Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 1. kolo
24.03.2023 20:45 CET
4 : 0
(3:0)

Reportáž

Oslavující Kylian Mbappé (© AFP)

Francie zostudila oslabené Nizozemsko, kapitánská páska Mbappému nepřekážela

Nespecifikovaná nemoc plus několik dalších zdravotních problémů setnuly Nizozemsko před úvodním prestižním mačem kvalifikace o postup na EURO 2024 na půdě Francie. A v notně okleštěné sestavě schytalo tvrdý debakl. Domácí spráskali svého protivníka už během zhruba první dvacetiminutovky, tápající hosté navíc podtrhli svůj zmar také neproměněnou penaltou.

Pro Nizozemsko nezačalo utkání opravdu vůbec dobře. Už ve 2. minutě mu soupeř jasně naznačil, že hodlá využít jeho citelných oslabení, a zaznamenal první branku. Griezmann ve středu pole čistým skluzem sebral míč Taylorovi, následně ho Kolo Muani po krátkém průniku dopředu poslal doleva k Mbappému, ten si počkal, až mu ze druhé vlny seběhne Griezmann, a po následné přihrávce pak zacílil muž s růžovými vlasy parádně na bližší tyčku.

V 8. minutě Les Bleus zaúřadovali gólově podruhé, dopomohli si tentokráte standardní situací. Griezmann poslal centr poslal na hranici brankového území, a ačkoli na balón nedosáhl o kousek Rabiot, ve finále ho nezkrotil ani brankář Cillessen, po jeho počínání se tedy jen odrazil k volnému Upamecanovi, jenž ho, trochu nevědomky, dotlačil za brankovou čáru.

Francie každopádně ani po dvou zapsaných přesných zásazích nepolevovala. A ve 21. minutě vlastně s velkým předstihem rozhodla o svém vítězství. Ne že by Tchouaméniho dlouhá kolmice byla nějak nečitelná, jenže defenziva Oranje zkrátka působila dost laxně. Hráči si vlastně dávali přednost, kdo že merunu odvrátí, až ji nedostal do bezpečí nikdo.

A navíc všechny hodně zmátl i Kolo Muani, který chytře přihrávku nepřebíral a pustil míč do světa za sebe. Tahle souhra všech okolností samozřejmě byla jen vodou na mlýn pro číhajícího Mbappého, nového kapitána francouzského nároďáku, jenž poté z blízkosti pohotově překonal bezmocného Cillessena.

V podstatě až ve 32. minutě hosté zahrozili vůbec poprvé tak nějak výrazněji. Simons unikl na levé straně až do pokutového území, ve skluzu prostrčil balón blíže do středu, kde vyhledal Depaye, avšak ten z ne úplně lehkého postavení, navíc pod tlakem bránícího Upamecana, nezacílil přesně.

Čím více se posléze blížil konec tohoto střetnutí, tím více Francouzi aktivitu směrem dopředu upozaďovali. Neměli jediný důvod hnát se dopředu, stačilo jim bohatě hlídat luxusní náskok. A ten se jim mimochodem ještě v 88. minutě podařilo navýšit.

Mbappé přitom znovu ukázal, jak situaci na hřišti umí bleskově analyzovat, zbavil se Malaciy, pár vteřin nato ho nezastavil ani Timber, saněmi doklouzal do prázdna vracející se Blind. Nizozemcům nepomohlo nic, útočník PSG jednoduše počkal na vhodný moment a pak tvrdě vypálil ukázkově do spodního rohu brány.

Hosté mohli v samém závěru zapsat aspoň čestný úspěch v podobě jedné snižující trefy. Po hlavičce Weghorsta zahrál nešikovně ve vlastní šestnáctce rukou Upamecano, sudí Mariani nařídil pokutový kop, jenže exekutor Depay selhal. Gólman Maignan ho vychytal, přičemž úspěšně zasáhnul také proti sokově dorážce.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pharrell

2:1 3:1 FRA win win

Reagovat
Pharrell

Zatím jen dobře ničí a drtí ta Francie. Chudáci borci z Holandska

Reagovat
Hlahart

co to měli Nizozemci za sestavu proboha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele