Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 6. kolo
10.09.2023 20:45 CET
1 : 3
(1:3)

Reportáž

Aleksandar Mitrovič (© AFP)

Velký den srbského sportu zpříjemnili fotbalisté výhrou. V Litvě řádil hlavičkující Mitrovič

Hráči Srbska porazili v šestém kole kvalifikace o mistrovství Evropy Litvu 3:1, a doplnili tak volejbalové kolegy v zalepování ran na srdcích sportovních fanoušků národa z Balkánu, který smutnil nad prohrou basketbalistů ve finále světového šampionátu. O všechny tři trefy Orlů se postaral už v průběhu úvodního dějství Aleksandar Mitrovič, jenž třetím hattrickem v národním týmu příjemně naladil své krajany před sledováním Novaka Djokoviče, který útokem na 24. tenisový grandslamový titul velký sportovní den Srbů uzavíral.

Domácí v minulém duelu obrali o body Černou Horu zásluhou branky Fedora Černycha z nastavení druhé půle. Ačkoliv Litevci neměli z pozice papírově nejslabšího celku skupiny reálnou šanci na postup, toužili potrápit i známými jmény nabité Srbsko, které před třemi dny padlo doma s Maďarskem. V dresu hostů se znovu objevil například 28letý Mitrovič, jenž v saúdskoarabském Al Hilalu v konkurenci mnoha světových hvězd nasázel ve třech utkáních čtyři góly.

Srbové se v úvodu těžko prosazovali přes defenzivu domácích a poprvé zahrozili až v 17. minutě, kdy hlavičkoval vedle pravé tyče Filip Mladenovič. Chvíli nato už ale hosté slavili gól. Mladenovič tentokrát nechal hlavou vyniknout Mitroviče, jehož našel vysokým pasem, ze kterého zkušený útočník uklidil balon za záda Edvinase Gertmonase. Podobný recept si na obranu Litevců oba připravili po odehrané půlhodině. Mladenovič tentokrát uvnitř vápna vybídl Mitroviče obloučkem a hlavičkující forvard se znovu nemýlil. Ve 43. minutě oslavil srbský kanonýr dokonce hattrick, když ranou z první usměrnil míč do sítě po křižné nahrávce Dušana Tadiče. Před odchodem do šaten Litva alespoň snížila, když po nepovedeném vyběhnutí gólmana skóroval do odkryté brány Gytis Paulauskas.

Druhá půle odstartovala pokusem Nemanji Gudelje, k němuž se odrazil míč po sraženém centru. Opora Sevilly ale ranou do dolního rohu pouze protáhla zasahujícího Gertmonase. Po hodině hry mohl třígólový náskok Srbům vrátit Ivan Ilič, z dobré pozice ale minul vzdálenější tyč. Hosty ovšem další neproměněné příležitosti mrzet nemusely, jelikož se tým z Pobaltí přes jejich pozornou defenzivu k bráně ani nepřiblížil.

Litva se o další překvapení nepostarala a nezískala ani bod. Příště navštíví 14. října Bulharsko, Srbové tentýž den zamíří do Maďarska.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele