Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 8. kolo
12.11.2023 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Kosova (© AFP)

Nezvyklý termín pro souboj reprezentací seděl více Kosovu, Izraeli vzdálil Euro Rashica

Hráči Kosova zvítězili v osmém kole kvalifikační skupiny I před vlastním publikem nad Izraelem 1:0. Utkání silně ovlivnil podmáčený trávník na stadionu v Prištině, jenž se značnou měrou podílel na absenci pohledných kombinací. Jediný gól zápasu vstřelil ve 41. minutě po přihrávce Vedata Muriqiho záložník Besiktase Milot Rashica.

Hosté tak návrat k fotbalu po nucené přestávce způsobené ozbrojeným konfliktem na jejich území nezvládli a do klíčového souboje se Švýcarskem půjdou se čtyřbodovým mankem na druhou postupovou příčku.

Do odloženého duelu vstupovaly oba celky s vědomím, že musí naplno bodovat. Postup Kosova se ale i tak jevil velmi nereálně, naopak Izrael se mohl přiblížit na dostřel postupovým příčkám. Díky dvěma zápasům k dobru reálně pomýšlel i na první místo, na které dosud ztrácel pět bodů. Nečekala ho však jednoduchá štace, v devíti dnech totiž musel odehrát čtyři utkání a mezi nimi i ta s lídry skupiny.

Kvalitu duelu poznamenala již od úvodních minut naprosto katastrofální kvalita trávníku v Prištině. První větší šance tak přišla až po půlhodině hry, kdy se na pravé straně šikovně uvolnil Milot Rashica, který následně poslal do vápna prudký míč na Vedata Muriqiho. Ten si ho s vypětím všech sil zpracoval a po pohotové otočce vyslal na bránu Izraele velmi jedovatý pokus, jenž mimo tři tyče vytlačil skvělým zákrokem Omri Glazer. Ve 41. minutě už ale hostující brankář kapituloval, když ho po dravém průniku propálil Rashica, jehož do šance vybídl přesným prodloužením hlavou Muriqi. Těsně před odchodem do šaten mohl Rashica skórovat i podruhé, tentokrát ovšem jeho šanci reflexivně zlikvidoval Glazer.

Krátce po návratu ze šaten vystrašil izraelského gólmana pokusem od postranní čáry Zymer Bytyqi, k jeho smůle však míč zamířil těsně nad břevno. Stejný hráč se chvíli nato dostal do samostatného úniku, Glazer ale opět předvedl své kvality, když přízemní pokus vytěsnil na roh. Přibližně 20 minut před koncem mohl pojistit vedení domácích Elbasan Rashani, který si šikovně zasekl míč na hranici vápna a poté technickým obstřelem zkoušel svoje štěstí, jenže bránu netrefil. Židovský stát si poté rovněž vytvořil několik nadějných pozic na skórování, toho se ale již nedočkal. Naopak v závěru museli hostující hráči spolknout ještě jednu hořkou pilulku v podobě vyloučení Roye Reviva.

Izraeli se tak citelně vzdálila šance na postup. V příštím kole vyzve v klíčovém utkání 15. listopadu Švýcarsko, Kosovo se se stejným soupeřem střetne o tři dny později.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele