Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 7. kolo
14.10.2023 20:45 CET
3 : 1
(2:0)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Bundesligový uragán Wind se do Kodaně vrátil stylově, pozadu nezůstal ani dvougólový Skov

Dánsko odpovědělo na vítězství Slovinska tím nejlepším možným způsobem, když v zápase sedmého kola kvalifikace na mistrovství Evropy porazilo ve skupině H Kazachstán 3:1. Cestu za triumfem domácí reprezentace odstartoval ve 36. minutě z vůbec první střely na bránu Jonas Wind. Na v dobré formě hrajícího autora sedmi bundesligových branek pak dvěma góly navázal jeho bývalý spoluhráč z Kodaně Robert Skov. Dánové tak odčinili první vzájemný duel, v němž na půdě Kazachů senzačně padli, a pojistili si druhou příčku v tabulce.

Zatímco předchozí kvalifikací na katarský mundial Dánsko doslova prolétlo, v bojích o mistrovství Evropy podobně suverénně nevypadalo. Do zápasu sice vstupovalo ze druhé postupové příčky, skupina H ale byla zcela otevřená do závěrečných kol. Jeho konkurentem byl překvapivě také Kazachstán, na jehož půdě Seveřané předvedli v březnu jedno z nejhorších vystoupení za posledních několik let. Ještě v 72. minutě tam vedli o dva góly, nakonec však nezískali ani bod.

Duel, jehož důležitost byla z hlediska pohárové matematiky maximální, zprvu bohužel nabízel nepříliš atraktivní fotbal s minimem šancí. Mírnou herní převahu měli červenobílí, ani jejich výkon si však potlesk tribun nevysloužil. Kodaňský Parken Stadium čekal na přesnou střelu až do 36. minuty, ta ovšem fanoušky zvedla ze sedadel, jelikož se po volném přímém kopu dostal k odraženému míči Wind a improvizovaným zakončením v pádu poslal Dány do vedení. Bilanci střely na gól se Dánům podařilo držet i nadále, v nastaveném čase první půle zvýšil Skov z brejku na 2:0.

Bez úspěšného zákroku zůstal Igor Shatskiy i po třetí výbušné ráně z kopaček dánského dynamitu, Skov krátce po změně stran suverénně proměnil průnikový pas Christiana Eriksena. Kazaši dokázali zápas zdramatizovat díky dělovce Yana Vorogovského do středu branky a některým fanouškům domácích jistě přišlo na mysl březnové zklamání. Obavy to však byly liché, jelikož si již Jestřábi žádnou zajímavější šanci nevypracovali.

Dánsku se tak odplata za porážku z Astany povedla. V příštím kole se 17. října představí v San Marinu, Kazachstán bude hrát tentýž den ve Finsku.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele