Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 3. kolo
17.06.2023 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Logo evropské kvalifikace (© AFP)

Moldavané dalšího favorita nepřekvapili. Albánie překonala srdnatě hrajícího soupeře po pauze

Albánie zareagovala na úvodní porážku s Polskem očekávanou výhrou nad Moldavskem, které ve svém druhém utkání kvalifikační skupiny E o postup na Euro porazila 2:0. Dlouho se však zdálo, že si na pevné defenzivě hostů Orli vylámou zuby stejně jako před několika měsíci česká reprezentace. Převahu balkánského celku ale po změně stran využil Jasir Asani a uštědřil hostům první porážku v bojích o evropský šampionát v Německu.

Od Moldavska se toho v kvalifikaci příliš nečekalo, svůj moment slávy však prožilo hned druhý hrací den, kdy remizovalo s Českem. Albánie zatím zaujímala poslední příčku, nastoupila ovšem k jedinému duelu, v němž těsně padla v Polsku. Na premiérové body měla dosáhnout v repríze střetnutí z bojů o předešlé Euro, v nichž Moldavce porazila v obou zápasech bez inkasované branky. Utkání v Tiraně dostal na starosti sudí Dennis Higler, jenž odpískal teprve své páté mezinárodní klání.

Aktivněji vstoupili do zápasu domácí, kteří už po pěti minutách ohrozili soupeřovu branku. Po rohovém kopu však Ardian Ismajli hlavičkoval z dobré pozice pouze do náruče připraveného Doriana Raileana. Převaha Albánců neustávala, ale ani další standardní situace přesnou střelou neskončily. Nejvíce to stadionem v Tiraně zahučelo ve 21. minutě, kdy Sokol Cikalleshi rozezvučel ranou zpoza vápna břevno. Moldavané se k zakončení mezi tři tyče v první půli nepropracovali a byli při odchodu do šaten za smírný výsledek rádi.

Skóre se neměnilo ani v 50. minutě, kdy v malém vápně naběhnutý Asani nedosáhl na prudký pas. Forvard hrající nejvyšší jihokorejskou soutěž se ovšem záhy dočkal úspěšného zásahu, když si navedl míč z pravé strany na hranici pokutového území, odkud se nechytatelně trefil do horního rohu. Nová situace nutila Moldavany k odvážnějším návštěvám útočné poloviny, jenže na ní nic kloudného nevymysleli. Naopak domácí udeřili podruhé. Skvělého napadání rozehrávky využil k přesnému zakončení na vzdálenější tyč Nedim Bajrami.

Albánie tak dostála předzápasovým prognózám a získala premiérové tři body. V příštím kole se 20. června představí na Faerských ostrovech, Moldavsko tentýž den přivítá Polsko.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele