotbal předváděla pro mě Francie, ale na krásu se nehraje...

Reagovat
Seydou Doumbia

ano francie největší mistři...trofej stejně nechtěli, prodloužili si dovolenou alespon

Reagovat
Front hell

Reagovat
Top5scout

Vidieť tie španielske simulantské špiny po zápase sklamaných bolo vynikajúce.

Reagovat
romeo351

Trafford nová jednička United. Kovář dvojka

Reagovat
romeo351

Ajo, on je u Citizens

Reagovat
Coutinho10

těsně vedle

Reagovat
romeo351

Každopádně Angláni suverénně Klobouk dolů

Reagovat
Kinky7

Už ne. Čerstvě v Burnley

Reagovat
El Cid z City

Všechno to směřuje k jedinému, Anglie brzy usedne na trůn určený pro mistry světa.

Reagovat
Dan Gubić

Hráčov na to majú. Bohužiaľ rozlet týchto obrovských talentov brzdí konzervatívny tréner Sausgejt čo v 21. storočí naďalej stavia do základu tragického Maguiera ktorý nehráva ani v šerednom Man United.

Reagovat
El Cid z City

Hráče na to má vícero týmů, Angláni jsou kvalitou tak 3-4. GS si svoje odvedl, postavil novou repre z hodně mladých hráčů v době, kdy ještě nehráli prim ve svých klubech. Teď by to chtělo změnu, nejlíp Pepa. Maguier si svoje vždycky odvedl, na turnaji nikdy nevyhořel. Ale jo stopeři jsou prostě slabší oproti Francii,Brazílii a Portugalsku. Ale když mohli Argentinci zvítězit s Otamendim . A pak zkusit Ramsdale místo Pickforda.

Reagovat
Talker

Určitě mu patří potlesk za to, že tam nedržel ty zkušené za každou cenu, ale naopak to omladil. Jsou trenéři, kterým by to trvalo prostě výrazně déle.

Na druhou stranu by se tam většina těch core hráčů dostala tak jako tak, jen o něco později protože ty kluby si je už dostaly do Ačka a ta generace předtím, které je teď kolem třicítky, byla fakt mizerná a jen málo hráčů mělo kvalitu na TOP kluby.

Tam se úplně změnila výchova, trenink a přístup k těm mladíkům a akademiím celkově kolem 2010 a začalo to produkovat mnohem lepší fotbalisty, takže byla otázka času, kdy se to zlepší.

Reagovat
El Cid z City

Do puntíku . Málokdo by dal šanci Bellinghamovi už na Euru, u spousty trenérů by byl na lávce i na MS. Phillips měl za sebou jednu sezonu v PL a hned základ na Euru, tvořil dvojku s kuřetem Ricem, do toho by moc trenérů nešlo.

Reagovat
CHONG

Reagovat
Xavi

nikdy.

Reagovat
JeséRodriguez

Uvidíme, jestli to prolomi. Maj dobrého trenéra a pár zajímavých hráčů. Ale podle vítězství malého Eura bych to teda zrovna neposuzoval, však tam stejně nehrají ani ti nejlepší hráči z té vekove kategorie. Tím nechci shazovat jejich úspěch, ale většinou výhra tohohle turnaje nic neznamená.

Reagovat
El Cid z City

To souhlas, ale posun u Anglánů je značný, v posledních 15 letech by je Španělé rozjebali jak nic, Angláni se posunuli ve všem, konstruktivní rozehrávka už stoperů, komplexní golman, fyzicky byli Španělé jak děti, ani technicky moc nezaostávali, španělé je vyloženě předčili jen v polehávání a simulování. Na MS 2026 tam z obou týmů nebude asi nikdo, to souhlas.

Reagovat
JeséRodriguez

Já to teda moc nesledoval. Ale de facto to celkově sedí i na současný Albion. Plus jim teda podle mě hraje do karet, že se fotbal vyvíjí tímhle fyzictejsim směrem. Jsem zvědavej, jestli třeba na následujících třech turnajích něco vyhrají.

Reagovat
Well

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

super závěr Anglie další velkej úspěch v mládežnickým fotbale za poslední roky

Reagovat
John Obi Mikel

Its coming home

Reagovat
Front hell

Reagovat
vceradnesazitra

Dobře golman, Old Trafford musí být pyšný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele