Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 9. kolo
17.11.2023 16:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Oslavy kazašských reprezentantů (© AFP)

Kazaši své odvedli, soupeři nezachutnaly góly Chesnokova. Trpaslík se v kvalifikaci „rozstřílel“

Kazachstán si v devátém kole kvalifikační skupiny H proti San Marinu na domácím hřišti splnil povinnost a po vítězství 3:1 udržel naději na historický postup na mistrovství Evropy. Klíčovou výhru vystřelil parádními ranami v obou poločasech Islam Česnokov, pro kterého se jednalo o vůbec první branky v reprezentačním dresu. Překvapivé snížení pro outsidera pak přinesl v 60. minutě Simone Franciosi. Kazaši tak stáhli ztrátu na vedoucí dvojici Slovinska a Dánska před jejich vzájemným večerním soubojem na pouhopouhý bod.

Páteční kolo kvalifikačních skupin na mistrovství Evropy odstartoval duel domácího Kazachstánu s výběrem San Marina. Hosté byli v euforii z minulého utkání proti Dánsku, ve kterém se jim podařilo poprvé od října 2021 vstřelit v soutěžním klání gól. "Jestřábi" tak nesměli před vlastními fanoušky nic podcenit, jelikož vítězství potřebovali jako sůl. V tabulce se totiž nacházeli na třetí příčce o pouhé čtyři body za první postupovou dvojicí.

Domácí od úvodního hvizdu drželi více míč na svých kopačkách, jejich kombinaci ovšem kazily časté chyby. První větší příležitost si favorit vypracoval v 19. minutě. Střela Aleksandra Zueva byla vyražena a obrana ji odvrátila pouze k Čeesnokovi. Ten si ji dokázal zpracovat na hraně pokutového území a ranou pod břevno poslal "Jestřáby" do vedení.

Poslední tým žebříčku FIFA navíc pár okamžiků nato musel kvůli zranění střídat Nicolu Nanniho. Další velmi ojedinělou šanci zapsal necelých 10 minut před pauzou Abzal Bejsebekov, hlavou ovšem nedokázal míč nasměrovat mezi tři tyče. Gólman hostů Elia Benedettini se pak na konci první půle blýskl výborným zákrokem proti další střele Zujeva.

Střelec první branky Česnokov si v 51. minutě znovu našel míč na hraně šestnáctky a prokázal, že mu dnes zápas sedl náramně. Z voleje zamířil přesně do pravého dolního rohu, Benedettini neměl šanci proti jeho pumelici zasáhnout. O několik málo minut poté však skvělým zákrokem reagoval na zakončení po rohovém kopu, když konečky prstů vytáhl hlavičku Bejsebekova z bezprostřední blízkosti.

Následně přišel šok pro všechny přítomné v Astana Areně, kdy Franciosi využil nedorozumění domácí obrany a zaznamenal teprve druhý gól San Marina v tomto kvalifikačním cyklu. Sanmariňany vstřelená branka nakopla, k výraznějším šancím je však domácí defenziva nepouštěla. Veškeré naděje pak zhatila odpískaná a nakonec Abatem Ajmbetovem proměněná penalta v nastaveném čase.

Kazachstán tak splnil povinnost a ziskem tří bodů zůstal v boji o postup na Euro. V posledním utkání skupiny se 19. listopadu utká se Slovinskem, San Marino změří ve stejný den síly s Finskem.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

4:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele