Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 6. kolo
10.09.2023 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Wout Weghorst (© AFP)

Nizozemci se brzkou penaltou rozhodit nenechali, důležitý obrat v Dublinu završil Weghorst

Nizozemsko se v šestém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti domácímu Irsku zapotilo, nakonec si však po obratu odvezlo vítězství 2:1 a s ním také udržení druhé postupové příčky v tabulce. Defenzivu Oranjes provázely zejména v první půli nezvyklé zmatky, přičemž po jednom z nich se hned zkraje zápasu kopala penalta, kterou proměnil Adam Idah. Rovněž z bílého bodu ale brzy vrátil favorita do hry Cody Gakpo a krátce po změně stran zařídil výhru hostů střídající Wout Weghorst.

Trenér Stephen Kenny připustil, že Irsko muselo ve snaze kvalifikovat se na mistrovství Evropy, což by byl jeho první velký turnaj od roku 2016, bezpodmínečně zvítězit. To ovšem nevypadalo jako jednoduchý úkol, jelikož se mu postavilo do cesty Nizozemsko. Oranjes byli ve velmi dobrém rozpoložení po tom, co v minulém klání smetli Řecko rozdílem třídy. The Boys in Green naopak nezvládli bitvu s Francií a i tentokrát se ocitli v roli outsidera.

To jim však nebránilo v aktivním nástupu do zápasu, který navíc brzy přinesl úvodní gól. Vše začalo zbytečně odvážnou rozehrávkou gólmana Marka Flekkena, po níž hosté jen se štěstím srazili míč na roh. Z něj ovšem přilétl nebezpečný centr, po kterém Virgil van Dijk zahrál rukou a kopala se penalta. Tu s přehledem proměnil Idah. Krátce nato ale dostali možnost skórovat z bílého bodu i Oranjes a ani oni jí nepohrdli. Faulující brankář Gavin Bazunu byl sice jen pár centimetrů od úspěšného zákroku, na projektil Gakpa k pravé tyči však nakonec nedosáhl. Nezvyklé minely zkušených obránců favorita pak nabízely náznaky irských šancí, do největších příležitostí se ovšem dostal hostující Donyell Malen. Obě jeho střely z pravé strany vápna nicméně zlikvidoval Bazunu.

Nizozemsko po změně stran posílilo útočné řady příchodem urostlého Weghorsta. A právě ten se v 56. minutě postaral o další změnu skóre. Výrazně mu k tomu pomohl neúnavný Denzel Dumfries, jenž po jednom z mnoha náběhů po pravé straně sklepl míč hrudí před bránu a bývalý forvard Manchesteru United se nemýlil. Oranjes do té doby působili na hřišti jako polití živou vodou, od Weghorstova zásahu ale sáhli po o poznání bezpečnějším stylu hry. Defenzivní opory už si dávaly mnohem větší pozor, a unaveně působící Irové tak pouze sporadicky navštěvovali pokutové území soupeře. Vzrušení nabídl jen podezřelý zákrok van Dijka z nastaveného času, penaltový apel ze strany fanoušků ale zůstal nevyslyšen.

Nizozemci tak po výhře nad Řeky zvládli i duel na půdě Irska, ze které si odvezli další tři body. Skupinová fáze kvalifikace pokračuje v říjnu. Oranjes změří síly s Francií, Irové doma přivítají Řecko.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele