Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 6. kolo
10.09.2023 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Oficiální míče kvalifikace (© AFP)

Faerský otloukánek schytal doma další ránu. Moldavsko zamíchalo kartami v „české“ skupině

Hráči Moldavska zvítězili v šestém kole kvalifikační skupiny E o postup na Euro na Faerských ostrovech 1:0. Rozhodující moment přišel krátce po změně stran, kdy se trefil obránce Vadim Rata po přihrávce útočníka se zkušenostmi ze slovenské nejvyšší soutěže Iona Nicolaescua. Celek z východu Evropy tak navázal na remízu s Českem či senzační výhru nad Polskem, ve vyrovnané tabulce se na několik hodin posunul na druhou příčku a bodově dorovnal právě svěřence Jaroslava Šilhavého.

Mnozí fotbaloví experti očekávali, že výkony Moldavska budou mít po velkém červnovém obratu s Polskem spíše sestupnou tendenci. Jenže Východoevropané zahájili další kvalifikační pauzu výtečným výkonem, když v přátelském zápase obrali venku silné Rakousko. Cestování pro ně pokračovalo dále na sever do malebného Tórshavnu, kde na umělé trávě narazili na nevyzpytatelné Faeřany. Ti si do té doby připsali jediný bod, vybojovali jej však právě s Moldavskem.

Domácí tým zaskočil Východoevropany svým nástupem a v úvodních minutách je téměř uzamkl na vlastní polovině. Blízko prvnímu gólu tak byl už ve třetí minutě Klaemint Olsen, který napřáhl daleko za hranicí vápna, jeho dělovka však zamířila pouze do břevna. I když ve většině ofenzivních statistik dominovali Faeřané, další šanci si vytvořili Moldavané. Ve 26. minutě pálil uvnitř vápna Victor Stina, jeho ránu ale zblokoval obránce na roh. Další vzrušení pro fanoušky hostů přišlo v závěrečných minutách prvního dějství, kdy po chybě v rozehrávce domácích střílel na ose hřiště Nicolaescu, avšak mířil mimo.

Krátce po změně stran už ale bylo vše jinak. V 53. minutě se na levém křídle prodral do vápna Nicolaescu a naservíroval míč před prázdnou bránu Ratovi. Ten si s jednoduchou pozicí bez problémů poradil a poslal Východoevropany do vedení. Rozjetí Moldavané byli záhy velmi blízko druhé brance, když po rohu hlavičkoval Virgiliu Postolachi. Jeho pokus ale na poslední chvíli vyrazil na brankové čáře gólman Mattias Lamhauge. Situaci musel následně posvětit i VAR, který potvrdil, že míč celým objemem nepřešel brankovou čáru. I přesto si hosté ve zbytku utkání výsledek bez větších problémů pohlídali.

Faerské ostrovy podruhé Moldavsko neobraly a zůstaly přikované na poslední příčce. Seveřané se příště představí 12. října znovu doma proti Polsku. Východoevropané budou muset nadále podnikat daleké cesty, když zavítají k přípravě do Švédska a hned tři dny poté v rámci kvalifikace do Polska.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele