Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 6. kolo
10.09.2023 15:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Dion Charles (© AFP)

Kazaši nečekaně klepou na dveře velkého turnaje, mladý forvard úřadoval před oběma bránami

Skupina H kvalifikace o postup na mistrovství Evropy dostala další zápletku, když v jejím šestém kole porazil Kazachstán doma Severní Irsko 1:0. Jestřábi se díky vítězství posunuli na průběžnou druhou příčku a zcela reálně se přihlásili do boje o postup, přičemž na závěrečném turnaji by se představili poprvé v historii.

Proti Ostrovanům se o rozhodující gól postaral krátce před odehranou půlhodinou střelou zpoza vápna Maksim Samorodov. Ten poté hosty obral o největší možnost k vyrovnání, když jim metr od brankové čáry fantastickým skluzem překazil zakončení do zcela odkryté sítě.

Kazaši se mohli stát pomyslnou štikou skupiny, jenže v minulém kole jim zkomplikoval cestu za senzačním postupem výběr Finska, který na stadionu v Astaně vybojoval důležité vítězství. Jestřábi mohli přesto stále přemýšlet o návratu na druhou pozici, k tomu ovšem potřebovali zdolat výběr Severního Irska. To se nejevilo jako nesplnitelný úkol, jelikož Ostrované od začátku kvalifikace porazili jen San Marino a jejich účast na závěrečném turnaji se pohybovala spíše v rovinách teorie.

Úvodní minuty zápasu se nesly ve znamení nepřesných přihrávek na obou stranách. Více se o kombinaci pokoušeli hráči Severního Irska, první velkou šanci si ovšem vytvořili Kazaši, kteří se ve 27. minutě rovnou dostali do vedení. Fantastickou trefou se o to postaral 21letý Samorodov, jenž napřáhl za hranicí velkého vápna a usměrnil míč přesně k levé tyči. Reprezentanti v zelených dresech mohli těsně před koncem prvního dějství vyrovnat. Conor McMenamin dostal přihrávku před prázdnou bránu, skvěle hrající Samorodov mu však výborným skluzem na poslední chvíli míč vypíchnul, a zachránil tak Jestřáby od inkasovaného gólu.

Ihned zkraje druhé půle měl tým z Ostrovů další obrovskou šanci. Conor Washington tečoval dalekonosnosný projektil do protisměru domácího brankáře, Igor Shatskiy ovšem předvedl brilantní reflexivní zákrok. Poté se hra vyrovnala, přičemž Kazachstán si velmi chytře hlídal těsné vedení. V závěrečných minutách si hosté začali vytvářet tlak a žlutí se zasunuli do hlubokého bloku. V něm nervózní koncovku utkání bez úhony přečkali a ustrážili si vítězství.

Kazachstán tak ideálně zareagoval na porážku od Finska a udržel si naději na premiérový postup na mistrovství Evropy. Oba výběry se příště představí 14. října. Kazaši zavítají do Dánska, Severní Irsko doma vyzve San Marino.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele