Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina B - semifinále
21.03.2024 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Artem Dovbyk (© AFP)

Hvězda Girony vytrhla Bosně z rukou naděje na první účast mezi evropskou smetánkou

Hráči Bosny a Hercegoviny ztratili nadějně rozehrané semifinálové utkání baráže o postup na Euro a po domácí porážce 1:2 s Ukrajinou přišli o možnost se vůbec poprvé ve své samostatné historii představit na závěrečném turnaji starého kontinentu. Balkánský výběr sice díky obráncem sražené střele Amara Dediče dlouho vedl, v samém závěru však otočily kormidlem zápasu branky Romana Jaremčuka a Arťoma Dovbyka, jenž zužitkoval vynikající formu ze španělské nejvyšší soutěže také v národním týmu.

Ukrajina měla finálový šampionát na dosah už v kvalifikaci, v rozhodujícím souboji v Itálii ale gól nepadl, což vyslalo do Německa domácí. Místenku na čtvrtém Euru v řadě si tak toužili žlutomodří vybojovat v nevyzpytatelném play off, v němž první překážku představovala Bosna a Hercegovina. Ta si druhou šanci vysloužila výbornými výkony v Lize národů, kde v konečné tabulce předčila Finsko či Rumunsko.

I přesto, že Ukrajinci drželi od prvních minut míč na svých kopačkách, byli domácí fotbalisté více než vyrovnaným soupeřem. Diváci tak sledovali především boj o střed hřiště, přičemž ani jedna strana dlouho nemohla najít cestu ke střele na bránu. V tomto duchu se nesl celý první poločas a jedinou velkou šanci spálil ve 38. minutě Edin Džeko, jenž z levé strany pokutového území tvrdou pumelicí přestřelil hostující branku, kterou od startu utkání strážil ve skvělé formě chytající brankář Realu Madrid Andrij Lunin.

Nakonec to byli po změně stran přece jen Bosňané, kteří se prosadili jako první. Křižná přízemní střela Dediče s pomocí teče Mykoly Matvijenka doplula k levé tyči, čímž rozjásala domácí publikum. Ukrajinci byli po celou druhou půli jednoznačně aktivnějším týmem, do větších příležitostí je ovšem obrana Bosny nepouštěla. V 85. minutě se však žlutí kýženého gólu dočkali. Po krásném centru se na pravé straně hřiště ocitl nikým nehlídaný Juchym Konoplja, jenž nahrával pod sebe na hranici penaltového puntíku, z něhož nekompromisně zakončil Jaremčuk. V hrobové ticho proměnil stadion v Zenici jen o tři minuty později Dovbyk, který po centru od Jaremčuka umístil hlavou míč za záda bezmocného Ibrahima Šehiče.

Ukrajinští hráči tak po skvělém obratu hodili zklamání ze závěrečného kvalifikačního klání za hlavu a v úvodním zápase play off uspěli. Rozhodující duel, v němž vyzvou Island, je čeká 26. března.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele