Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 2. kolo
26.03.2023 20:45 CET
0 : 6
(0:4)

Reportáž

Rafael Leao (© AFP)

Portugalsko opět nadělovalo, k vysoké výhře přispěl dalšími dvěma góly Ronaldo

Lucembursko sice vstoupilo do tohoto kvalifikačního cyklu o ME nadějnou bezbrankovou remízou se Slovenskem, ovšem teď poprvé v domácím prostředí naprosto vyhořelo a s vysoce favorizovaným Portugalskem utrpělo obrovský debakl 0:6. V dresu favorita opět nastoupil hvězdný Cristiano Ronaldo a stejně jako s Lichtenštejnskem skóroval dvakrát. Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze tak suverénně vévodí skupině J s rekordním skóre 10:0.

Hosté dominovali na trávníku od samého začátku a svému protivníkovi nedali vůbec žádnou naději na bodový zisk, těsně před koncem navíc neproměnili pokutový kop. Ronaldo k tomu vsítil na reprezentační scéně jubilejních sto soutěžních gólů a znovu ozdobil výkon reprezentace z Pyrenejského poloostrova. O osudu tohoto nedělního duelu bylo rozhodnuto krátce po půlhodině hry, Portugalsko se totiž prosadilo hned čtyřikrát.

K první změně skóre došlo v 9. minutě a trefit se dokázal právě Ronaldo. Po krásném obloučku Dalota z pravého křídla a následné hlavičce Nuna Mendese se zjevil před zcela prázdnou brankou a míč s přehledem nasměroval do protějšího spodního růžku. Neuběhlo ani dalších šest minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Tentokráte měl přesnou mušku João Félix, jenž se po krásném pasu Bernarda Silvy z křídla zjevil zcela osamocen na hranici brankového území a prudkou hlavičkou s přehledem rozvlnil síť.

O tři minuty později skóroval také Bernardo Silva, neboť po pasu Joãa Palhinhy dostal až příliš prostoru k zakončení a jeho chytrá hlavička zapadla k protější konstrukci kolem marně se natahujícího brankáře Morise - 0:3. Ve 31. minutě přidal svůj druhý gól tohoto střetnutí Ronaldo a definitivně tak srazil Lucembursko na kolena. Současný hráč saúdskoarabského týmu Al Nassr se po kolmici od Bruna Fernandese zjevil osamocen před Morisem a balón nekompromisně napálil k přední tyči.

Hosté trápili svého soupeře i v následujícím průběhu a ve 34. minutě nebyla uznána jejich pátá branka kvůli těsnému ofsajdu Danila Pereiry, v nastaveném čase první půle mířil João Félix po narážečce s Ronaldem o decimetry nad břevno. Domácí se krátce po změně stran osmělili a mohli alespoň snížit, jenže přízemní střelu Vincenta Thilla ukryl ve svém náručí pozorný gólman Rui Patrício a poté těsně netrefil prostor tří tyčí Chanot.

Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem Moris lovil balón ze své branky již popáté, jelikož nově příchozí Otávio ani ne po dvou minutách strávených na trávníku nekompromisně hlavičkoval ze sedmi metrů pod levou šibenici. O pár minut později trefil horní tyč Rúben Neves a pak střídající Rafael Leão neproměnil nařízenou penaltu, protože Moris vyrazil jeho ránu do strany, Stejný hráč však přeci jen uzavřel gólový účet v 88. minutě po hezkém sólu z levé strany a ze čtrnácti metrů se trefil po zemi k levé tyči.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele