Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Radost hráčů Itálie (© AFP)

Ukrajina proti dalšímu gigantovi neobstála. Frattesi si ozkoušel gólové ovace na San Siru

Itálie porazila v šestém kole kvalifikační skupiny C o postup na mistrovství Evropy Ukrajinu 2:1 a poskočila na druhé místo tabulky, kde nahradila právě reprezentanty těžce zkoušeného státu z východu kontinentu. O výhře domácích rozhodla dvěma góly z první půle čerstvá akvizice Interu Davide Frattesi. Čestný úspěch Ukrajinců zaznamenal Andrij Jarmolenko, jenž se 46. reprezentační trefou přiblížil historicky nejlepšímu střelci žlutomodrých Andriji Ševčenkovi na rozdíl pouhých dvou zásahů.

Italský národní tým po změně trenéra nezvládl utkání v Severní Makedonii, kde pouze remizoval 1:1. Jednalo se o třetí selhání proti této reprezentaci, přičemž jednou to Azzurri stálo místenku na mistrovství světa. Ani postup na následující Euro však modří neměli zdaleka jistý, jelikož se ve skupině nacházeli na třetí příčce. Na domácí půdě je tedy čekal klíčový zápas s Ukrajinou, která okupovala druhé místo a v posledním kole obrala o body silnou Anglii.

Ukrajinci se v úvodu utkání dopouštěli chyb v rozehrávce. Za to je ve 12. minutě potrestal Frattesi, jenž po podklouznutí jednoho z obránců zužitkoval přihrávku Mattiy Zaccagniho a propálil Heorhije Buščana. Po necelé půlhodině hry se navíc letní posila Interu dostala jako první ke zblokované střele a v pádu přidala svůj druhý gól. Hosté se ale nevzdali a před poločasovou pauzou snížili. Arťom Dovbyk se po rychlé kombinaci ocitl ve velké šanci, kterou dokázal Gianluigi Donnarumma zlikvidovat, avšak Federico Dimarco odražený míč omylem přihrál Jarmolenkovi, jenž jej uklidil do prázdné branky.

První velká šance druhého půle přišla po 15 minutách, ale Giacomo Raspadori nedokázal potrestat Buščanovu chybu v rozehrávce. Další příležitost na pojištění výsledku měli Italové v 68. minutě, kdy se dostali hned k několika zakončením. Ani jedno se ovšem neujalo. Netrefil se ani Manuel Locatelli, který napálil břevno. V závěru se Azzurri museli stáhnout a soustředili se především na udržení nejtěsnějšího možného rozdílu, což se jim s vypětím všech sil i podařilo.

Itálie tak důležitý zápas zvládla a doma poprvé pod vedením Luciana Spallettiho vyhrála. Obě reprezentace se vrátí zpět do akce v říjnu, kdy Itálie přivítá Maltu a Ukrajina změří síly se Severní Makedonií.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele