Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 7. kolo
13.10.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Rheinpark Stadion (© AFP)

Bosna si po Islandu zchladila žáhu na Lichtenštejnsku. Nadvakrát pálil nedávný sok Slavie

Hráči Bosny a Hercegoviny v sedmém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy pohodlně přehráli domácí Lichtenštejnsko 2:0, díky čemuž si ve skupině J udrželi zbytky postupových nadějí. Roli favorita týmu z Balkánu brzy stvrdil Amar Rahmanovič, který v národním dresu vyběhl na trávník poprvé od března minulého roku a důvěru trenérovi splatil svým premiérovým gólem v reprezentaci. Ještě do přestávky pak vedení hostů navýšil Miroslav Stevanovič, jenž před několika týdny odehrál v dresu Servette celý duel proti Slavii. Tomu nejprve uzmul gól videorozhodčí, ve 41. minutě už se ovšem radoval naplno.

Bosna na konci září oznámila jméno nového trenéra, který se v rámci tohoto kvalifikačního cyklu stal již třetím mužem na lavičce Draků. Meho Kodro byl odvolán po dvou odkoučovaných zápasech a vaz mu pravděpodobně zlomila porážka na Islandu. Savo Miloševič tým přebral na průběžné čtvrté příčce se sedmibodovým mankem na druhé Slovensko, nepodařená kvalifikace ovšem nemusela být pro balkánský celek koncem světa. Březnové play off si totiž zajistil vystoupením v Lize národů.

V Lichtenštejnsku šla Bosna už ve 13. minutě do vedení. Gólově se prosadil Rahmanovič, který si v okolí penaltového puntíku našel odražený míč a nedal domácímu gólmanovi nejmenší šanci. Ve 32. minutě se mohl záložník Samary prosadit podruhé. Z bezprostřední blízkosti ale napálil pouze vybíhajícího Benjamina Büchela. Reprezentační jistota ovšem chvíli před koncem poločasu vyběhla naslepo a Stevanovič už na zadní tyči neměl složitou úlohu, když pouze doklepával balon do prázdné branky.

Po změně stran se na hřišti dlouho mnoho zajímavého nedělo. Fotbalisté Bosny převážně kontrolovali hru a nepouštěli soupeře k míči. Ze sedaček zvedla diváky až 65. minuta, kdy si Edin Džeko naskočil ve vápně na centr z levé strany a donutil gólmana k zákroku. Draci i nadále ohrožovali domácí branku, na rozdíl od prvního dějství si na nich ovšem tentokrát několika zákroky smlsl skvěle chytající Büchel. Spoluhráči jeho výkon ale moc nepodpořili, o čemž svědčila i statistika jediné vyprodukované střely mířící mezi tři tyče.

Premiéra nového kouče Bosny tak skončila ziskem všech bodů. V příštím kole vyzve jeho tým 16. října Portugalsko, Lichtenštejnsko se tentýž den představí na Islandu.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele