Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 5. kolo
07.09.2023 16:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Naskakující Arttu Hoskonen v utkání s Kazachstánem (© AFP)

Antman se stal finským superhrdinou. Seveřané přetlačili Kazachstán v boji o čelo v závěru

Hráči Finska porazili v pátém kole skupiny H kvalifikace o mistrovství Evropy Kazachstán, který v Astaně přehráli těsně 1:0. Seveřané se na vítězství pořádně nadřeli a dlouho to vypadalo, že utkání dospěje k bezbrankové remíze. V 78. minutě se však přece jen za hosty prosadil mladý útočník Oliver Antman, jenž v tomto kvalifikačním cyklu oslavil už třetí úspěšnou trefu. Suomi se navíc díky čtvrté výhře v řadě udrželi na první pozici ve skupině, kterou ovládají s 12 body.

Po dvouměsíční odmlce se vrátila zpět reprezentační pauza, kterou odstartovala bitva Kazachstánu s Finskem. Oba celky na tom byly ve vyrovnané skupině velmi dobře, jelikož prohrály pouze jeden duel, a se shodným počtem devíti bodů okupovaly první a druhou příčku tabulky. Vzájemné utkání však bylo velice důležité, jelikož oběma soupeřům dýchali na záda Slovinci i Dánové. Finové třikrát v řadě neinkasovali a zároveň vyhráli poslední čtyři vzájemné zápasy.

Oba týmy začaly velmi opatrně a netlačily se do útoku. Až ve 22. minutě se k první střele na bránu dostal Teemu Pukki, jenž z hranice pokutového území mířil do levého dolního rohu. Jeho pokus však vytěsnil gólman Igor Shatskiy. Nejvýraznější vzrušení úvodního dějství přinesla až 36. minuta, kdy se podél brankové čáry prohnal Antman a míč si po jeho akci srazili domácí do sítě. Videorozhodčí ovšem odhalil, že balon předtím na chvíli opustil vymezené hrací pole, a gól tak nebyl uznán.

První příležitost druhého poločasu si připravili Finové, když v 62. minutě po sólu Antmana pálil z dálky Rasmus Schüller. Toho však vychytal pozorný Shatskiy. Až v poslední čtvrthodině se diváci dočkali změny skóre. V 78. minutě se po spolupráci Glena Kamary a Benjamina Kallmana objevil ve vápně Antman, který přízemní ranou obstřelil domácího brankáře a dostal Suomi do vedení. Kazaši chtěli odpovědět a v závěru utkání byli aktivnější, na vyrovnání ovšem už nedosáhli.

Boj o první místo v tabulce tak nakonec zvládlo lépe hostující Finsko, které si připsalo důležité tři body. Následující duel svede 10. září proti Dánsku, Kazaši změří ve stejný den síly se Severním Irskem.

Autor: Livesport.cz / Matěj Kourek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele