Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 9. kolo
17.11.2023 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Harry Kane (© AFP)

Anglie předvedla ve Wembley profesorský výkon, rozdílovou branku si připsal obránce Malty

Deváté kolo kvalifikace na mistrovství Evropy přineslo poslední duel Malty, která padla s reprezentanty Anglie na jejich půdě 0:2. Three Lions nasadili do utkání proti beznadějně poslednímu celku skupiny C velmi silnou sestavu, která ale příliš neoslnila. Albionu ovšem již v osmé minutě pomohl vlastní gól Enrica Pepeho, na kterého po změně stran navázal i tradiční kanonýr Harry Kane. Svěřenci Garetha Southgatea tak zůstali nadále neporaženi, přičemž jejich jediná ztráta bodů nastala ve venkovním duelu s Ukrajinou.

Anglie nedopustila žádné pochyby a výhrou nad Itálií si s předstihem zajistila postup na čtvrté mistrovství Evropy v řadě. Squadru azzurru skolil dvěma brankami Kane a rekordman v počtu gólů v barvách Albionu nechyběl v nominaci ani tentokrát. Zároveň však mnohdy kritizovaný Southgate využil příležitosti a na závěr kvalifikace přibral do týmu i dva členy týmu do 21 let. Dodatečně totiž obdrželi pozvánku na sraz Cole Palmer a Rico Lewis.

Domácí Albion hned po pár desítkách vteřin zaskočil Teddy Teuma nebezpečnou střelou, která mířila jen kousek vedle levé tyče brány Jordana Pickforda. Naopak Three Lions využili hned úvodní příležitosti, když po akci Phila Fodena si míč do vlastní sítě nešťastně srazil Pepe. Angličané se o chvíli poté dožadovali penalty, hlavní rozhodčí ale naopak ukázal žlutou kartu za ostudnou simulaci kapitánu Kaneovi. Fotbalisté Malty předváděli sympatický výkon a Anglii nepouštěli do žádných větších šancí, k vidění tak byly ve zbytku úvodního dějství především nedovolené zákroky než povedené fotbalové akce.

Průběh hry po návratu na travnatý pažit vůbec nepřipomínal souboj národních výběrů, které v žebříčku FIFA dělí 167 pozic, hráči Malty se i po pauze předváděli v dobrém světle a drželi favorita na uzdě. Albionu chyběla potřebná přesnost v zakončení, první přímou střelu druhé půle vyprodukoval až Jude Bellingham. Skákavá rána přímo na brankáře ovšem neměla mnoho nadějí na úspěch. Hráči Anglie nakonec zlomili odpor houževnatých Malťanů znovu až v závěru, po krásné kombinaci předložil Bukayo Saka míč osamocenému Kaneovi, který prokázal, že má čich na góly. O dvě minuty později se ještě radoval Declan Rice, branka mu však byla po zásahu videorozhodčího neuznána.

Jedna z nejkvalitnějších fotbalových reprezentací světa tak proti trpaslíkovi nezaváhala a zvítězila. V příštím kole pocestuje 20. listopadu do Severní Makedonie, pro Maltu již kvalifikace skončila.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Ranoth

Malta o jednu strelu viac nez Anglicko po prvom polocase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele