Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 7. kolo
14.10.2023 18:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Pijus Širvys (© AFP)

Litva po téměř třech letech uspěla venku, v Bulharsku těžila z bleskově využité početní výhody

Litva porazila v sedmém kole kvalifikační skupiny G o postup na mistrovství Evropy domácí Bulharsko 2:0. Jako důležité se ukázalo být vyloučení Adriana Kraeva ze 42. minuty, které ještě do přestávky potrestal Pijus Širvys, který navíc po změně stran přidal další zásah. Tým z Pobaltí tak ve venkovním utkání získal všechny body poprvé od listopadu 2020, od té doby prohrál všech devět soutěžních zápasů hraných na hřištích soupeřů.

Fotbalisté obou reprezentací nepoznali chuť vítězství již pořádnou řádku týdnů. Domácí Bulharsko vstupovalo do utkání se sérií sedmi zápasů bez výhry za sebou a v tabulce skupiny G se nacházelo se dvěma body na předposlední příčce. Ještě hůře na tom byla Litva, která za poslední dva roky dokázala porazit pouze San Marino, a to zkraje roku 2022. Oba soupeři už se spolu v rámci skupinové fáze utkali a jejich vzájemné měření sil vyústilo v remízu 1:1.

Od úvodu byl k vidění vyrovnaný průběh, ve kterém se oba týmy dostaly do několika zajímavých situací. Vykintas Slivka ale zakončil na úrovni penalty nedůrazně a přímo do domácího gólmana, na druhé straně nepřesně hlavičkoval Kiril Despodov. Ve 29. minutě vyslal Gvidas Gineitis dělovku vedle levé tyče, několik chvil poté se objevil v obrovské šanci Spas Delev, hostující brankář ale jeho střelu zlikvidoval.

Emilijus Zubas si pořádně oddechnul poté, co Preslav Borukov ve 36. minutě hlavou o kousek minul pravou tyč jeho branky. Na úplném konci prvního poločasu využili fotbalisté Litvy vyloučení Kraeva ze 42. minuty, když se dostal k odraženému balonu po rohovém kopu Širvys a nekompromisně zakončil.

Po 10 odehraných minutách druhé půle se radoval Širvys ze svého druhého gólu v zápase, po skvělém centru Justase Lasickase se trefil hlavou, a překonal tak bezmocného Ivana Dyulgerova.

Bulharští reprezentanti se i přes početní nevýhodu snažili s výsledkem utkání něco udělat, bohužel pro ně ale nebyli schopni výrazněji ohrozit litevskou branku. Naopak svěřenci Edgarase Jankauskase se už nikam nehnali a v poklidu utkání dohrávali, vadit jim nemusel ani neuznaný gól ze 74. minuty kvůli ofsajdu.

Nelichotivou sérii bez vítězství tak nakonec prolomila Litva. Do akce se oba týmy vrátí 17. října. Litevci se střetnou s Maďarskem, Bulhaři vyzvou v přátelském klání Albánii.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele